handdator

Visa fullständig version : Seafood! :)


Shpendi
2010-06-21, 17:33
Jag är väldigt förtjust i räkor och fisk(alla sorter). Som tur är så är detta väldigt nyttigt också, tyvärr så kan jag nästan inga "bra" recept som inte kräver hög matlagningsnivå. Älskar speciellt räkor, men det enda jag kan "laga" är "nyttig pizza" med räkor, och räkor i tomatsås med pasta.

Sitter någon här på ett par grymma Räk & Fisk recept så skiv gärna! :)

Smeroth
2010-06-21, 17:35
http://www.recept.nu/1.296394
Räkpaj lät spännande :)

MejjA
2010-06-21, 18:01
Räkwok ?

100-200g räkor, lite grädde ( % efter smak) alt kokosmjölk och wokgrönsaker.
Krydda, mixa, testa, pröva, njut :)

Shpendi
2010-06-21, 18:09
låter nice, Men innehåller inte kokosmjölk galet mycket kcal?

Försöker hålla mig på 400-500kcal per "måltid"

Superior
2010-06-21, 19:39
Bouillabaisse (http://www.tasteline.com/recept/bouillabaisse_-_fisk-_och_skaldjurssoppa) is the shit.
Bli inte förskräckt av det fina namnet, inga konstigheter egentligen så länge du håller koll på klockan eller rättare sagt har känsla för när fisk och grönsaker blir överkokt (provsticka, tandpetare eller kniv gör susen).
Gör ett storkok och det räcker länge.
Släng i några potatisar under kokprocessen om du vill ha lite mer kolhydrater.
Saffransaiolin är ett + (eller många +), men inte nödvändigt.

Ett annat + är att ditt hem kommer lukta guda gott ;)

Eddie Vedder
2010-06-21, 19:54
Har du verkligen kollat alla recept från alla länkar här?

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=133668

låter nice, Men innehåller inte kokosmjölk galet mycket kcal?

Kolla i affären. Finns ju flera varianter.

Försöker hålla mig på 400-500kcal per "måltid"

Då kan du minska portionen.

HulkH
2010-06-21, 22:35
räkcocktail är GRYYMt gott :D

Rakanichy
2010-06-22, 00:40
Har du verkligen kollat alla recept från alla länkar här?

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=133668



Kolla i affären. Finns ju flera varianter.



Då kan du minska portionen.

Dom där varianterna är utspädda med vatten, Köp ren och späd ut själv :) Köper du kokosmjölk light betalar du för vatten!

1684_
2010-06-22, 04:42
Fiskgratäng e väl inte så svårt?

Eddie Vedder
2010-06-22, 06:09
Dom där varianterna är utspädda med vatten, Köp ren och späd ut själv :) Köper du kokosmjölk light betalar du för vatten!

Jadå det vet jag, och jag köper det inte heller. Men att all kokosmjölk man köper är jätterik på kcal är fortfarande en missuppfattning av Shpendi. Vad som sedan är prisvärt för dig och mig är en annan femma.:)

Shpendi
2010-06-22, 11:20
har köpt ett halvt kilo tigerräkor till midsommar. Ska göra en god marinad också! Nyttigt kan vara gott :)

Frumpish
2010-06-22, 11:44
har köpt ett halvt kilo tigerräkor till midsommar. Ska göra en god marinad också! Nyttigt kan vara gott :)

Nyttigt och gott är tyvärr i detta fallet en enorm skövling och förstörelse av mangroveskogar (som är otroligt artrika, vackra och komplexa system sammankopplade med mycket annat)

http://www.wwf.se/v/hav-kust/havets-m/hotade-ekosystem/1133349-hotade-marina-ekosystem

Mangroveskogar skövlas
Mangroveskogar är en sorts sumpskog som växer i tidvattenzonen i tropiska och subtropiska kustområden. De fyller en mycket viktig ekologisk funktion som yngelplatser för fiskar, räkor och många andra djur. Dessutom skyddar de kustmiljö och befolkning mot erosion, stormar och översvämningar. Hälften av världens mangroveskogar har redan förstörts. Den främsta orsaken till att de skövlas är för att ge plats åt stora räkodlingar. Räkor som sedan exporteras till bland annat Sveriges livsmedelsbutiker och restauranger och säljs under namnet jätteräkor, tigerräkor, kungsräkor eller scampi.

http://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4tter%C3%A4kor

Produktion av räkyngel kan ske på tre olika sätt:

* Fångst av vilda räkyngel. Bifångsten är enorm, bara ett på tusen fisk- och skaldjursyngel är ett jätteräkyngel.
* Fångst av vilda honor med ägg. Att en sådan hona är värd 50-100 USD visar hur ovanliga de är och vilka enorma bifångster de orsakar. För att få honan att släppa sina ägg, krossar man hennes ena öga, vilket dessutom har kritiserats för djurplågeri.
* Uppfödning av yngel i fångenskap. Hittills har man inte lyckats föda upp jätteräkor i fångenskap mer än någon enstaka generation. Uppfödningen är alltså beroende av ständig tillförsel av nya, vilda räkor.


Inte lätt att få med både nyttighet, smak, etik och miljö i sina matvanor

storPines
2010-06-22, 11:53
en knäckemacka med lite seamen.

JG_81
2010-06-22, 14:51
Jag brukar experimentera lite med min matlagning. Något som blivit rätt lyckat är en slags räkwok som är både smakrik och enkelt att göra. Varierar ingredienserna lite, men det som jag brukar slänga ner i woken är:

~200 gram färdigskalade räkor, olja/sesamolja, vitlök, cayennepeppar, ingefära, gurkmeja (för färgens skull) salt och lite timjan. På slutet av wokningen häller jag i bulgur (kokt givetvis) och broccoli. Torkade kryddor går bra. Vill man kan man ha i en nypa socker, men det är ju inte en nödvändighet.

mela
2010-06-22, 14:53
Jag brukar blanda räkor/kräftstjärtar med lättmajonäs, dill, rödlök och champinjoner, så har jag det på mackan tillsammans med sallad. Mumma!