handdator

Visa fullständig version : Hur mkt fett kan man få bort från bacon?


GreenDragon
2010-04-07, 18:06
Har klurat på en sak ett tag. Hur mycket fett försvinner från bacon om man steker det i teflonpanna och sedan lägger det att rinna av på ett kökspapper? Hälften? Eller, vad är rimligt...?

Eller om man säger så här: Om jag äter ett helt paket bacon utan att steka det alls, varför man nu skulle vilja det, så skulle man få i sig ca 476 kcal, beräknat på att 100g ostekt bacon enl. förpackningen innehåller 280 kcal. Hur mycket kan man få i sig om man äter ett paket hårt stekt och "avrunnet" bacon...???

Onigiri
2010-04-07, 18:41
1. Väg baconet före stek
2. Väg baconet efter stek
3. ???
4. Profit

Gpajpen
2010-04-07, 18:58
Nej inte profit, det släpper väl lite vätska och skit också. Går nog fan inte att få fram så exakt.

Att baconslicen skulle väga 10g mindre efter stekning behöver inte betyda att den blivit av med 10g fett, dvs 93kcal, menar jag.

GreenDragon
2010-04-07, 19:05
Ja, tänkte också på det där med att väga... men som Gpajpen säger så är det ju lite vatten också, och det avdunstar ju... men allt fett ligger kvar i pannan va? Eller avdunstar det med? I så fall skulle man ju kunna väga som är kvar i pannan? (Om man nu orkar engagera sig någon dag :D)

Onigiri
2010-04-07, 19:05
Nä, möjligen åker lite protein med ut och annat gott. Sverker kanske vet.

mikaelj
2010-04-07, 19:14
Det är nästan bara fett i det som är kvar i pannan. Vet inte om det blir någon sorts emulsion med vätskan också... Jag hade räknat på stekpanneinnehållet som rent fett.

Nog för att det är en knasig idé. :-)

Sverker
2010-04-08, 05:59
Nä, möjligen åker lite protein med ut och annat gott. Sverker kanske vet.


Bacon släpper lika mycket vatten som fett när det steks. Jag får titta i pappersversionen av SLVs Livsmedelstabell ikväll. Det bör finnas med stekt bacon någonstans.
Eftersom proteinet inte läcker ut utan sitter kvar i fläskbiten går det att räkna om vattenförlusten i tabellerna. Det som inte är vatten är fett som smält ut.

capron
2010-04-08, 11:52
Apropå detta hur mäter de kcal i olika livsmedel ? Hörde att kroppen måste bearbeta proteinet innan de kunde användas. Detta drog massa egentligen kunde man dra av 25% mindre kcalorier för rent protein.

elo_
2010-04-08, 11:54
det är ju fettet som är det goda! *cry*

misshandla bacon på det här sättet...

stridis
2010-04-08, 12:02
När jag kommer hem så kan jag ju kolla in livsmedelstabellen.

Annars blir det ju lite matos också, det är ju avdunstat vatten med fett. Men det är inga stora mängder. vatten i pannan borde det väl inte vara några stora mängder av, inte när jag knapersteker mitt bacon iaf.

Exhale_
2010-04-08, 16:36
det är ju fettet som är det goda! *cry*

misshandla bacon på det här sättet...

Äh, det är ju nitritet som är den godaste "delen" *popcorn*

stridis
2010-04-08, 16:50
Har klurat på en sak ett tag. Hur mycket fett försvinner från bacon om man steker det i teflonpanna och sedan lägger det att rinna av på ett kökspapper? Hälften? Eller, vad är rimligt...?


Ok nu har jag kollat livsmedelstabellen:
Bacon/100g : vatten 50.6, fett 32.8
stekt bacon/100g: vatten:31.9 fett 24.

GreenDragon
2010-04-11, 00:30
Ok nu har jag kollat livsmedelstabellen:
Bacon/100g : vatten 50.6, fett 32.8
stekt bacon/100g: vatten:31.9 fett 24.

Okej, nu har jag lekt lite :D 148 gram rå bacon blev efter stekning och avrinning på hushållspapper till 56 gram knaperstekt bacon. Så man kan räkna att 56 gram gånger 24 gram(/per hundra gram) fett är det fett man får i sig...? Alltså ca 13,5 gram (0,56 x 24)? I ett paket rå bacon är det 140 gram x 32,8 fett, alltså 46 gram.

Och sen kunde man säga man säga att protein och kolhydrater i baconet är samma hyfsat samma mängd (?), inte procent dock, som i de ursprungliga 148 gramen?

Så det man kan dra av i kcal-väg om man knapersteker baconet är alltså 32,5 gram fett (46-13,5). Rimligt?

Någon som btw vet antal kcal per gram fett.....?

Ekman_
2010-04-11, 00:42
Någon som btw vet antal kcal per gram fett.....?

9:hbang::hbang:

GreenDragon
2010-04-11, 22:37
så då kan man alltså dra bort ungefär 290 (32,5x9) kcal från ursprungliga 482 kcal, som är för ett paket rå bacon....? Ett paket hårt stekt bacon blir i så fall endast 190 kcal..? :D Mera bacon till folket!!