handdator

Visa fullständig version : Amerikansk Fotboll!


Marleedd
2010-03-29, 20:57
Hej !

Efter att ha tränat i ca 5 månader, har jag gått ner runt 7kg, och sedan gått upp 2-3kg i muskler (Midjemått runt magen är samma som förut). Första månaderna bestod av cardio enbart. Jag är 16 år 178cm lång och väger nu 78kg.
Nästan hela min klass tycker att jag är "biffig" och dom tjatar ständigt på mig att jag ska börja på amerikansk fotboll i skolans lag. Uttagningen sker i augusti-september. Ingen som spelar i laget har någon erfarenhet av sporten från tidigare därför kan nästan vem som helst komma in i laget så länge man på nåt sätt är bra. Nu kommer min fråga. Vad är det bästa att göra de sista månaderna innan uttagningen ? Bulka eller träna mer funktionellt, få bättre rörlighet o så? Tackar för alla svar!

M,

omnibus
2010-03-29, 20:58
Träna kondis skulle nog vara smart, speciellt intervallträning eftersom det är mycket korta rusher i am. fotboll.

Marleedd
2010-03-29, 21:06
Träna kondis skulle nog vara smart, speciellt intervallträning eftersom det är mycket korta rusher i am. fotboll.

Okej, Får väl bli lite mer konditionsträning, men ska jag fortfarande trycka i mig alla dessa "bulkmåltider" eller ska jag äta ltie mindre o deffa?

z_bumbi
2010-03-29, 21:10
Om du behöver lägga på dig massa eller inte beror på hur tränad du är i övrigt och vilken position du får/vill ha. Det är med andra ord helt omöjligt att svara på utan att ha sett dig på en plan.

Marleedd
2010-03-29, 21:17
Om du behöver lägga på dig massa eller inte beror på hur tränad du är i övrigt och vilken position du får/vill ha. Det är med andra ord helt omöjligt att svara på utan att ha sett dig på en plan.

Förstår vad du menar, D-line kommer jag med störst sannolikhet att bli. Jag är väl bra tränad overall antar jag. Ser mer bulkad ut just nu, inte deffad.

nlsn
2010-03-29, 21:18
Glöm inlägget - jag är trött och sen.

PepzAdept
2010-03-30, 00:32
Om det är D-line du ska spela så är det ju en fördel att väga tungt om det inte går ut över explosiviteten. Tycker du ska sikta på hård och kort intervallträning samt tung styrketräning, gärna med fokus på explosivitet såsom frivändningar. Annars är det väl starka ben, bål, axlar och armar som är det viktigaste. Starka ben för att explodera genom linjen och axlar, armar och kanske i så fall även bröst för att trycka bort spelare i din väg. Men O-line brukar ju väga tungt så du kommer som sagt ha fördel av att väga lite mer kanske. 78kg låter lite lite för att spela på linjen tycker jag? Linebacker kanske?

Pjotor
2010-03-30, 07:27
+1 på PepzAdepts råd. Gå upp i vikt om du kan. Satsa på stora basövningar med 4-6 reps per set. Varva gärna med att göra ett visst antal målreps på så kort tid som möjligt, så får du lite jobbig intervallträning.

fiskebulle
2010-03-30, 08:38
78kg låter lite lite för att spela på linjen tycker jag?

Han är ju bara 16. Självklart finns det större 16-åringar, men tokbulka inte, det är lika bra att redan nu börja tänka långsiktigt. Kontrollerad och kvalitetsviktuppgång.

PepzAdept
2010-03-30, 12:36
Han är ju bara 16. Självklart finns det större 16-åringar, men tokbulka inte, det är lika bra att redan nu börja tänka långsiktigt. Kontrollerad och kvalitetsviktuppgång.

What's your point? När jag spelade football i den åldern hade jag aldrig kunnat stå på linjen med min storlek. Grabbarna vägde minst 90kg. Vi hade ju exempelvis Arash Nicksan som spelade i landslaget senare som vägde ca 130-140kg på den tiden. Inte svinlätt att flytta på om man väger 78kg kan jag säga.

