Visa fullständig version : Glykemisk respons av proteinintag
King Grub
2010-05-28, 10:46
The glycemic index is used to compare the extent to which the blood glucose level increases following the consumption of foods containing digestible carbohydrate and is considered to be zero, or not measurable, if the food, such as protein, is carbohydrate-free. We have found that after overnight fasting, the consumption of several varieties of meat caused significant increases in blood glucose levels. We consider these possibly to be because of gluconeogenesis from the digested protein. It is a curious feature that in two instances the response was inversely related to the amount of meat consumed, over the range from 26 to 78 g of protein.
IUBMB Life. 2010 Jun;62(6):477-9. Protein causes a glycemic response.
Fullängd: http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/123389285/PDFSTART
TSullivanM
2010-05-28, 11:30
Så vadå kan man sätta ett gi värde på protein också då i princip?
Om man varit fastande.
Skulle då detta i teorin kunna sabba för den som undviker kolhydrater i syfte att slippa insulinets hemska effekter;)?
Eddie Vedder
2010-05-28, 12:31
Så vadå kan man sätta ett gi värde på protein också då i princip?
I såfall får de göra en helt ny kategori. Det blir svårt att standardisera i en mätning som bygger på 50 gram kolhydrat. Men GL är ju baserat på portion så där kanske man kan ta med det.
creperiet
2010-05-28, 12:49
Under hur lång tid mätte man? Glukoneogenes av protein är väl en relativt seg process?
Eddie Vedder
2010-05-28, 12:55
Under hur lång tid mätte man? Glukoneogenes av protein är väl en relativt seg process?
120 minuter.
71821
Insulinus
2010-05-28, 13:32
Hade de utfört glykogentömmande träning innan sömn så att glukoneognes krävdes eller hur hade tidigare träning set ut.
Hinner inte regga mig och läsa artikeln just nu men blev riktigt nyfiken.
Eddie Vedder
2010-05-28, 13:37
Hade de utfört glykogentömmande träning innan sömn så att glukoneognes krävdes eller hur hade tidigare träning set ut.
Hinner inte regga mig och läsa artikeln just nu men blev riktigt nyfiken.
Nej som vid GI-mätningar var det efter en natts fasta.
The subject's blood glucose level is measured, the food is then consumed within 10 to 15 min and blood glucose levels are measured at 15-30 min intervals over 2 h. During overnight fasting, the brain is supplied with glucose by the simultaneous hepatic breakdown of glycogen and by gluconeogenesis from noncarbohydrate precursors, triggered by the release of glucagon from pancreatic alpha cells. Hepatic glycogen is not completely depleted overnight, but gluconeogenesis continues for as long as its substrates are available. The major substrate is amino acids formed by breakdown of body protein. Then why should protein-rich food not be considered to produce a glycemic response when it is consumed after an overnight fast, and the subject is actively carrying out gluconeogenesis? Provided that digestion of the protein is relatively rapid, one would predict that the blood glucose response could be significant. We tested this prediction by having subjects consume supermarket meat products under standard GI test conditions.
Skulle då detta i teorin kunna sabba för den som undviker kolhydrater i syfte att slippa insulinets hemska effekter;)?
Nja, inte riktigt. 55+15 = 70E%, vs 5+15E% = 20E%.
Nu är det alltså upptäckt det som många diabetiker typ 1 redan vet.
Protein påverkar blodsockersvaret efter en måltid. Vassleprotein ger en snabb blodsockerstegring och kasein en något långsammare.
Insulinus
2010-05-28, 17:42
Nu är det alltså upptäckt det som många diabetiker typ 1 redan vet.
Protein påverkar blodsockersvaret efter en måltid. Vassleprotein ger en snabb blodsockerstegring och kasein en något långsammare.
Hehe, ja det hade vi kunnat berätta och lägga fram som empiri. Men skönt att det faktiskt finns "papper" på det nu också. ;)
Eddie Vedder
2010-05-28, 19:53
Hehe, ja det hade vi kunnat berätta och lägga fram som empiri. Men skönt att det faktiskt finns "papper" på det nu också. ;)
Förhoppningsvis leder samma empiri från diabetikers erfarenheter av lågkolhydratkost till nya kostrekommendationer för den gruppen också.;)
BobaFett
2010-05-28, 20:58
Förhoppningsvis leder samma empiri från diabetikers erfarenheter av lågkolhydratkost till nya kostrekommendationer för den gruppen också.;)
Vad är det för empiri?
Eddie Vedder
2010-05-29, 05:58
Vad är det för empiri?
Anekdot efter anekdot med berättelser om bättre blodsockerreglering, bättre HbA1C, minskat insulinbehov (inget behov alls hos typ 2:or) m.m.
Insulinus kan säkert instämma själv t.ex.
Insulinus
2010-05-29, 09:16
Insulinus kan säkert instämma själv t.ex.
Japp! :thumbup:
Har nu under min diet dragit ner kraftigt på kolhydraterna. Ner till 30-80gr/dag och samtidigt sänkt mina insulindoser med ~70 - 75%..... :D
Låg tidigare på 14IE långtidsverkande som intas en gång per dag för att alltid ha lite i blodet. Denna dos ligger nu på 7IE. Mina måltider kräver numera i snitt 2-3IE i jämförelse med tidigare då jag snittade 10-12IE per måltid.
Har alltid varit välinställd men mitt HbA1c har sjunkit från 5,5 ner till 5,4 under dieten. Det bästa är dock att blodtrycket har gått från 130/75 ner till 110/65...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.