handdator

Visa fullständig version : Axeln slutat fungera?


sanoj
2010-06-13, 09:47
Har fått ett konstigt problem med axeln denna vecka och ska försöka beskriva förloppet och mina besvär i texten nedan.

I tisdags när jag tränade bröst började allt, kände redan när jag började värma upp i hantelpressen att det gjorde ont i vänsteraxeln i bottenläget. Försökte köra vidare som vanligt för smärtan blev inte värre, något jag dock kände var att styrkan i vänstersidan var betydligt sämre än vanligt och betydligt sämre än högersidan. Jag körde klart passet och märkte ingen smärtökning utan bara att vänstersidan var betydligt svagare, speciellt i hantelövningar.

Dagen efter hade jag ingen direkt smärta, var endast något öm i axeln och tänkte inte mer på det, blev mindre och mindre öm under dagen också.

När jag vaknade torsdag morgon var problemen dock tillbaks och det kändes värre, ingen större smärta utan mer en obehaglig känsla i axeln, en sorts bortdomnad känsla. Under kvällens benpass blev det värre, bortdomningskänslan ökade o armen kunde inte hållas i vissa lägen utan att jag liksom tappade den, axelleden liksom vek sig automatiskt när den kom i ett visst läge.

Under hela fredagen hade jag samma känsla o undvek att använda vänsterarmen så mkt det gick, tränade lite biceps på kvällen, övningar där axeln kopplades bort så mycket det gick som till exempel koncentrationscurl o preachercurl. Testade även att göra rotatorcuffsövningar som jag brukar köra i axelpassen, o tog något lättare vikter än vanligt men jag kunde inte rubba ens hälften av de vikterna jag brukar köra på med vänstern. Prövade en baksida axelövning som fungerade att göra men styrkeskillnaden var väldigt tydlig här med, vänsteraxeln dog långt före högern.

Igår kändes det lite bättre men jag lät bli att använda axeln över huvudtaget.

Och nu idag är det ingen större skillnad från gårdagen, testade att hålla armen rakt åt sidan från kroppen och vrida den åt båda hållen, det gav ingen direkt smärta men det kändes segt och det klickade i axeln och när jag testad några gånger så känner jag även en form at mjölksyra inne i mitten av axeln som håller i sig nu 1 timme efter.

Så för att sammanfatta lite, ingen direkt anmärkningsvärd smärta, snarare mjölksyra eller bortdomnad känsla innuti axeln, och en betydligt svagare vänsteraxel än högeraxel, vilket inte varit fallet tidigare.

Vad kan jag ha för problem? Vart ska jag vända mig för att få den bästa hjälpen? Är det något jag själv kan göra?

Tacksam för svar
MVH
Jonas

Martin Löwgren
2010-06-13, 10:06
Hur länge har du tränat? Har du nyss börjat med hantelpress? Får du smärta om du för armen i olika riktningar nu?

sanoj
2010-06-13, 10:19
Jag har tränat styrketräning sedan jag var 15-16 år, är nu 21 om 1 månad, inga jättestora uppehåll förutom då jag bröt nyckelbenet när jag var 17-18 tror jag, men det var det högra nyckelbenet.

Kan röra armen i olika riktningar utan någon egentlig smärta utan det är mer den obehagliga känslan som jag beskrev ovan. Lite som att något i axeln inte fungerar utan andra muskler får ta vid istället o arbeta hårdare.. (Lite svårförklarat)

Edit: Har kört hantelpress mer än 1 år kontinuerligt nu och sedan lite då och då tidigare... Fick dock ett problem i sittande hantelpress för några år sedan när mitt under en repetition vänsteraxeln bara vek sig, kändes lite som den hoppade ur led. Den händelsen fick mig att börja träna rotatorcuffarna hyffsat kontinuerligt i alla fall.

sanoj
2010-06-13, 15:28
Har sökt runt lite på nätet men har svårt att hitta något, antingen känns texterna för invecklade eller så passar de inte riktigt in, men det verkar som det är läge att uppsöka naprapat eller dylikt?

Martin Löwgren
2010-06-13, 16:33
Har sökt runt lite på nätet men har svårt att hitta något, antingen känns texterna för invecklade eller så passar de inte riktigt in, men det verkar som det är läge att uppsöka naprapat eller dylikt?

Ja en som är specialist på axlar är nog inte så dumt i ditt fall.

sanoj
2010-06-14, 19:51
Vart får jag tag i en bra naprapat då? kostar det dyra pengar? (Bor i stockholm)

För örvigt kan jag tillägga att jag känner smärta när jag kör utåtrotation i kabel med lätt motstånd, när jag hållar armen rakt upp o drar den bakåt eller ut åt sidan och för armen så högt som möjligt det gör ont en bit över 90 grader. Smärtan vid alla tillfällen är inte väldigt stor men det känns och någonstans mitt i inne i axeln. Någon som vet vad som kan ha hänt??