Men kan förtydliga det jag tidigare skrev om det var oklart. "Om det är D-line du ska spela så är det ju en fördel att väga tungt om det inte går ut över explosiviteten". Det innebär med största sannolikhet att han inte kan tokbulka eftersom det kommer att leda till att han blir långsammare, mindre explosiv och får förmodligen sämre flås.

Med det sagt så ska man ha i åtanke att det är en väldigt fysisk sport vi talar om och om det är så att det är på linen han verkligen vill spela så kommer han att ha stor fördel av att väga tungt och vara stark! Kan som exempel säga att om man åker över och tränar på skolor i USA så kommer man få order från första dagen att äta upp sig maximalt, de ordnar upp det under säsongen. Men size matters när det kommer till football helt klart. Men återigen så finns det ju fler positioner i ett lag som kanske passar hans kroppshydda bättre?! Nu är det ju givetvis beroende på resterande laget men skulle tro att hans storlek skulle passa bättre som linebackerm, runningback eller fullback. Det är i alla fall min erfarenhet.

WHITEFOLKS
2010-03-30, 13:29
Verkar dumt att bulka upp sig massor när han inte vet vart han hamnar i laget eller om han ens vill spela (i längden).

Träna mycket explosiv styrka som folk har sagt, intervallträning för "kondition" och sen tillräckligt med mat för att orka träna hårt.

Så hjälper nog tränarna dig sedan med vart de vill ha dig i laget och hur du på bästa sättet kan uppfylla de krav den positionen har.

z_bumbi
2010-03-30, 13:49
Svaret på frågan vad du bör göra är svårt och eftersom det är ett skollag så är det kanske så att ni inte har en tränare? Har ni en tränare så löser det sig ganska så lätt genom att du frågar tränaren vad du bör göra för att förbereda dig.

Generellt utan att ha en aning om vem du är så skulle jag fundera på:

Först och främst, skaffa en boll och börja passa så ofta som du har någon att kasta till. Ev sätt upp ett bildäck i trädgården och här gäller det att träffa i däcket från olika avstånd.
Är ni flera så kör flaggfotboll.

Styrka
Kör på som tidigare, sikta på att bli starkare.

Kondition
Börja med att köra vanligt konditionsträning dvs att springa jämt tempo. Hur mycket och hur ofta beror på hur tränad du är idag men 3 gånger i veckan är en bra lägsta nivå. Ett av passen kan vara intervallträning men då lite längre intervall och inte maxlöpning.
Intervall av typen köra tills man stupar kan du sen lägga in när det är en månad kvar men kör max ett pass per vecka.

Sen finns det drivor med specialiserade övningar men än så länge handlar det om att bygga upp en grund och mycket beror på hur tränad du är och var du kommer att spela.

Jay-Z
2010-03-30, 13:58
Låter inte som D-line eller O-line är något som han ska spela med tanke på att han väger 78 pannor och är under 180.

Om du vet vilken position du är ute efter så är det lättare att komma med tips som är positionsspecifika. Annars tycker jag PepzJunior och z_bumbi har bra generella tips.

Ericsson88
2010-03-30, 14:41
Finns många små runningbacks ;P Reggie Bush tex väger ju bara runt 202lbs = 91kg och är 182cm =)

EDIT: chris johnson är ännu mindre

Jay-Z
2010-03-30, 14:56
Finns många små runningbacks ;P Reggie Bush tex väger ju bara runt 202lbs = 91kg och är 182cm =)

EDIT: chris johnson är ännu mindre

Och Darren Sproles är ännu mindre.

Btw, Reggie Bush gör tydligen runt 180-190 i bänk.

Ericsson88
2010-03-30, 14:59
Och Darren Sproles är ännu mindre.

Btw, Reggie Bush gör tydligen runt 180-190 i bänk.

Aa, tog 2 högprofiler för enklighetens skull.

