handdator

Visa fullständig version : Skatteverket saknar pengar, dags att höja skatten?


Nitrometan
2010-03-18, 09:04
Ekot rapporterar: http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3565681

Skatteverkets ekonomi är i så dåligt skick att myndigheten tvingats skicka in en handlingsplan till finansdepartementet för hur läget ska förbättras.

I handlingsplanen står att Skatteverket behöver 400 miljoner till per år fram till 2014 och att om verket inte får mer pengar så kommer personalstyrkan minskas kraftigt.

– För att upprätthålla en god service och en god kontrollnivå så behöver vi ett tillskott på, i storleksordningen, 400 miljoner om året. Får vi inget tillskott så måste vi dra ner personalen ganska mycket de närmaste fem åren, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket.

Ingemar Hansson vill alltså få 400 miljoner mer per år. Men ändå skulle myndigheten behöva minska personalstyrkan med 1 280 personer.

Om Skatteverket inte får några pengar alls skulle 2 250 personer få lämna myndigheten, ungefär en femtedel av dagens anställda, och kontrollverksamheten nära halveras.

Och Ingemar Hansson betonar att det inte gäller uppsägningar i första hand utan pensionsavgångar. Däremot kommer nyanställningarna vara få.

– Man har satsat pengar på stora it-stöd och kanske gjort det i för snabb takt så att det har kostat för mycket. Det har också kostat väldigt mycket när vi har lagt ner skattekontor och betalat in pensionsersättningar till trygghetsstiftelsen.

Finansdepartementet ska nu gå igenom handlingsplanen inför arbetet med höstbudgeten. Och Skatteverket lånar redan i dag pengar av staten för att klara sin verksamhet.

Jaha. Det låter lite konstigt att Skatteverket saknar pengar och får låna till sin verksamhet.

mangs
2010-03-18, 09:15
Jag tycker att det skulle kunna få någon form av bidrag, varför inte bostadsbidrag, de verkar vara generösa med det i detta landet. :)

Nitrometan
2010-03-18, 09:16
Eller också kunde alla ge lite av de pengar de tjänar till Skatteverket. För att hjälpa dem liksom.

rooz
2010-03-18, 09:19
Eller också kunde alla ge lite av de pengar de tjänar till Skatteverket. För att hjälpa dem liksom.

Kanske dags att införa lite "medlidande-skatt", kanske vänder på steken lite. Säg 10% av lönen:)

Loke
2010-03-18, 09:21
Haha, en aning ironiskt är det helt klart. Nåväl, det är iofs ett tecken på hur låg korruption vi har. Det är nog få länder i världen där skatteverket kan få brist på pengar...