handdator

Visa fullständig version : Ättiksyra och konservering


Apos78
2010-06-28, 11:49
För att svara på konsumenternas krav på mer naturlig mat har livsmedelsindustrin de senaste åren minskat mängden konserveringsmedel i maten. Ett vanligt konserveringsmedel är ättiksyra som bland annat används för att hämma bakterietillväxten i dressingar, såser, ostar och inläggningar. Men nu visar ny forskning att lite ättiksyra inte alls har avsedd effekt utan tvärtom gör att giftet från de skadliga bakterierna i maten ökar.

http://forskning.se/pressmeddelanden/pressmeddelanden/nyakonserveringsmetoderokarriskenformagsjuka.5.7cd c43ec129352b024480001364.html

Minska på tillsatserna hör man ofta folk säga. Inte alltid det bästa att vara så enkelspårig.

Tolkia
2010-06-28, 17:34
Det finns ju också fall där folk blivit matförgiftade av egna inläggningar, som man gjort "nyttigare" genom att dra ned på sockret (don't try this at home). Det är bra att veta vad man gör, kan man sammanfatta.

Något som jag upplever att folk som kräver mindre tillsatser i något slags generellt perspektiv inte är medvetna om, är att man i så fall måste ändra de krav man som konsument ställer på maten. Det går att göra mat med mindre tillsatser, men det går i många fall inte att göra mat som vi är vana vid den med mindre tillsatser.

Sverker
2010-06-28, 17:47
Jag kan inte se ättika som en tillsats. Ättika är en råvara.

Att minska ättika är att be om problem. Man måste istället öka mängden salt och/eller socker.

Luca Brasi
2010-06-28, 20:03
Intressant man ska inte mixtra med inläggnings recept om man inte vet vad man gör alltså.

Apos78
2010-06-28, 20:06
Intressant man ska inte mixtra med inläggnings recept om man inte vet vad man gör alltså.

Kan bli riktigt dåligt. Lägg in efter beprövat recept. Detsamma kan sägas gälla gravning.