handdator

Visa fullständig version : Fettranssport


Dasse
2002-06-15, 13:39
Kan någon kommentera följande påståenden (stämmer de?) och svara på följande frågeställningar?

Fett kan ju inte transporteras fritt i blodbanan utan förpackas med hjälp av lipoprotein. Vad heter (om det jag förut skrev stämmer) det lipoprotein som transporterar fettet från tunntarm till lever och var bildas det( eller har det med gallan att göra). När fettet kommer till levern transporteras det väl ut till cellerna med hjälp av VLDL (very low density lipoproteins) . När fettsyrorna tagits upp av cellerna blir VLDL förvandlat till LDL (low density lipoproteins) och detta innehåller mycket kolesterol som transporteras ut till celler för att användas som reparationsmaterial. HDL transporter bort det använda kolesterolet från kroppens alla celler till levern där det bryts ner till gallsyror. LDL (det onda kolesterolet) kan lättare förstöras av fria radikaler och då blir följden åderförfettning. HDL förstörs inte lika lätt av de fria radikalerna utan kan rensa upp i kärlen och risken för åderförfettning är alltså då mindre. Om halten av LDL är större än HDL kommer alltså mycket kolesterol att transporteras ut till cellerna men lite hem till levern. Detta ska traditionellt sett öka risken för åderförfettning och hjärt/kärlsjukdomar pga. att LDL lättare förstörs av fria radikaler.

Hur står det till med VLDL? Detta har ju ännu lägre densitet än LDL och borde ännu lättare brytas sönder av fria radikaler och eventuellt öka åderförfettningen?

Sverker
2002-06-15, 16:42
Du har läst på bra men glömt en sak !

När fettet tas upp i tarmarna packas det om i tarmcellerna till en partikell som heter chylomicron. Denna partikel lämnar tarmcellen " bakvägen " i lymfan ( kroppsvätska utan blodkroppar enkelt beskrivet )och transporteras upp till hålvenen precis innan hjärtat. Sedan tar chylomicronen fart ut i kroppen och alla partiklarna fördelas ut till fett och muskelceller. Partikeln tömns på fettet och kommer som en liten återstod ( remnant ) till levern. Då är det ffa kolesterolen som är kvar i partikeln.
Alltså en lång omväg innan de är framme i levern.
Kolesterolen packas på nytt in i VLDL tillsammans med de fetter som levern bildar från kolhydrat och protein. Därefter ett nytt varv i blodbanan.

Ifall kolesterolet skulle vara mer känsligt i LDL eller HDL har jag ingen aning om. Däremot är uppehållstiden för kolesterol i HDL kort eftersom HDL helatiden tömns i levern på nytt.
Du är på rätt väg så fortsätt att läsa. Fetter är faktiskt spännande !

Sverker


Chylomicron är naturligtvis det engelska namnet ! Borde stavas Kylomikron på svenska.

[ 15 Juni 2002: Inlägget har ändrats av: Sverker ]

Dasse
2002-06-15, 23:23
Tack Sverker, uppmuntrande.
Har du mer intressant info om fett får du gärna maila mig eller tipsa om länkar. :)