handdator

Visa fullständig version : Axel ur led för femtioelfte gången.


Buken
2010-07-03, 01:15
Kön: Man

Ålder: 21 år ung.

Längd och vikt. 180cm 83kilogram~

Hej där Kolozzeum. Nu sitter man här som en trasig ung själ med känslan av att jag aldrig kommer kunna träna som folk igen.

För cirkus 2-3 år sedan hoppade jag från 10ans trampolin och min axel hoppade ur led, den ploppade tillbaka av sig själv och efter några dagar kände jag inte längre av smärtan. Efter detta har jag dragit axeln ur led ytterligare kanske 4-5 gånger den har alltid hoppat tillbaka av sig själv. Förra sommaren uppsökte jag läkare som remitterade till en sjukgymnast som gav mig ett rehab schema med övningar för rotatorcuffarna samt lite stabilitetsinriktade övningar för triceps/biceps och en roddövning.

Detta lovade han skulle hjälpa mig bli helt återställd och kunna börja träna MMA/brottning igen vilket jag tack vare skräpig(a) axlar fått lägga på hyllan till mitt stora förtret.

Men nu idag hoppade man återigen från 10an och slet högra axeln ur led ordentligt uppåt. Lyckades efter lite om och men få axeln tillbaka på plats medans jag låg där och plaskade i vattnet. Nu har jag problem att ligga i sängen då axeln gör ont då jag är avslappnad och verkar halka omkring i leden då jag blir för avslappnad.

Den här skadan är för min del fruktansvärt knäckande då träning är i princip det intresse jag har och det känns som att jag bara vill ge upp och sitta framför datorn resten av mitt liv.(Där skadar jag ju mig inte i alla fall)

Finns det någon som har en mirakel-kur i form av rehab eller behöver jag operera mina extremt ruttna leder, Kommer jag i så fall ha möjlighet att bli helt återställd och tex ha möjlighet att brottas igen eller i alla fall kunna knalla runt och slippa oroa sig för när min axeljävel ska gå åt helvete igen?

Har en längre period fått lite obehagskänsla i axeln då jag ligger på min arm, vilket är ett måste för att jag ens ska ha möjlighet att somna.

Vet inte hur bra detta blev eftersom jag sitter och knåpar ner det mitt i natten då jag inte kan sova.

MVH En ledsen, Psykiskt knäckt samt trasig Buk.*cry*

Buken
2010-07-03, 01:22
Jag måste bara tillägga att min vänsteraxel inte är helt bra den heller. Även den har ploppat ur led en gång eller två, inte ens i närheten av min högeraxel dock, Kan man få operation för båda eller? Vore segt att gå igenom 6mån rehab för högern och behöva operera vänsteraxeln direkt efter.*spy*

Sheogorath
2010-07-03, 05:41
Det låtar som att åtminstone din högeraxel är så instabil att operation är att överväga. Har du varit i kontakt med ortoped och fått dina axlar röntgade?

Buken
2010-07-03, 19:21
Det låtar som att åtminstone din högeraxel är så instabil att operation är att överväga. Har du varit i kontakt med ortoped och fått dina axlar röntgade?

Nej det har jag faktiskt inte gjort, Kan jag ringa tex sjukhusets växel och tjata om att jag vill träffa en ortoped?

kjell33
2010-07-03, 19:29
Nej det har jag faktiskt inte gjort, Kan jag ringa tex sjukhusets växel och tjata om att jag vill träffa en ortoped?

Du kan också gå via vårdcentral. Men ställ in dig på en lång väntan; själv fick jag ett ljumskbråck för några år sen och fick vänta tio månader på operation.

hidden
2010-07-03, 19:49
Känner igen det där med axeln... Fast för mig är det den vänsta axeln, den har ploppat ur sjukt många gånger (går inte ens att hålla räkningen, men över 15 talet i alla fall). Ibland räcker det med att ställa mig upp ur sängen och den åker ur led. Det är ganska sjukt :P Jag kan inte göra pull-ups eftersom ja, den åker helt enkelt ur led då, kan heller inte sträcka mig efter en boll när jag agerar målvakt med vänstra armen utan att den åker ur led.

Jag var också tvungen att lägga ner min boxning pga axeln, så jag känner igen mig i din situation, särskilt det där med att ligga på armen, det känns liksom som om "kulan" i axeln rör sig där inne och hotar med att åka ur led.

