handdator

Visa fullständig version : när kommer maten upp?


Diana
2003-10-07, 19:58
Va?? nu e ja förvirrad? hur lång tid tar de för mat att kräkas upp från det att man käkat de, om man käkar nåt olämpligt? läste förut att de va nåra(ca50pers eller nåt) som blivit magsjuka av mcdonaldsmat, dom hade ätit vid 15 tiden på en lördag o spytt på söndag kväll... tar de verkligen såå lång tid för kroppen att reagera?själv käkade ja en gammal kesella igår:smash: :smash: som kom upp ca 2 timmar senare.. men när jag läste om de där mcdonalds människorna började jag fundera, tänk om de va nått ja käkat dagen innan som gjorde att ja spydde?(kan inte fatta va de kan ha varit i sånt fall..?)nån som vet hur de ligger till me mat o spyor?:D

King Grub
2003-10-07, 20:14
Den där McDonaldshistorien låter som om det vore lite för lång tid (även om man aldrig vet med McDonalds). Vissa bakterier bildar bakterietoxiner i tarmsystemet, vilket verkar irriterande, men i de allra flesta fall känner man av Ulrik komma tassande senast efter ett par timmar.

Diana
2003-10-08, 00:01
ahaa så de går så pass snabbt iallafall. ska försöka hålla mej bort från gammal rutten kesella iforts.:eating: :nono: :nono:

PlutonB
2003-10-08, 08:52
Inkubationstiden varierar beroende på vilken patogen som är orsaken och om det rör sig om en infektion eller en förgiftning.

Staphylococcus förgiftning t.ex. tar bara en till ett par timmar, likaså Bacillus Cereus förgiftning (den gillar ris, så pass på under deff...). Clostridium förgiftning kan ta upp till ett dygn att ge sig till känna.

Ser man sedan till infektioner kan det som exempel för en EHEC infektion ta upp till över en vecka innan symptomen debuterar.

Men en ganska bra tumregel är att om kräkningar är det dominerande, i nära anslutning till en (suspekt?) måltid, i synnerhet om flera personer kräks, så är det förgiftning det handlar om. Vilket är betydligt trevligare att råka ut för än EHEC eller Salmonella t.ex.

Greenman
2003-10-08, 09:26
De anligaste bovarna vid matförgiftning är
Staphylococcus aureus, man märker normalt att man spyr inom 1-6 timmar. S.a växer dock bara bra vid rumstemperatur, perfekta medium att växa på är t.ex majonäs, skinka och kyckling, så sålänge man håller maten i kylskåp blir den inte förgiftad.

Bacillus cereus: En otrvlig liten krabbat som bildar endosporer som stormtrivs i kokande vatten. Finns vanligtvis i jord, lägger sig på matvororna i form av endosporer som börjar gro av t.ex kokning, därför är det viktgt att man inte förvarar t.ex kokat ris i rumstemperatur utan om det inte äts upp omedelbart kyler ner det.

Clostridium botulinum är en annan otrevlig personlighet som även den bildar endosporer, finns i så gott som alla fångad fisk, därför är det viktigt att man kyler fångad fisk snabbt, kan även finnas i grönsaker svampar och kött. Endosporerna är ganska seglivade, och det krävs i regel att man hettar upp livmedlet till 120 grader i minst 15 minuter för att man ska kunna räkna livmedlet som fritt från C.b. C.b bildar ett neurotoin, Botulinium som är världen näst giftagste substans för människan, det finns bara ett giftagare neurotoxin och det är den kända gasen VX som amerikanarna uppfunnit. Även giftet i sig är väldigt stabilt, det klarar kokning i upp till 10 minuter utan problem, så kontaminerad föda slängs förslagsvis....

Vi har en annan liten trevlig bakterie som heter Clostridium difficile, normalt närvarande i tarmen. Men äter man vissa antibiotika, t.ex clindamycin eller ampicillin så kan man störa tarmfloran i den grad att C.d växer till och skapar ett sjukdomstillstånd som kallas pseudomembranous colitis, vävnaden i tarmen dör helt enkelt, ganska otrevligt.

Salmonella bilda inga direkta gifter, däremot entertoxin som förstör tarmens vattenupptagningsförmåga.

det är de vanligast bovarna för magsjuka.Nån kanske tycker detta låter löjligt, men faktum är att det dör ungefär 2,5 miljon människor per år av diarré. Mer än de som dör i t.ex AIDS.

jaja, sådär, lite allmänbildning i ämnet diarré :)

Greenman

daja
2003-10-08, 09:43
Ja, i såna här fall av "kräkus sjukus" kan inkubationstiden variera.
Efter att ha intagit tex "köttus dåligus" kan man ganska snabbt känna besvär med uppstötningar "ulrikus ulrikus" medan man vid annat intag som "fiskus" eller "spritus" kommer ofta "ulrikus ulrikus" först dagen efter.

:booty: