handdator

Visa fullständig version : Ägg!


obbe
2003-10-01, 19:23
Kort och enkel fråga! Hur mycket protein är det i ett "normal" stort höns ägg?
Testade att blanda ett i prottedrinken, gick ju utmärkt! imorgon blir det två osv, till jag känner att det räcker (konsistensen)

Fors
2003-10-01, 19:35
6-7 g protein per ägg vill jag minnas att det är.

Skåne
2003-10-01, 19:35
http://www.kolozzeum.com/gemensamma/naringstabell_agg_ny.htm

obbe
2003-10-01, 19:52
Aaa se där!
Hur är det med fettet i ägg? Bra vs Dåligt?

King Grub
2003-10-01, 19:54
Originally posted by obbe
Aaa se där!
Hur är det med fettet i ägg? Bra vs Dåligt?

Fettet finns bara i gulan, och ungefär hälften är mättat (och testohöjande). Helt okej sammansättning.

Mony
2003-10-01, 21:30
På Ica Kvantum i Lund kan man köpa omega3 ägg. Hönsen är matade med linfrön. Dessa ger nyttigare fett än vanliga ägg.
18 st kostar 26 kr, vilket är 4 kr dyrare än 18 st frukostägg med extra stor gula!

obbe
2003-10-01, 21:31
hää, tänk! helt plåtsligt har jag börjat gilla ägg!
Ska be mamsen att köpa hem fler...

kharon
2003-10-02, 18:57
Ägg äg(g)er ju! :smokin:

Jag undrar om det är någon skillnad på fettet kvalitetsmässigt på ett hårdkokt och löskokt ägg. Mina ägg låg och kokade lite väl länge idag så gulan var hård som sten typ.

King Grub
2003-10-02, 19:09
Originally posted by kharon
Ägg äg(g)er ju! :smokin:

Jag undrar om det är någon skillnad på fettet kvalitetsmässigt på ett hårdkokt och löskokt ägg. Mina ägg låg och kokade lite väl länge idag så gulan var hård som sten typ.

Nej, det är proteinet som koagulerar när du kokar ett ägg hårdkokt. Kokar du det riktigt länge blir gulan grön istället, på grund av järn som "frisläpps".

kharon
2003-10-02, 19:17
Fint! Tackar!
:thumbup:

Jompi
2003-10-05, 22:24
Problemet är ju att ägg smakar skit, iaf rått, men antar att dom flesta kokar:)?, jo hur fan kan det vara mer kalorier i ägggula än i ett ägg på den där länken någpn skickade?

bondelid
2003-10-05, 22:32
Originally posted by Jompi
hur fan kan det vara mer kalorier i ägggula än i ett ägg på den där länken någpn skickade?

Energivärdet är beräknat per hundra gram. Eftersom äggula innehåller mer energi än äggvita, så blir energivärdet per viktenhet högre för enbart äggula.

King Grub
2003-10-06, 06:34
Mest beroende på att äggvita i princip bara består av vatten, protein och mineraler, medan äggets fettinnehåll hittas i gulan.

sipowitz
2003-10-06, 11:43
Originally posted by obbe
Kort och enkel fråga! Hur mycket protein är det i ett "normal" stort höns ägg?
Testade att blanda ett i prottedrinken, gick ju utmärkt! imorgon blir det två osv, till jag känner att det räcker (konsistensen)

Hmmsi tänk på salmonellarisken... ät inte råa ägg...

King Grub
2003-11-19, 19:39
Originally posted by boFFen
Men var går gränsen för råa ägg?
Jag tycker bäst om ägg när dem är löskokta
Är risken för salmonella lika stor då?

Nej, salmonellabakterierna är döda vid 70 graders temperatur.

AdrenalineRush
2003-11-19, 21:42
någon som vet hur mycket kolhydrater o fett där finns i ägg?

Halib
2003-11-19, 21:51
Originally posted by AdrenalineRush
någon som vet hur mycket kolhydrater o fett där finns i ägg?


En gång för alla... :smash:


ÄGG

Protein 12.6 g/100 g
Fett 10.1 g/100 g
Kolhydrater 1.4 g/100 g
Energi 146 Kcal/100 g

Ett ägg väger ca. 65g.