Det jag ville få sagt är, lycka till med att återställa den ! Hoppas du kan göra det utan operation? Jag ska försöka göra mina axlar bättre genom rotatorcuffövningar iaf, det är jobbigt och förjävligt, det suger att behöva avstå från träningen pga något man inte kan göra något åt.

wesaft
2010-07-03, 21:10
Opererade min axel för 1.5 år sen
Då sa de att jag skulle bli helt återställd och kunna hålla på med mma, bjj, tyngdlyftning och viss gymnastik.
Efteråt så undrade de mest om jag verkligen hade frågat så.

Min hoppar inte ur led längre, men jag är inte helt återställd, har ont i den.
Enligt sjukvården så var min axel över 80% = fullt återställd, haha, go matematik.
jag gjorde en dubbel bankart med plikering (både fram och baksida)

Jag önskar att jag inte hade opererat mig, kunde göra fler saker innan än som läget är nu, fast på sikt kan det nog varit bra när allt väl förhoppningsvis lägger sig tillrätta.

Men hoppa inte fårn 10:an då är mitt uppenbara tips!

Det är väldigt olika från person till person också hur resultatet blir.
Du kan inte operera båda samtidigt, det blir rätt svårt att klara dagliga sysslor utan armar i 4 veckor.

krya på dig, träna rehab nu även om du ska operera dig eller inte.

du kan skicak pm också om du undrar över något.

G_lund
2010-07-03, 21:29
Du kan också gå via vårdcentral. Men ställ in dig på en lång väntan; själv fick jag ett ljumskbråck för några år sen och fick vänta tio månader på operation.

Jag blev opererad exakt 2månader efter jag var inne på sjukan.

Det finns väl en gräns på xantal månader (3?) om du kan tänka dej att åka några mil för att göra operationen?

Buken
2010-07-03, 23:18
Jag blev opererad exakt 2månader efter jag var inne på sjukan.

Det finns väl en gräns på xantal månader (3?) om du kan tänka dej att åka några mil för att göra operationen?

Hur gick din operation då?

Blir ju orolig här att det inte alls kommer att bli bra efter operation :/

RandomC
2010-07-04, 09:16
Som andra redan sagt, se till att bli skickad på en röntgen och sök dig därefter till en ortoped. Du bör ställa in dig på att kan ta ett tag innan du blir bra, beroende på vad det är för problem du har. Det kan ta ganska lång tid innan axelleden normaliserats efter en operationen. Jag har själv opererats för omfattande labrumskador på båda axlarna, 14 respektive 7 månader sedan. Vissa smärtor kvarstår, kan inte träna någon styrketräning alls för tillfället. Dock har jag fått dålig hjälp med rehabilitering och sjukgymnastik fram tills nu så nu verkar det bli bättre.

Men som sagt, sök hjälp och undvik aktiviteter där du tidigare luxerat axeln eller känner dig instabil så länge.

Chris.L
2010-07-05, 12:21
Min axel hoppade ur led i princip hela tiden, de kunde vara vad som helst, när jag sov, när jag skulle ta på mig en tröjja osv.
Jag fick svaret att de enda som hjälpte i mitt fall var operation, och för nu ca 7år sen så gjordes operationen.
Axeln har aldrig blivit 100% bra igen, har sämre rörlighet och även ont ibland, men inget som gör att jag har problem med träning tex.

DJ Skle
2010-07-07, 07:57
Går man in med vinnarskalle kan man klara det mesta. Haft problem med att bägge mina axlar luxerade, vänstra var mycket värre. Men eftersom jag inte gjorde annat än att spela dator brydde jag mig inte. Men jag upptäckte träningens nöje och märkte att axlarna blev ett stort hinder. Efter att jag nästan svimmat pga axelluxation när jag körde peck deck (kör inte den igen!) tog jag tag i det och fick diagnosen medfödd axelinstabilitet. Gjorde en titthålsoperation där de kortade axelleden. Rehab träning med "ett jävlar anama nu ska jag fixa det här" inställning i 6 månader sen börjat med träningen normalt igen. Nu känner jag mig starkare i vänstern som är opererad än i höger. Har väl lite sämre rörlighet men det priset var lätt värt allt slit, för att inte nämna smärtan när axeln plopplar ur led, ujujuj.
Så vill du lösa problemet eller inte är ju frågan. Jag ångrar inte mitt beslut, för träningen vill jag inte leva utan.

