handdator

Visa fullständig version : Bakterier i sallad och grönt från Asien


Nitrometan
2010-04-14, 12:15
http://www.dn.se/nyheter/sverige/risk-for-magsjuka-med-thaikryddor-1.1077599

Salmonella hittades i fyra procent av de omkring 500 proverna, medan magsjukebakterien E. coli hittades i 30 procent av de analyserade proverna. Campylobacter fanns i 0,2 procent av proverna. 90 procent av grönsakerna som testades kom från Thailand.

Det var mycket vanligare med salmonella i mynta än i andra bladgrönsaker. E-coli var vanligare i basilika, koriander och mynta än i andra grönsaker som testades.

- Sköljer man örterna så minskar risken. Men när det gäller den här typen av produkter som ofta används i asiatiska rätter är det bäst att låta dem koka ned, säger Mats Lindblad, riskvärderare vid Livsmedelsverket.

De asiatiska grönsakerna som undersökts i studien är till exempel citrongräs, färska kryddor eller andra bladgrönsaker som importerats från Asien. Färska krukörter som säljs i matbutiker är däremot oftast odlade i Europa och säkrare att använda i sallader, enligt Mats Lindblad.


Livsmedelsverkets pressmeddelande:
http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Salmonella-inte-ovanligt-i-bladgronsaker-fran-Thailand/

I prover på färska kryddor och bladgrönsaker från Asien fanns salmonella i 4 procent och tarmbakterier i nästan vart tredje prov. Det framgår av en undersökning där Livsmedelsverket och kommunerna under 2009 undersökte förekomsten av sjukdomsbakterier i närmare 500 prover av färska kryddor och bladgrönsaker från Asien, varav de allra flesta från Thailand.

Sextioåtta kommuner har medverkat i Livsmedelsverkets riksprojekt för 2009 –Sjukdomsbakterier i importerat grönt från Asien. De har tagit 493 prover på färska kryddor och bladgrönsaker från Asien. 90 procent av proverna kom från Thailand, vilket avspeglar importen.

Campylobacter hittades i ett av 478 analyserade prover, vilket visar att de undersökta produkterna inte är någon betydelsefull smittkälla för campylobacter.

Salmonella hittades i 18 (4 procent) av 489 analyserade prover och tarmbakterien E. coli hittades i 148 (30 procent) av 493 analyserade prover. Förekomsten av E. colibakterier fungerar bra som indikator på att det kan finnas salmonella. Salmonella fanns i tio procent av de prover som innehöll E. coli, men i bara en procent av de prover där E. coli inte fanns.


Skölj, koka, ta det försiktigt med grönsakerna.