handdator

Visa fullständig version : Norskt test av lightläsk


Stenberg
2010-06-11, 11:08
Dagbladet har testat lightläsk: http://www.dagbladet.no/2010/06/08/tema/klikk/helse/ernering/lettbrus/12063001/

"Testkriterier

I denne testen betyr kaloriinnholdet det meste. Jo lavere, desto bedre.

De gule brusene virker kanskje sunnere fordi de inneholder litt naturlig juice (i alle tilfeller er juicen fra konsentrat), men mengdene er så ørsmå at det ikke får innvirkning på kostfiberinnhodlet - og dermed ei heller på vitamininnholdet.

Dermed er ikke disse brusene "sunnere" enn de brune eller klare. Unntaket er Mozell, som er en fruktdrikk, ikke en egentlig brus. Her er innholdet av fruktjuice såpass høyt at det betyr en noe bedre ernæringsmessig vare. Så selv om dette trekker opp antall kalorier, får den pluss likevel.

Innholdet av koffein er også vurdert i testen. Ingen av brusene med koffein har oppgitt mengden, så vi antar at dette er likt i alle og max av det som er tillatt. Om det teller positivt eller negativt, er litt opp til hvem som skal drikke den, og når. Barn bør ikke drikke koffeinholdige drikker, og du bør styre unna dersom du snart skal legge deg.

De ulike søtstoffene som er brukt, er alle sammen tillatt. Innholdet av natrium er tatt med fordi søte bruser kan være en skjult kilde til salt. Innholdet varierer voldsomt fra brus til brus, og her er det best å ha så lite som mulig."

young_george
2010-06-11, 11:19
Löjligt test. Om det är 0kcal, 0.3kcal eller 2kcal/100g gör ju verkligen ingen skillnaden i praktiken, ändå har detta påverkat betygen.