handdator

Visa fullständig version : Kolhydrater istället för fett kan ge hjärtinfarkt


maRRtin
2010-05-31, 08:08
En stor dansk studie visar hur det kan gå om man byter ut mättat fett mot dåliga kolhydrater, exempelvis vitt mjöl och socker med högt GI. För varje 5-procentig överflyttning av energiintaget från mättat fett till snabba kolhydrater ökade risken för insjuknande i hjärtinfarkt med 33 procent, rapporterar forskarna i senaste numret av American journal of clinical nutrition.

För dem som istället gick över från mättat fett till kolhydrater med lågt GI som fullkornsprodukter minskade risken något medan ingen effekt alls märktes hos dem som gick över till kolhydrater med medelhögt GI.

Det betyder inte att det är fritt fram för ensidig storkonsumtion av mättat fett. Det är fortfarande bättre att hämta mer av sin energi från fullkorn och andra långsamma kolhydrater med lågt GI och i synnerhet att växla över till mer fleromättat fett, vilket i dag är en bristvara.

Inget revolutionerande kanske, mindre kakor och mer fisk och fullkorn, typ.

SiSenior
2010-05-31, 08:34
Länk till artikeln du citerade från?

Eddie Vedder
2010-05-31, 08:38
Abstract
BACKGROUND: Studies have suggested that replacing saturated fatty acids (SFAs) with carbohydrates is modestly associated with a higher risk of ischemic heart disease, whereas replacing SFAs with polyunsaturated fatty acids is associated with a lower risk of ischemic heart disease. The effect of carbohydrates, however, may depend on the type consumed. OBJECTIVES: By using substitution models, we aimed to investigate the risk of myocardial infarction (MI) associated with a higher energy intake from carbohydrates and a concomitant lower energy intake from SFAs. Carbohydrates with different glycemic index (GI) values were also investigated. DESIGN: Our prospective cohort study included 53,644 women and men free of MI at baseline. RESULTS: During a median of 12 y of follow-up, 1943 incident MI cases occurred. There was a nonsignificant inverse association between substitution of carbohydrates with low-GI values for SFAs and risk of MI [hazard ratio (HR) for MI per 5% increment of energy intake from carbohydrates: 0.88; 95% CI: 0.72, 1.07). In contrast, there was a statistically significant positive association between substitution of carbohydrates with high-GI values for SFAs and risk of MI (HR: 1.33; 95% CI: 1.08, 1.64). There was no association for carbohydrates with medium-GI values (HR: 0.98; 95% CI: 0.80, 1.21). No effect modification by sex was observed. CONCLUSION: This study suggests that replacing SFAs with carbohydrates with low-GI values is associated with a lower risk of MI, whereas replacing SFAs with carbohydrates with high-GI values is associated with a higher risk of MI.

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/91/6/1764

Jakobsen MU, Dethlefsen C, Joensen AM, Stegger J, Tjønneland A, Schmidt EB, Overvad K. Intake of carbohydrates compared with intake of saturated fatty acids and risk of myocardial infarction: importance of the glycemic index. Am J Clin Nutr. 2010 Jun;91(6):1764-8. Epub 2010 Apr 7.

Att byta mättat fett mot samma kalorimängd kolhydrater från lågglykemiska källor antyds vara fördelaktigt men var icke-signifikanta resultat. Att byta högglykemiska kolhydrater mot samma kalorimängd mättat fett antyds vara fördelaktigt och är dessutom statistiskt signifikant.

Så tolkar jag det i korthet.

Den är studien diskuteras i en debattartikel av Fran B Hu i samma volym av AJCN. Skrev bl.a. om den här:

http://traningslara.se/blogg/om-kolhydrater-mattat-fett-och-skrapmat/

maRRtin
2010-05-31, 11:03
Länk till artikeln du citerade från?
Oups, missade det.

Morgontidningsversionen:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kolhydrater-kan-ge-hjartinfarkt_4790515.svd

Morty
2010-05-31, 12:17
'Otippat'.

Men nonetheless en viktig studie.