Jaså? Hade jag inte trott :P

Spunken
2010-03-30, 16:35
den här sidan kanske är värd ett besök?

http://www.crossfitfootball.com/

PepzAdept
2010-03-30, 16:40
Tänkte precis länka till den där sidan. Det där är ju en klockren sida att hitta inspiration till träningen om man spelar football. Det är ju bara att bläddra till pre-season och utgå ifrån den.

Marleedd
2010-03-30, 20:59
den här sidan kanske är värd ett besök?

http://www.crossfitfootball.com/

Tack så mkt för länken! Och tack för era bra svar! Anledningen till att jag nog kommer att spela som D-line, är eftersom mina blivande lagkamrater och motståndarspelare är relativt små om man säger så. Dom är som max vid längden 185cm, och jag måste säga att dom inte är särskillt bulkade. Dom flesta är sånna som vill vara med bara för att få känslan av att dom är med i en amerikansk-highschool film. Tränare i lagen finns, så jag kommer antagligen att få hjälp av dom. Tackar återigen för dom hjälpsamma svaren =)

Kek
2010-03-30, 21:59
Ska du lira D-line är det nog bra om du köttar upp dig lite så du kan stå emot trycket från andra linjemän. Träna mycket basövnngar och gärna explosiva övningar. Lycka till med uttagningarna. Grymt rolig sport!

Vinter
2010-03-30, 22:14
Träna intervall löpning, och vanlig löpning, och mycket basövningar med fokus på benmusklerna. Koncentrera dig på att träna explosivitet. Om du nu ska lira på linjen. Annars köp en boll(läder) och kasta lite med nån kompis så blir du van vid att hantera den till uttagningarna. Sparka, punta etc på nån öppen fotbollsplan.

Men för övrigt, har ni ingen försäsong träning inför af säsongen?

Järvskan
2010-03-30, 22:55
Jag spelar också i D-line :)

Det verkar som att du kommer platsa i laget eftersom du ändå är en av de större killarna i ditt gäng. Jag vet inte hur snabb och rörlig du är, men om du är normalsnabb och tillräckligt rörlig så skulle jag ändå rekommendera att du enbart koncentrerar dig på styrketräningen samt att du ligger på kaloriöverskott, helst ett högre sådant också. När lagträningarna kommer igång så kommer ni ändå träna teknik, rörlighet, snabbhet och uthållighet.

Jag passar även på att länka min match som spelades förra veckans onsdag. Jag spelar nose tackle, nummer 75 i svart tröja ;)

http://www.youtube.com/watch?v=GCZyNeMEQdE

Järvskan
2010-03-30, 23:07
Om jag bara skulle begripa hur man lägger upp youtube-länkar...

http://www.youtube.com/watch?v=GCZyNeMEQdE

Oxe
2010-03-31, 01:00
krävs inte så mycket i am football enligt mig, testade på det och ja det var ju inga vidare atleter i mina ögon överlag... Skall du göra det som en kul grej bara så lägg inte för mycket energi på det, med lite muskler och hjärta kommer man långt...

Vet inte ifall det blivit bättre senaste åren iofs

PepzAdept
2010-03-31, 19:24
krävs inte så mycket i am football enligt mig, testade på det och ja det var ju inga vidare atleter i mina ögon överlag... Skall du göra det som en kul grej bara så lägg inte för mycket energi på det, med lite muskler och hjärta kommer man långt...

Vet inte ifall det blivit bättre senaste åren iofs

Vad spelade du och i vilken klubb?
När jag spelade och vi vann SM 2001 så kan jag garantera dig att vi hade riktigt grymma atleter i laget.

Kek
2010-03-31, 20:52
krävs inte så mycket i am football enligt mig, testade på det och ja det var ju inga vidare atleter i mina ögon överlag... Skall du göra det som en kul grej bara så lägg inte för mycket energi på det, med lite muskler och hjärta kommer man långt...

Vet inte ifall det blivit bättre senaste åren iofs

Beror ju på vart man spelar också. Det är ju inte en jätteetablerad sport i Sverige.