handdator

Visa fullständig version : Kassler med druvsocker, glukossirap m.m. - Korrekt näringsvärde?


Pompere
2010-04-23, 11:16
Hallå där!

Har nyligen köpt Kassler från LIDL och har alltid tänkt att det är ett utmärkt kött till min nuvarande deff. Så har alltid följt tabellen på livsmedelverket där det står;

100g - 106 kcal, 20,7g protein, 0,5g kolhydrater, 2,2g fett.
http://www7.slv.se/livsmedelssok/detalj.aspx?livsmedelsId=1006&vikt=100

Men ser nu på den kasslerns näringsinnehåll och märker massa ämnen som borde påverka näringsvärdet radikalt.
Här kommer listan;

KASSLER STORBIT
Varmrökt benfri
Köttcentralen (märket)

Mager benfri kotlett, potatisstärkelse (nativ & modifierad), stabiliseringsmedel E 450, E 451, E 407A. Torkad glukossirap. Druvsocker. Animaliskt protein (från gris). E 250. Jästextrakter. Antioxidationsmedel E 301.
Ursprung Danmark.

Är detta "normalt" innehåll i vanlig kassler?
Kan jag fortfarande följa tabellen från livsmedelsverket med tanke på näringsinnehållet?

Kan även tillägga att kasslern skiftar färg på köttet (vilket jag tror alla kassler är dock, men endå!), ljusrosa till 70% av de totala köttet, i mitten av köttbiten, sedan är det en mer mörkare nyans av rosa på kanterna utav köttet (ca 20% av köttet kanske).

Tack på förhand!

Pompere
2010-04-23, 11:37
Det är skillnad på kassler och kassler ... Jag har sett testet i dess fullständiga version, och jag skulle INTE köpa min kassler på Lidl ... (den dag jag överhuvudtaget skulle överväga att köpa något på Lidl).
ICA-kuriren testar olika kassersorter

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=526526&postcount=6


Dock fungerar inte "ICA-kuriren testar olika kasslersorter"-länken.

Någon som kan utveckla detta?

Tolkia
2010-04-23, 11:38
Jag tror inte att du behöver modifera näringsvärdet p.g.a. tillsatserna. Det är fråga om rätt små mängder. Kassler i Livsmedelsverkets tabeller är ju också kassler (som är en behandlad produkt), och inte köttråvaran till kasslern. Färgskiftningar i kött av den typen du beskriver är helt normalt.

Tolkia
2010-04-23, 11:41
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=526526&postcount=6


Dock fungerar inte "ICA-kuriren testar olika kasslersorter"-länken.

Någon som kan utveckla detta?
Hahaha, det är ju mitt inlägg och jag har glömt att jag någonsin skrivit det. Jag misstänker att det kan ha handlat om sprutsaltning och att testet visade att vissa märken innehöll mer saltvatten än andra (samma diskussion brukar föras om kyckling). Ju mer saltvatten, desto mindre kött per 100 g (man ser väl om man t.ex. steker kasslern och den krymper väldigt mycket).

Pompere
2010-04-23, 11:44
Okej! Gött.
Då slipper jag äta min kassler och oroa mig för att jag stoppar i mig 100kcal mer än jag tror (galen nojja).
Så det enda jag behöver oroa mig för att det kanske är mindre kött per 100g, fast det är ganska marginellt antar jag (?)

Tack för de snabba svaren.