handdator

Visa fullständig version : Fråga ang. Gröt och mjölk.


Xanarki
2010-06-01, 15:28
Jag har hört att det händer någonting med protein vid hög varme. Så om man blandar i mjölken i ny lagad gröt, kan man "pajja" proteinet då?

FrojkenM
2010-06-01, 15:34
Jag brukar anv/hälla min protshake vid gröten istället för mjölken, betyder detta att jag sabbar? hade ju blivit samma blandning i magen endå? ;D

Xanarki
2010-06-01, 15:36
Jag brukar anv/hälla min protshake vid gröten istället för mjölken, betyder detta att jag sabbar? hade ju blivit samma blandning i magen endå? ;D

Ja, enligt scooby. Han väntar 10-15min tills gröten har svalnat och sedan blandar i pulvret.

Tolkia
2010-06-01, 15:41
Det som händer med proteiner när man kokar dem är att de denaturerar, d.v.s. de tappar sin naturliga struktur (tänk dig att du har ett garnnystan som rullas upp). Jämför skillnaden mellan ett kokt ägg och ett rått. Det påverkar inte proteinets värde som livsmedel, eftersom kroppen ändå bryter ned ett helt protein i sina beståndsdelar och bygger upp nya saker av dem. Om man däremot hettar upp dem så mycket att de bränns sönder förstörs de, men det är ju inte så gott att äta kol, så det är ju inget man gör så ofta.

I exemplet med gröt och mjölk lär ju f.ö. inte temperaturen bli särskilt hög i vilket fall som helst.

Xanarki
2010-06-01, 15:49
Det som händer med proteiner när man kokar dem är att de denaturerar, d.v.s. de tappar sin naturliga struktur (tänk dig att du har ett garnnystan som rullas upp). Jämför skillnaden mellan ett kokt ägg och ett rått. Det påverkar inte proteinets värde som livsmedel, eftersom kroppen ändå bryter ned ett helt protein i sina beståndsdelar och bygger upp nya saker av dem. Om man däremot hettar upp dem så mycket att de bränns sönder förstörs de, men det är ju inte så gott att äta kol, så det är ju inget man gör så ofta.

I exemplet med gröt och mjölk lär ju f.ö. inte temperaturen bli särskilt hög i vilket fall som helst.


Tack för hjälpen!:thumbup:

Tunroth
2010-06-01, 16:01
Jag har hört att det händer någonting med protein vid hög varme. Så om man blandar i mjölken i ny lagad gröt, kan man "pajja" proteinet då?

Så länge det inte överstiger 100 grader tror jag inte det ska vara någon fara.
Jag själv kokar först gröten, tills den är nästan färdig, stänger av plattan, kläcker i äggen (kastrullen kvar), rör om så äggen koagulerar. tar av kastrullen från plattan , rör i p-pulver, slevar upp det i en tallrik, på med mjölk. ät.

efter som att kastullen inte får någon värme från plattan i slutet, och pulvret är kallare än nykoktgröt, borde det inte överstiga 100 grader.

men jag aknske har missuppfattat graderna helt?*gah!*

Pengu
2010-06-01, 16:27
Du har ägg i gröt så ja, du har missuppfattat helt.

kalaskonrad
2010-06-01, 16:37
Så länge det inte överstiger 100 grader tror jag inte det ska vara någon fara.
Jag själv kokar först gröten, tills den är nästan färdig, stänger av plattan, kläcker i äggen (kastrullen kvar), rör om så äggen koagulerar. tar av kastrullen från plattan , rör i p-pulver, slevar upp det i en tallrik, på med mjölk. ät.

efter som att kastullen inte får någon värme från plattan i slutet, och pulvret är kallare än nykoktgröt, borde det inte överstiga 100 grader.

men jag aknske har missuppfattat graderna helt?*gah!*

Du har ägg i gröt så ja, du har missuppfattat helt.

Ägg är faktiskt riktigt gott att knäcka i gröten :thumbup:

Men är det Tunroth säger sant att proteinet från äggen förstörs om man kokar upp gröten tillsammans med havregrynet enda från början? usch va trist

King Grub
2010-06-01, 16:41
Men är det Tunroth säger sant att proteinet från äggen förstörs om man kokar upp gröten tillsammans med havregrynet enda från början? usch va trist

Tror du att proteinet i kokta och stekta ägg är förstört också?

kalaskonrad
2010-06-01, 16:46
nej det är just därför jag undrar, jag tycker det låter lite fel:em: Jag har hört det där exemplet med gröt från flera håll nämligen

Tunroth
2010-06-01, 16:56
nejje, ägget förstörs ju inte, min tanke var bara att det inte skulle brännas fast i botten, och spara energi, det är ju fortfarande tillräkligt varmt att ägget ska bli tillagat, och gröten lagom fast ;)

Sverker
2010-06-01, 18:34
efter som att kastullen inte får någon värme från plattan i slutet, och pulvret är kallare än nykoktgröt, borde det inte överstiga 100 grader.

men jag aknske har missuppfattat graderna helt?*gah!*


Stärkelsen i gröt bildar en gel vid 65 - 70°C. Du kommer aldrig i närheten av 100°C.

hejhopp79
2010-06-01, 19:58
Själv brukar jag blanda 100 g havregryn i vassle-shaken efter träning. Huvudsakligen eftersom jag vill ha i mig en del energi och tränar rätt mycket för tillfället. Sen drar jag hem och äter inom c:a 1,5-2 timmar.

Bra eller dåligt?

Ristretto
2010-06-01, 20:10
Stärkelsen i gröt bildar en gel vid 65 - 70°C. Du kommer aldrig i närheten av 100°C.

Så när vattnett och havregrynen kokar och bubblar är blandningen fortfarande kallare än 100°C?:confused:

Eddie Vedder
2010-06-01, 21:05
Själv brukar jag blanda 100 g havregryn i vassle-shaken efter träning. Huvudsakligen eftersom jag vill ha i mig en del energi och tränar rätt mycket för tillfället. Sen drar jag hem och äter inom c:a 1,5-2 timmar.

Bra eller dåligt?

Absolut inte dåligt i alla fall.