handdator

Visa fullständig version : Omega-6 och kardiovaskulär hälsa


King Grub
2010-06-06, 10:04
n-6 PUFA are well known for their critical role in many physiological functions and seem to reduce risks of CHD. However, some argue that excessive consumption of n-6 PUFA may lead to adverse effects on health and therefore recommend reducing dietary n-6 PUFA intake or fixing an upper limit. In this context, the present work aimed to review evidence on the link between n-6 PUFA and risks of CVD. Epidemiological studies show that n-6 PUFA dietary intake significantly lowers blood LDL-cholesterol levels. In addition, n-6 PUFA intake does not increase several CVD risk factors such as blood pressure, inflammatory markers, haemostatic parameters and obesity. Data from prospective cohort and interventional studies converge towards a specific protective role of dietary n-6 PUFA intake, in particular linoleic acid, against CVD. n-6 PUFA benefits are even increased when SFA intake is also reduced. In regards to studies examined in this narrative review, recommendation for n-6 PUFA intake above 5 %, and ideally about 10 %, of total energy appears justified.

Br J Nutr. 2010 Jun 4:1-9. n-6 Fatty acids and cardiovascular health: a review of the evidence for dietary intake recommendations.

Fullängdsartikel (som verkar vara allmänt tillgänglig):

http://journals.cambridge.org/action/displayFulltext?type=6&fid=7794936&jid=BJN&volumeId=-1&issueId=-1&aid=7794935&fulltextType=RA&fileId=S0007114510002096

RandomC
2010-06-06, 12:39
Kul. Pratade en del med Ulf Riserus när han förläste på KI för ett tag sen, han pratade väldigt mycket om just fördelarna med omega-6. Har själv inte riktigt förstått varför så många verkar försöka minimera just omega-6 intaget?

Crocker
2010-06-06, 13:02
Kul. Pratade en del med Ulf Riserus när han förläste på KI för ett tag sen, han pratade väldigt mycket om just fördelarna med omega-6. Har själv inte riktigt förstått varför så många verkar försöka minimera just omega-6 intaget?

http://www.omegasixthedevilsfat.com/

RandomC
2010-06-06, 13:18
Jag känner till argumenten om AA, uppregleringen av eikosanoider, prostaglandiner, leuktoriener och allt det där pratet om omega-6 inflammatoriska egenskaper. Jag var mest nyfiken på vilka studier som ligger bakom alla dessa påståenden och om man faktiskt har sett att ett större intag av omega-6 faktiskt leder till ett ökat inflammatoriskt svar.

King Grub
2010-06-06, 13:38
Referenser finns i slutet av artikeln.

submissionist
2010-06-06, 17:16
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=141302&highlight=omega

hejhopp79
2010-06-06, 18:18
Det är väl ingen som påstår att Omega-6 är enbart dåligt, utan att ration mellan omega 3-6 är skruvad.

skaparn
2010-06-06, 18:28
http://www.omegasixthedevilsfat.com/

Av någon helt outgrundlig anledning sänker sådana URL:er trovärdigheten i vad som står skrivet på sidan

z_bumbi
2010-06-06, 18:33
Det är väl ingen som påstår att Omega-6 är enbart dåligt, utan att ration mellan omega 3-6 är skruvad.

Problemet är sen att ta reda på om förhållandet faktiskt är skruvat och i så fall för hur många. Svenska livsmedel har t ex en annan sammansättning än livsmedel från USA (grov generalisering).

Sverker
2010-06-06, 19:04
Skulle vara kul att veta hur mycket Omega-3 som finns med i kosten. Främst EPA och DHA.
De verkar räkna sojaolja som en källa till Omega-6. Nu innehåller sojaolja en del linolensyra vilket kan bidra till Omega-3.