handdator

Visa fullständig version : LCHF fråga


Candydarling
2010-04-13, 06:00
Tjenare

har precis bestämt mig för att testa på LCHF nu under deffen och är lite kluven. Har ju förstått att kolhydraterna ska undvikas till största möjliga mån vilket jag inte har större problem med gällande bröd, pasta, ris osv osv. Däremot yoghurt! Jag kan inte leva utan min yoghurt och har i alla tiden köpt lättvarianter. Innebär lchf att jag numer måste köpa såndär äcklig naturell? eller typ turkisk? eeeeeller går det att ta vanlig 2% lättsockrad vanilj yoghurt? :smash:

(om någon av er kör/har kört lchf och har bra tips så kom gärna med dom! är helt grön!)

Anton Fräs
2010-04-13, 06:05
Jag hade ätit min vanliga yoghurt. Ett enkelt sätt att dra ner på sina kalorier är att plocka bort pasta/ris m.m. Där skulle yoghurten kunna ryka också men du verkar verkligen tycka om yoghurt, kanske värt att unna dig något du verkligen uppskattar? Sedan är det inte strikt LCHF troligen med den kolh.mängden men det spelar mindre roll.

Eddie Vedder
2010-04-13, 06:11
Obegripligt att du kan ogilla naturell yoghurt, äkta syrade mjölkprodukter är ju en gudagåva.*drool*

Här har du de tips du söker:

http://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-lchf

Socker är ju generellt sett nummer 1 bland "otillåtna" saker i en LCHF-kost men det finns ju knappast lagar.

mikaelj
2010-04-13, 08:18
Jag tycker att Kurt Harris har bäst syn på det just nu:


1. Eliminera socker (inklusive fruktjuice och sportdryck) och all mat som innehåller mjöl.

2. Börja äta bra fett. Använd hälsosamma animaliska fetter och kokosfett för att ersätta de kolhydratkalorier som du förr fick från socker och mjöl med fettkalorier. Drick vispgrädde eller kokosmjölk.

3. Eliminera cerealier med gluten.

4. Eliminera oljor från frön och cerealier. Laga mat med ghee (smörfett), smör, djurfett eller kokosfett.

5. Ät främst kött från idisslare som nöt, lamm och bison (kanske vilt är mer realistiskt i Sverige). Ät en del fisk.

6. Se till att få lite sol mitt på dagen eller ät 4-8000 IU vitamin D dagligen (I Sverige: ta vitamin D då du under större delen av året inte kan få någon betydande mängd vitamin D från solen p.g.a. vinkeln solskenet kommer in mot jorden på).

7. Testa periodisk fasta eller infrekventa måltider (2 mål per dag är bäst). Ät inte konstant som en växtätare.

8. De flesta moderna frukter är inget mindre än godisbitar som hänger från träd. Håll dig till bär och undvik vattenmelon som i princip är ren fruktos. Ingen överdriven konsumtion.

9. Eliminera baljväxter.

10. Justera omega 6 och omega 3-nivåerna. Gräsuppfött nöt och vilt minimerar överdrivet omega 6-intag och är bättre än attt supplementera med omega 3. En tesked eller två med torskleverolja duger som kompensation om du köper vanligt nötkött.

11. Vettig träning - prioritera styrke- och intervallträning över aerob träning.

12. Eliminera alla mjölkprodukter inklusive ost (du är nu en ortodox stenålderätare).

Original på http://paleonu.com/get-started (engelska)

Sedan kanske du hittar något av intresse på http://tinyurl.com/lchf-faq (svenska)

Frumpish
2010-04-13, 12:11
Vad har han för underlag för dessa rekommendationer?

Tänker på punkt 4, 7, 9, 11 och 12?

mikaelj
2010-04-13, 12:17
4: omega-6
7: t ex http://leangains.blogspot.com/2010/04/three-meals-superior-for-appetite.html (referens i texten)
9: fytoöstrogener och andra antinutrienter
11: lågintensiv nötningsträning sliter på kroppen
12: A1 beta-kasein

Frumpish
2010-04-13, 12:30
Tack, är dock lite tveksam till att skippa t ex olivolja på basis av risk för högt omega6 intag.

Ang. att lågintensiv "nötningsträning" som t ex jogging sliter på kroppen låter rimligt men att högintensiv intervallträning inte skulle göra det?

A1 beta-kasein, kopplat till hälsonackdelar antar jag? För såvitt jag sett finns det många hälsofördelar med t ex mjölk.

En tveksamhet inför en sådan kost är ju om man tänker efter på de etiska och främst miljömässiga kostnaderna för samhället det skulle innebära då fler människor övergår till att i princip enbart äta kött och ägg? (Smör räknas som mjölkprodukt antar jag?) Ohållbart skulle jag tippa på.

Ser hellre en övergång till ökad "frökonsumption" där vi ökar konsumptionen av quinoa, amaranth och andra lättodlade fröer med hög mängd mikronutrienter, bra proteinkvalite och låg mängd antinutrienter vilket besparar miljön och förmodligen ökar folkhälsan om t ex spannmål, ris och kött byts ut mot dessa fröväxter.

EDIT:

Glömde fråga vad paleokosten tycker om nötter och grönsaker, "tillåtet"?

mikaelj
2010-04-13, 12:43
Jag svarar i LCHF-tråden: http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=124727

Icefire
2010-04-13, 13:57
Man kan väl äta bär vid LCHF? I så fall kan du ju ta bär och turkisk yoghurt.

Candydarling
2010-04-13, 16:57
Obegripligt att du kan ogilla naturell yoghurt, äkta syrade mjölkprodukter är ju en gudagåva.*drool*

Här har du de tips du söker:

http://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-lchf

Socker är ju generellt sett nummer 1 bland "otillåtna" saker i en LCHF-kost men det finns ju knappast lagar.

tjah jag kan ju ärligt skämmas och säga attjag faktiskt inte provat på några år....:em: kanske dags nu då.
testade att äta naturell kvarg för ett tag sedan opch grundade min uppfattning på det. smakar det likadant så håller jag fortfarande fast vid att det smakar skit =p

mikaelj
2010-04-13, 16:59
Naturell kvarg är inte samma som t ex "Turkisk yoghurt" (= gräddyoghurt). TY är sött!
Även fullfet naturell yoghurt är inte samma sak, definitivt inte lika surt. Prova "Mild yoghurt 3%" (Arla) eller ännu hellre deras ekologiska 3,8-4,5%.

Rent generellt är det bra att undvika saker som smakar sött, tror jag.