Dasse
2002-06-15, 12:39
Kan någon kommentera följande påståenden (stämmer de?) och svara på följande frågeställningar?
Fett kan ju inte transporteras fritt i blodbanan utan förpackas med hjälp av lipoprotein. Vad heter (om det jag förut skrev stämmer) det lipoprotein som transporterar fettet från tunntarm till lever och var bildas det( eller har det med gallan att göra). När fettet kommer till levern transporteras det väl ut till cellerna med hjälp av VLDL (very low density lipoproteins) . När fettsyrorna tagits upp av cellerna blir VLDL förvandlat till LDL (low density lipoproteins) och detta innehåller mycket kolesterol som transporteras ut till celler för att användas som reparationsmaterial. HDL transporter bort det använda kolesterolet från kroppens alla celler till levern där det bryts ner till gallsyror. LDL (det onda kolesterolet) kan lättare förstöras av fria radikaler och då blir följden åderförfettning. HDL förstörs inte lika lätt av de fria radikalerna utan kan rensa upp i kärlen och risken för åderförfettning är alltså då mindre. Om halten av LDL är större än HDL kommer alltså mycket kolesterol att transporteras ut till cellerna men lite hem till levern. Detta ska traditionellt sett öka risken för åderförfettning och hjärt/kärlsjukdomar pga. att LDL lättare förstörs av fria radikaler.
Hur står det till med VLDL? Detta har ju ännu lägre densitet än LDL och borde ännu lättare brytas sönder av fria radikaler och eventuellt öka åderförfettningen?
Fett kan ju inte transporteras fritt i blodbanan utan förpackas med hjälp av lipoprotein. Vad heter (om det jag förut skrev stämmer) det lipoprotein som transporterar fettet från tunntarm till lever och var bildas det( eller har det med gallan att göra). När fettet kommer till levern transporteras det väl ut till cellerna med hjälp av VLDL (very low density lipoproteins) . När fettsyrorna tagits upp av cellerna blir VLDL förvandlat till LDL (low density lipoproteins) och detta innehåller mycket kolesterol som transporteras ut till celler för att användas som reparationsmaterial. HDL transporter bort det använda kolesterolet från kroppens alla celler till levern där det bryts ner till gallsyror. LDL (det onda kolesterolet) kan lättare förstöras av fria radikaler och då blir följden åderförfettning. HDL förstörs inte lika lätt av de fria radikalerna utan kan rensa upp i kärlen och risken för åderförfettning är alltså då mindre. Om halten av LDL är större än HDL kommer alltså mycket kolesterol att transporteras ut till cellerna men lite hem till levern. Detta ska traditionellt sett öka risken för åderförfettning och hjärt/kärlsjukdomar pga. att LDL lättare förstörs av fria radikaler.
Hur står det till med VLDL? Detta har ju ännu lägre densitet än LDL och borde ännu lättare brytas sönder av fria radikaler och eventuellt öka åderförfettningen?