handdator

Visa fullständig version : stekt mat


Modux
2010-05-24, 17:20
finns säkert redan många svar i forumet, men hur som helst undrar jag över proteinhalten i maten man steker, om jag steker en fläskfele , säg 20% protein, på 500 gram innan jag steker den. är är den totala mängden protein 100 gram sedan när jag ska käka upp den ?

tacksam för svar :)

Apos78
2010-05-24, 17:26
Proteinet försvinner inte men kan ta viss skada av stekningen. Hur mycket som sedan kommer kroppen tillgodo i procent vågar jag inte gissa på.

Nils.R
2010-05-24, 17:49
Det är otillagad som är ~20% protein.
Sök i livsmedelsdatabasen på slv.se om du är osäker.

vicarious
2010-05-24, 18:48
Det är otillagad som är ~20% protein.
Sök i livsmedelsdatabasen på slv.se om du är osäker.

20% per 100g ja. Men han frågade om den totala mängden är för måltiden blir 100g, och det är den - i teorin. 20g x 5. Men precis som Apos skriver är det svårt att veta hur mycket som "går förlorat". Det är knappast några stora siffror dock.

Eddie Vedder
2010-05-24, 18:48
När du steker avges massor av vatten. Då blir energimängden per 100 gram högre såklart. Jämför energiinnehåll i 100 gram vindruvor jämfört med 100 gram russin.

Ägget i sig innehåller lika mycket energi men efter stekning är volymen mindre.


Citatet är från en diskussion ägg ägg men det är exakt samma princip för kött.

Modux
2010-05-24, 19:45
Citatet är från en diskussion ägg ägg men det är exakt samma princip för kött.

okej som jag tänkte då, tack för hjälpen gjorde saker och ting säkra för mig ! :)