Arnesson
2010-07-07, 08:03
Min axel hoppade ur led i princip hela tiden, de kunde vara vad som helst, när jag sov, när jag skulle ta på mig en tröjja osv.
Jag fick svaret att de enda som hjälpte i mitt fall var operation, och för nu ca 7år sen så gjordes operationen.
Axeln har aldrig blivit 100% bra igen, har sämre rörlighet och även ont ibland, men inget som gör att jag har problem med träning tex.

Samma lika för mig dock helt klart värt operationen.

Martin Löwgren
2010-07-07, 10:15
Endast din ortoped kan svara på om du behöver en operation eller inte.

Man börjar dock alltid med konservativ behandling för axelinstabiliteter (6mån) och funkar inte detta övervägar man tillsammans med sin ortoped en eventuell operation.

Borjelundman
2010-07-08, 12:49
Kolla länken http://www.impingement.se/axel-ur-led-axelluxation.htm. Du måste nog operera dig. Min svärmor som bor i Kalmar och hade en sned stortå bad husläkaren skicka en remiss till en fotkirurg i Södertälje, som kunde titta på foten. Det var inga problem alls. Hon var där och fick en snabb mottagningstid. Finns tydligen fritt sjukhusval för mottagning i Sverige. Men det gick inte att bli opererad utan specialistremiss från kalmar... Lite moment 22.

MjProblem
2010-07-13, 14:48
Känner igen det där med axelluxation. Hade turen att besöka superduktig läkare i Tyskland som fungerade som Bayern Munchens specialistläkare för axel och rygg problem.

Fick tipset från honom (då 2001) att om jag kan så borde jag vänta med operation eftersom metoderna blir bättre.

Alternativ vi diskuterade
1) Träning resten av livet - kontinuerlig rehab träning eftersom musklerna måste plocka upp slacket som lederna inte klarar av
2) Operation, fixering med titanskruv (dåligt alternativ eftersom rörligheten försämras)
3) Operation med laser där lederna ärras och förkortas och blir starkare tack vare ärrningen. (fanns inte då utan var en kommande variant)
Sedan bör du alltid fråga vilka möjliga operationsmetoder finns på marknaden och vad för effekter är förekommande för varje metod. Vet ej men har på känn att alla läkare inte kan alla metoder eller så har de något de vill testa och själv så vill jag vara med och fatta beslutet och inte bara låta läkaren välja.


Ofta fattar man dessa beslut utifrån situationen som man befinner sig i just då men tänk gärna på hur ett möte med en framtida dig skulle utlöpa för varje val du har.

Själv tog jag det långa perspektivet att träna resten av mitt liv och se vänta tills metoderna är tillräckligt bra för att operera mig :) (bra träningsmotivation för det när man tänker på hur o-skönt det känns med axeln hängade under hakan istället för rätt plats)

Gick till en riktigt bra rehabklinik och fick ett träningsprogram som gjorde susen så efter ett tag så var mina axlar superstarka och sedan började jag arbeta med muskeluthålligheten för den är en svag del för de små axelmusklerna. Läste allt som fanns om axelskador på nätet och snackade rehab och skadeförebyggande träning med alla som jag kom till tals med tills jag kunde prata med läkare och förstå exakt vad de menade och rätta dem när de hade fel.

Jag känner mig alltid väl till mods när jag har en viss kontroll och inflytande i min egen situation och har jag inte det så skaffar jag det genom att lära mig. Det är min metod som fungerar för mig. Hoppas du hittar din lösning men jag rekommenderar att ta hjälp av rehabexperter.

Lycka till.

Guddi
2010-07-13, 16:03
Luxerar man en axel innan man är 20 som du har gjort så är oddsen usla för att man ska bli bra utan operation. Risken för att man ska luxera axeln igen är över 90 %. Som flera har påpekat så är dock inte operationerna helt problemfria de med. Så det hela hänger på hur stora problem du har med dina axlar rent allmänt. Många kan leva med att de luxera 1 gång om året, men det är få som klarar av det när det sker under nätterna eller för regelbundet.

Elso
2010-08-22, 22:02
Båda mina axlar har gått ur led 2 gånger gemensamt för alla gånger är att de har hänt i avslappnat läge och att de kommit tillbaka till utgångsläget trots att det tagit tid ibland.

Nu senast var det vänster som gick ur led på 7 meters djup när jag var ute på dykutfärd. Mindre kul.

Jag har varit hos läkare varje gång och nu efter 4:e gången och denna traumatiska upplevelse fick jag remiss till ortopeden, kom dit och det var inget snack om saken han frågade om vilken axel vi skulle börja med, jag sa vänster eftersom jag hade smärtor i den fortfarande.

