handdator

Visa fullständig version : Sur nötfärs


shadowfire
2010-07-12, 22:12
Har suttit och velat ett bra tag nu hur jag ska göra.
Köpte två förpackningar 500g nötfärs som går ut imorgon och när jag tog fram förpackningarna nu så hade plasten dragits in mot köttet på dem (färdigpaketerad nötfärs från ICA). Dessutom en grå yta på dem, men det har jag förstått har inget att göra med huruvida färsen är frisk eller ej.

Däremot en vag syrlig lukt från den och trots att jag stekt färsen nu, så finns det en vag syrlig lukt i köket också. Med tanke på att det är "rötväder" så åker nog hela skiten ut i soptunnan. Hellre slösar jag kött än o sitta på huset resten av veckan. Men är jag för kinkig? Jag har luktat på riktigt sur nötfärs förut och då har det verkligen varit markant, men så farligt var det inte den här gången.

Hur brukar ni göra? Steka skiten ur den o äta ändå? Gå tillbaka till affären? Kasta?

Folke50
2010-07-12, 22:15
Har för mig att det är blodet som försvunnit lite ( den gråa ytan) Däremot när den börjar lukta lite då brukar jag vara reserverad. Du kan ju dock inte gå tillbaka till affären då den går ut i morgon och affären är stängd idag ;)

mikaelj
2010-07-12, 23:03
Stekt den ordentligt och ätit.

shadowfire
2010-07-12, 23:06
mm, jag kastade nu, men jag undrar om jag är för kinkig eller om ni andra hade stekt o käkat bara?

Frantic
2010-07-12, 23:10
Jag hade käkat den.

Anton Fräs
2010-07-13, 01:16
Förändring i lukt och smak = jag äter den inte. Ovärt risken enligt mig.

powderdog
2010-07-13, 01:46
Min högst personliga och ej fakta grundade åsikt är att det är att riskerna (hållbarhet,förvaring mm) är väldigt överdrivna. Jag hade garanterat ätit den. Brukar rätt ofta äta mat som passerat bäst före datum samt haft tveksam förvaring och jag kan inte minnas senast jag var magsjuk, måste varit ngn gång när jag gick i lågstadiet.

Edit: en gång fyllekäkade jag (opti nojan made me do it) några hundra gram råa fläskkotletter, då fick jag springa in på toan ett par timmar senare. Men efter det toa besöket var det lugnt.

Eddie Vedder
2010-07-13, 07:10
Förändring i lukt och smak = jag äter den inte. Ovärt risken enligt mig.

Vilka bakterier tänker du på dom inte dör vid ordentlig upphettning?

De sporbildande matförgiftningsbakterierna tillväxer ju i t.ex. en gryta men det vill ju till att den sedan står och kyls ner för länge.

Men i rejält genomstekta biffar som äts direkt vet inte jag vilken bakterie som skulle vara riskabel.

Sverker
2010-07-13, 07:50
Någon toxinbildare.

Staphylococcus aures är den som jag främst tänker på.
Mindre sannolikt att personalen tillfört den vid malningen. Mer sannolikt när köttfärsköttet skars ned vid stykanläggningen och packades i påsar.

Tillförsel av Baccilius ceures från dåligt rengjord köttkvarn kanske. Även den är toxinbildare.

shadowfire
2010-07-13, 07:54
Något finns ju där som gör att det luktar lite syrligt. Det var ingen supermarkant lukt, men jag jobbade ner köttfärsen i stekpannan med fingrarna och det syrliga satt kvar i fingrarna en bra stund efteråt, trots att jag tvättade av händerna. Det luktade också i köket trots att jag tacokryddade nötfärsen.

Även om jag dödade bakterierna så är det ju något kvar som orsakar den där syrligheten? Tror inte den kommer av oxidation enbart?

Anton Fräs
2010-07-13, 10:50
Vilka bakterier tänker du på dom inte dör vid ordentlig upphettning?

De sporbildande matförgiftningsbakterierna tillväxer ju i t.ex. en gryta men det vill ju till att den sedan står och kyls ner för länge.

Men i rejält genomstekta biffar som äts direkt vet inte jag vilken bakterie som skulle vara riskabel.

Problemet för egen del är ordentlig upphettning, jag föredrar det blodigt/inte helt genomstekt.

Alltså är jag noggrann med färsen :)

Sverker
2010-07-13, 11:02
Något finns ju där som gör att det luktar lite syrligt. Det var ingen supermarkant lukt, men jag jobbade ner köttfärsen i stekpannan med fingrarna och det syrliga satt kvar i fingrarna en bra stund efteråt, trots att jag tvättade av händerna. Det luktade också i köket trots att jag tacokryddade nötfärsen.

Även om jag dödade bakterierna så är det ju något kvar som orsakar den där syrligheten? Tror inte den kommer av oxidation enbart?


Din köttfärs har troligen legat alldeles för varmt och mjölksyrabakterier har växt till i antal och bildat en massa...mjölksyra.

Den syrliga smaken går inte att ta bort. Det går att dölja med kryddor men risken är stor att syrligheten går igenom.