handdator

Visa fullständig version : Är det någon skillnad mellan kokta/okokta havregryn?


hejhopp79
2010-07-20, 11:15
Som topic lyder, vad är det för skillnad?

Dessutom, skiljer sig gluteninnehållet på något sätt etc.

mikaelj
2010-07-20, 11:27
Gluteninnehållet skiljer sig inte. Skall vara glutenfritt, men behandlas ofta med samma maskiner och/eller hålls på samma ställe. Köp Sempers(?) garanterat glutenfria om du vill vara säker.

De du köper är dessutom redan förberedda i form av ångvalsning.

hejhopp79
2010-07-20, 11:33
Gluteninnehållet skiljer sig inte. Skall vara glutenfritt, men behandlas ofta med samma maskiner och/eller hålls på samma ställe. Köp Sempers(?) garanterat glutenfria om du vill vara säker.

De du köper är dessutom redan förberedda i form av ångvalsning.


Är havregryn glutenfria?

Stod nämligen på förpackningen att de är ångvalsade, såg jag nu. Vad nu det innebär

mikaelj
2010-07-20, 11:36
Ångkokta och valsade. Det är därför de är platta.

Havre innehåller inte proteinet gluten. Gluten finns i vete, råg & korn (säger Wikipedia) . Däremot kan havre vara förorenat med vete.

hejhopp79
2010-07-20, 11:44
Mm sant, läste det också. Jag utesluter redan mjölkprodukter så tänkte köra gluten också.

Jag äter ändå mest quinoa och gröt som kolhydratskällor. Bra att veta att havregryn är glutenfria.

Pompere
2010-07-20, 13:31
Kokta havregryn = långsamma kolhydrater
Okokta havregryn = Snabbare kolh~

Rätta mig ifall jag har fel

King Grub
2010-07-20, 13:34
Det handlar om havregryn som dom är jämfört med gröt.

Eddie Vedder
2010-07-21, 09:34
Bra att veta att havregryn är glutenfria.

Lider man av celiaki bör man inte äta havregryn utöver ren havre. De toxiska proteinerna finns där om de kontaminerats som sagt. Gluten är inte ett protein i sig utan en struktur som blidas i en vetedeg vid bearbetning.

Men det är skit samma, huvudsaken är att om man är känslig så bör råg, vete, korn och "vanlig" havre uteslutas.

hejhopp79
2010-07-21, 12:39
Men det är skit samma, huvudsaken är att om man är känslig så bör råg, vete, korn och "vanlig" havre uteslutas.

Hur funkar t ex gröt på bovete då?

Slartibartfast
2010-07-21, 13:27
Kokta havregryn = långsamma kolhydrater
Okokta havregryn = Snabbare kolh~

Rätta mig ifall jag har fel

Detta har jag funderat på. Jag lever i princip på okokta havregryn. Kan det vara en bidragande orsak till att jag lagt på mig fett kring magen/lovehandles (ej gått upp i vikt)?

Eddie Vedder
2010-07-21, 14:02
Hur funkar t ex gröt på bovete då?

Bovete är inte ens spannmål. Precis lika glutenfritt som potatis och bananer.

Slartibartfast
2010-07-21, 17:59
En googling visar att okokta havregryn har ett GI på 89. Kan dom anses som snabba då? Är det oklokt att äta stora mängder (200-300 g) om dagen? Gröt har GI på 70.

creperiet
2010-07-21, 18:26
Utifrån GI-perspektivet skulle jag säga: nej. Utifrån fisperspektivet skulle jag svara: ja.

hejhopp79
2010-07-21, 20:42
En googling visar att okokta havregryn har ett GI på 89. Kan dom anses som snabba då? Är det oklokt att äta stora mängder (200-300 g) om dagen? Gröt har GI på 70.

Hell, jag äter ibland 400 g okokta havregryn om dagen, så det var en intressant fråga.

hejhopp79
2010-07-21, 20:43
Bovete är inte ens spannmål. Precis lika glutenfritt som potatis och bananer.

Good stuff! Tackar

tomccc
2010-07-21, 21:05
En googling visar att okokta havregryn har ett GI på 89. Kan dom anses som snabba då? Är det oklokt att äta stora mängder (200-300 g) om dagen? Gröt har GI på 70.

Hell, jag äter ibland 400 g okokta havregryn om dagen, så det var en intressant fråga.

+1

Brukar göra smoothies, hur äter ni dem?

hejhopp79
2010-07-21, 21:18
Själv är jag så urbota tråkig så jag äter dem i en shaker blandat med....vatten :D Använder sked eller gaffel

Doctor Snuggles
2010-07-21, 21:44
Som topic lyder, vad är det för skillnad?

Dessutom, skiljer sig gluteninnehållet på något sätt etc.

Okokta smakar inte särskilt gott.

Slartibartfast
2010-07-21, 23:13
Själv är jag så urbota tråkig så jag äter dem i en shaker blandat med....vatten :D Använder sked eller gaffel

I en shaker med en näve russin och vatten. The only way! :thumbup:

Sverker
2010-07-22, 05:48
Blanda med mjölk istället så blir det en komplett måltid. Med en proteinkvalitet långt bättre än alla proteinpulver på marknaden.

Slartibartfast
2010-07-22, 06:09
Blanda med mjölk istället så blir det en komplett måltid. Med en proteinkvalitet långt bättre än alla proteinpulver på marknaden.

Jag tar alltid en vassledrink till. Att blanda med mjölk blir inte gott.

anticimex
2010-08-01, 09:34
om man gör gröten i mikron, räknas de som kokta då?

King Grub
2010-08-01, 09:39
Ja.

svennebanan
2010-08-01, 10:49
En googling visar att okokta havregryn har ett GI på 89. Kan dom anses som snabba då? Är det oklokt att äta stora mängder (200-300 g) om dagen? Gröt har GI på 70.

Du blandar väl dina okokta havregryn med något?

Edit:sen