Pompere
2010-04-28, 11:58
Många produkter man köper i affären innehåller vatten + livsmedel.
Hur räknar man ut den exakta kcal samt tex proteinmängden isf?
Exempel 1;
Kidneybönor
Vikt 380 g varav bönor 230 g.
Näringsvärde per 100 g:
Energi - 90 kcal
Protein - 6,5 g
Kolhydrat - 16 g
Exempel 2;
Tonfisk i vatten (konserv)
Vikt 185 g varav 140 g tonfisk.
Näringsvärde per 100 g:
Energi - 90 kcal
Protein - 18 g
___________
Som jag förstår så räknar näringsvärdet med vattnet som finns i, så en snabb slutsats är att tex på Tonfisk i vatten, så skulle hela burken ge 166,5 kcal (=1,85 * 90), korrekt?
Borde jag räkna detsamma med proteinmängden? Alltså, 18 multipliceras med 1,85 (= 33,3 g protein hela burken).
Optinoja jag vet, men har funderat på detta ett tag utan att komma fram till något som jag tycker stämma helt och hållet.
Hur räknar man ut den exakta kcal samt tex proteinmängden isf?
Exempel 1;
Kidneybönor
Vikt 380 g varav bönor 230 g.
Näringsvärde per 100 g:
Energi - 90 kcal
Protein - 6,5 g
Kolhydrat - 16 g
Exempel 2;
Tonfisk i vatten (konserv)
Vikt 185 g varav 140 g tonfisk.
Näringsvärde per 100 g:
Energi - 90 kcal
Protein - 18 g
___________
Som jag förstår så räknar näringsvärdet med vattnet som finns i, så en snabb slutsats är att tex på Tonfisk i vatten, så skulle hela burken ge 166,5 kcal (=1,85 * 90), korrekt?
Borde jag räkna detsamma med proteinmängden? Alltså, 18 multipliceras med 1,85 (= 33,3 g protein hela burken).
Optinoja jag vet, men har funderat på detta ett tag utan att komma fram till något som jag tycker stämma helt och hållet.