I mars opererades jag, efter 3 månader var jag bra sen överbelastade jag den och vart betydligt sämre men nu i aug är jag pågång igen och om det är värt det? Alla gånger i veckan, trots att jag inte är 100% fullt tillbaka med samma styrka osv så är det värt det för jag räknar kallt med att komma tillbaka till ett fullt normalt träningsliv. Nu är det hö axel som återstår...

lajbans
2010-09-06, 10:09
Känner igen det där med axelluxation. Hade turen att besöka superduktig läkare i Tyskland som fungerade som Bayern Munchens specialistläkare för axel och rygg problem.

Fick tipset från honom (då 2001) att om jag kan så borde jag vänta med operation eftersom metoderna blir bättre.

Alternativ vi diskuterade
1) Träning resten av livet - kontinuerlig rehab träning eftersom musklerna måste plocka upp slacket som lederna inte klarar av
2) Operation, fixering med titanskruv (dåligt alternativ eftersom rörligheten försämras)
3) Operation med laser där lederna ärras och förkortas och blir starkare tack vare ärrningen. (fanns inte då utan var en kommande variant)
Sedan bör du alltid fråga vilka möjliga operationsmetoder finns på marknaden och vad för effekter är förekommande för varje metod. Vet ej men har på känn att alla läkare inte kan alla metoder eller så har de något de vill testa och själv så vill jag vara med och fatta beslutet och inte bara låta läkaren välja.


Ofta fattar man dessa beslut utifrån situationen som man befinner sig i just då men tänk gärna på hur ett möte med en framtida dig skulle utlöpa för varje val du har.

Själv tog jag det långa perspektivet att träna resten av mitt liv och se vänta tills metoderna är tillräckligt bra för att operera mig :) (bra träningsmotivation för det när man tänker på hur o-skönt det känns med axeln hängade under hakan istället för rätt plats)

Gick till en riktigt bra rehabklinik och fick ett träningsprogram som gjorde susen så efter ett tag så var mina axlar superstarka och sedan började jag arbeta med muskeluthålligheten för den är en svag del för de små axelmusklerna. Läste allt som fanns om axelskador på nätet och snackade rehab och skadeförebyggande träning med alla som jag kom till tals med tills jag kunde prata med läkare och förstå exakt vad de menade och rätta dem när de hade fel.

Jag känner mig alltid väl till mods när jag har en viss kontroll och inflytande i min egen situation och har jag inte det så skaffar jag det genom att lära mig. Det är min metod som fungerar för mig. Hoppas du hittar din lösning men jag rekommenderar att ta hjälp av rehabexperter.

Lycka till.

Jag har gjort operation #2 och du tappar mellan 3-15% rotationsrörelse enl. studier som är gjorda.

Har tidigare gjort titthålsvarianten med ankarfästen som slet sönder halva min kula vid en senare luxation.

Innan båda har jag haft betydligt större % i nedsatt rörelse och inte kunnat träna upp musklerna för fullt.

Träning kan funka, men i de flesta fall slutar det i operation.

Och man ang. titanskruven så kan man ta bort den när benbiten man flyttar läkt fast (den sätts dit för att ge stabilation och skruven för att hålla fast benbiten).

Finns en bra studie om detta som Hovelius gjort, varit läkare för Tre Kronor och alltid valt att försöka träna upp muskler runt om för hockeyspelare.

RandomC
2010-09-06, 15:49
Jag har gjort operation #2 och du tappar mellan 3-15% rotationsrörelse enl. studier som är gjorda.

Har tidigare gjort titthålsvarianten med ankarfästen som slet sönder halva min kula vid en senare luxation.

Innan båda har jag haft betydligt större % i nedsatt rörelse och inte kunnat träna upp musklerna för fullt.

Träning kan funka, men i de flesta fall slutar det i operation.

Och man ang. titanskruven så kan man ta bort den när benbiten man flyttar läkt fast (den sätts dit för att ge stabilation och skruven för att hålla fast benbiten).

Finns en bra studie om detta som Hovelius gjort, varit läkare för Tre Kronor och alltid valt att försöka träna upp muskler runt om för hockeyspelare.

Det här var väldigt intressant, har du lust att utveckla lite vilken typ av skada du hade? Skulle oerhört gärna vilja veta lite mer hur det funkar med titanskruv samt referens till hovelius studie.