ÄGGULA


Protein 16.4 g/100 g
Fett 33 g/100 g
Kolhydrater 0.2 g/100 g
Energi 359 Kcal/100 g

En äggula väger ca. 35 g.
Kolesterolinnehållet per äggula är ca. 300 mg.




ÄGGVITA

Protein 10.1 g/100 g
Fett 0 g/100 g
Kolhydrater 1.2 g/100 g
Energi 46 Kcal/100 g


En äggvita väger ca. 30g.

Dante
2003-11-20, 11:46
asså skalet, sicket fippel...
hur stor är risken och få salmonella då?

King Grub
2003-11-20, 11:48
Originally posted by Dante
asså skalet, sicket fippel...
hur stor är risken och få salmonella då?

Liten i Sverige. Men risken finns, och om du får du ångrar du att du inte tog tid att koka ett stackars ägg.

Dante
2003-11-20, 11:59
googlade lite,

http://www.livsmedelssverige.org/forum/viewmsg.cfm?InlaggId=658&ForumId=3

Biotin hördes ju som en hit o ha kvar i kroppen ;)

fisk
2003-11-20, 15:52
Originally posted by Dante
Biotin hördes ju som en hit o ha kvar i kroppen ;)

Packer, mannen som tog fram ALA, var (är?) lite bekymrad i det att den kemiska strukturen mellen ALA och biotin är väldigt lika. Han rekommender att supplementera extra biotin om man tar ALA för säkerhets skull ifall ALA kunde 'slå ut' biotinen i kroppen. Så ägg + ALA är kanske en bra kombo.

referens: 'The Antioxidant Miracle'

gf_
2003-11-20, 20:19
Jag har funderat på att börja käka lite fiskrom till äggen på morgonen. Torskrom sillrom m.fl. rå Protein 24,5g Fett 2.3g Kolhydrater 1,4g per 100g. Jag vet inte hur många G en normal portion är. Någon som har nån ide?

King Grub
2003-11-20, 20:44
Originally posted by gf_
Jag har funderat på att börja käka lite fiskrom till äggen på morgonen. Torskrom sillrom m.fl. rå Protein 24,5g Fett 2.3g Kolhydrater 1,4g per 100g. Jag vet inte hur många G en normal portion är. Någon som har nån ide?

Vem bryr sig vad en "normal" portion är? Ta så mycket du vill ha, så du får de mängder av näringsämnena du vill ha och så det smakar bra.

gf_
2003-11-20, 20:56
Tänkte mer på om det var nån mer än jag som kommit på den här iden :)

King Grub
2003-11-20, 21:11
Originally posted by gf_
Tänkte mer på om det var nån mer än jag som kommit på den här iden :)

Jag brukar ha Kalles Kaviar på äggen... om det räknas. :)

Wiiking
2003-11-25, 14:12
Jag blev mycket tveksam när jag läste att ni varnar för salmonellarisken när det gäller att äta råa ägg i Sverige. Därför tog jag en gång för alla reda på hur det låg till och skrev till Svenska Ägg och frågade om saken. Det här är svaret:

"Hej!
Så länge Du äter kontrollerade svenska ägg behöver Du inte vara orolig för salmonella. Sverige är ett av de få länder i världen där vi vågar äta löskokta ägg, slå en rå gula på carbonaran eller äta dem som du gör (det vill säga helt råa i nån slags mix med annat).

Salmonella går inta att utrota, men de kontroller vi genomför i Sverige och den låga frekvens av salmonella vi har i naturen gör att Du tryggt kan äta Dina ägg som Du gör. Att vi dessutom har världens tuffaste djurskyddslag när det gäller hönornas välbefinnade gör ju inte saken sämre. Hör av Dig om Du har fler frågor!"

Med andra ord finns det alltså ingen risk för salmonella. Däremot kan jag gå med på att det inte är bra om man ser till biotinet men det är en annan sak;)

Sverker
2003-11-25, 20:32
Svenska Ägg har full kontroll på sina ägg.
Hönsen kontrolleras och fodret är garanterat salmonella fritt. Varje ägg genomlyses efter spår av blod etc.

Vad som är problemet är att det finns många hobby-fantaster som säljer ägg till grannar och vänner. Dessa är inte kontrollerade på samma sätt.

Alltså är det en bra vana att alltid äta genomkokta ägg.