handdator

Visa fullständig version : Effekten av olika proteiner och deras hydrolysgrad på insulin- och aminosyrenivåer


King Grub
2010-07-11, 16:13
The effect of protein fractionation on the bioavailability of amino acids and peptides and insulin response and whether the protein source influences these effects in humans are poorly understood. This study compared the effects of different sources and degrees of hydrolysis of dietary protein, independent of carbohydrate, on plasma amino acid and dipeptide levels and insulin responses in humans. Ten subjects were enrolled in the study, with five subjects participating in trials on either soy or whey protein and their hydrolysates. Protein hydrolysates were absorbed more rapidly as plasma amino acids compared to nonhydrolyzed protein. Whey protein also caused more rapid increases in indispensable amino acid and branched-chain amino acid concentrations than soy protein. In addition, protein hydrolysates caused significant increases in Val-Leu and Ile-Leu concentrations compared to nonhydrolyzed protein. Whey protein hydrolysates also induced significantly greater stimulation of insulin release than the other proteins. Taken together, these results demonstrate whey protein hydrolysates cause significantly greater increases in the plasma concentrations of amino acids, dipeptides, and insulin.

J Agric Food Chem. 2010 Jul 8. Comparison of Different Sources and Degrees of Hydrolysis of Dietary Protein: Effect on Plasma Amino Acids, Dipeptides, and Insulin Responses in Human Subjects.

Ola Wallengren
2010-07-11, 16:47
Illustration

hejhopp79
2010-07-11, 21:10
Dum fråga säkerligen, men kvarg är vassle huvudsakligen va? D v s whey.

hejhopp79
2010-07-11, 21:11
Illustration

Snacka om signifikant skillnad mellan hydrolyserat whey och resten.

Särskilt mellan 30-45 min

MrBulk
2010-07-11, 21:12
Dum fråga säkerligen, men kvarg är vassle huvudsakligen va? D v s whey.

Nej, kasein.

hejhopp79
2010-07-11, 21:12
Nej, kasein.

Ah okej, då är alltså kvarg supernice att dra i sig utanför träningen så att säga som ett kvällsmål t ex?

Crocker
2010-07-11, 21:16
Ja, efter träningen också.

hejhopp79
2010-07-11, 21:17
Ja, efter träningen också.

Jaså? Kasein är ju ett långsammare protein och efter träning bör man få i sig snabbt protein.

Denniss
2010-07-11, 21:20
Jaså? Kasein är ju ett långsammare protein och efter träning bör man få i sig snabbt protein.

Vet att Grub har snackat någonting om det. Ska söka lite!

Edit: http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=3784107&postcount=5

Kasein funkar alltså bra, men vassle är bättre

hejhopp79
2010-07-11, 22:27
Vet att Grub har snackat någonting om det. Ska söka lite!

Edit: http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=3784107&postcount=5

Kasein funkar alltså bra, men vassle är bättre

Typ så ja

Gislason
2010-07-12, 09:29
Intressant, kanske ger lite stöd för Bartolls val av att använda hydrolysat till sina "proteinpulsar" i sina program. Han menade på att han sett bäst resultat med just hydrolyserat protein.

Läste i någon tidigare studie att isolat och hydrolysat i praktiken inte skulle vara mer effektiva än vassle men denna studie verkar ju ge stöd till högre akuta koncentrationer av aminosyror i blodet med hydrolysat.

King Grub
2010-07-12, 09:39
Intressant, kanske ger lite stöd för Bartolls val av att använda hydrolysat till sina "proteinpulsar" i sina program. Han menade på att han sett bäst resultat med just hydrolyserat protein.

Den rekommendationen gällde väl kaseinhydrolysat? Det är nog ett sämre val. Visst stimuleras proteinsyntesen... men inte i muskulaturen, utan i levern och tarmarna:

BACKGROUND: Compared with slow proteins, fast proteins are more completely extracted in the splanchnic bed but contribute less to peripheral protein accretion; however, the independent influence of absorption kinetics and the amino acid (AA) pattern of dietary protein on AA anabolism in individual tissues remains unknown.

OBJECTIVE: We aimed to compare the postprandial regional utilization of proteins with similar AA profiles but different absorption kinetics by coupling clinical experiments with compartmental modeling.

DESIGN: Experimental data pertaining to the intestine, blood, and urine for dietary nitrogen kinetics after a 15N-labeled intact (IC) or hydrolyzed (HC) casein meal were obtained in parallel groups of healthy adults (n = 21) and were analyzed by using a 13-compartment model to predict the cascade of dietary nitrogen absorption and regional metabolism.

RESULTS: IC and HC elicited a similar whole-body postprandial retention of dietary nitrogen, but HC was associated with a faster rate of absorption than was IC, resulting in earlier and stronger hyperaminoacidemia and hyperinsulinemia. An enhancement of both catabolic (26%) and anabolic (37%) utilization of dietary nitrogen occurred in the splanchnic bed at the expense of its further peripheral availability, which reached 18% and 11% of ingested nitrogen 8 h after the IC and HC meals, respectively.

CONCLUSIONS: The form of delivery of dietary AAs constituted an independent factor of modulation of their postprandial regional metabolism, with a fast supply favoring the splanchnic dietary nitrogen uptake over its peripheral anabolic use. These results question a possible effect of ingestion of protein hydrolysates on tissue nitrogen metabolism and accretion.

Am J Clin Nutr. 2009 Oct;90(4):1011-22. Hydrolyzed dietary casein as compared with the intact protein reduces postprandial peripheral, but not whole-body, uptake of nitrogen in humans.

Gislason
2010-07-12, 19:23
Det hade du rätt i King Grub, tack för den.

Kan man utläsa några fördelar med ett vasslehydrolysat framför EAA eller BCAA förutsatt att de icke-essentiella aminosyrorna redan finns i poolen från föregående måltid?

Jag är inte helt införstådd i vad för akut effekt detta har på proteinsyntesen och hur detta jämför med exempelvis EAA.

Det är väl främst de essentiella och då framförallt L-Leucin som är ansvariga för en väldigt effektiv höjning av proteinsyntesen som jag förstått det, därmed bör väl ett komplett protein som vassle kanske inte vara helt nödvändigt i det syftet såvida man inte får i sig för lite protein i kosten i övrigt?

King Grub
2010-07-12, 19:32
Det är bara dom essentiella som behöver tillföras för proteinsyntes. 10 g EAA ger lika stor stimulans av proteinsyntesen som 10 g EAA + 10 g NEAA.

Leucin initierar translationen, men mer leucin till t ex vassleprotein innebär inte större stimulans av proteinsyntesen.

Gislason
2010-07-12, 19:35
Tackar ödmjukast för den summeringen :)