handdator

Visa fullständig version : Allmänt om varmrökt lax?


Saikyou
2010-03-19, 02:08
Jag har alltid haft en liten förkärlek för varmrökt lax. Men ur ren kostsyn så vet jag inte så mycket om den är så bra eller inte.

Som de flesta av er säkert vet så är den inte helt billig, oftast ligger den runt 120-130kr/kilot och då är ändå ungefär en fjärdedel av det skinn, fjäll och ben (möjligtvis också huvud ibland). Hoppade till med ett king grub "för bövelen" när jag såg varmrökt pinklax i disken för 49kr/kilot och inhandlade snabbt de två firrarna som var kvar.

Mina frågor lyder:

Varmrökning - Något negativt med själva behandlingen? Dom vacuumförpackas men används det något annat medel som man inte bör få i sig för mycket av?

Pinklax vs vanlig lax: Är den enda skillnaden att pinklax innehåller lite mer näring när det kommer till protein och fett? Skillnaden enlig slv på de fyra "stora" är:

Vanlig per 100g: 169kcal, 22,6g protein, 8.7g fett, 0g kolhydrater
Pinklax per 100g: 127kcal, 20g protein, 5.2g fett, 0g kolhydrater

Då jag för tillfället ligger på kcalminus så är den delen ingen fara för mig. Men att priset skiljer så enormt får mig att fundera på om det inte har med något annat att göra? Planerar att trycka i mig 500g som jag nyss rensade ut ur en 700grams firre imorgon före/efter träning.

http://www7.slv.se/livsmedelssok/detalj.aspx?livsmedelsId=1288&vikt=100
http://www7.slv.se/livsmedelssok/detalj.aspx?livsmedelsId=1250&vikt=100

Med en snabb blick av mitt otränade öga så säger näringsvärdena mig att pinklaxen är att föredra. Mer järn, mer kalcium, mer magnesium, ja mer av alla mikronutrienter överhuvudtaget.

Så varför kostar den ena laxjäveln så mycket mer än den andra? =P

Kaospilot
2010-03-19, 12:08
Därför att, enligt min lilla google-sökning, så är pinklax egentligen ingen lax. Alltså är det ingen riktig lax som du då köpt, men det spelar ju ingen egentlig roll. Om det är gott och innehåller bra saker så varför inte?