handdator

Visa fullständig version : Fullvärdig protein?


kalaskonrad
2010-03-15, 20:41
Hej och hå. De flesta vet väl att man kan blanda havregryn och baljväxter för att få ett fullvärdigt protein. Men hur är det med gröna ärter + havregryn? Jo gröna ärter är en baljväxt det också, men "matchar" dessa matvaror?
Jag har gjort lite efterforskningar och hittade dessa men tyvärr har jag lite svårt att tyda dem till 100% :smash: någon som skulle kunna hjälpa till lite? :)

http://www.proteinkvalitet.se/gronsaker/grona-arter

http://www.proteinkvalitet.se/brod-och-spannmal/mjol-och-gryn/havregryn-angprerarerade

malfunction
2010-03-15, 21:09
nutritiondata.com har en funktion för sådant. Du kan kombinera olika livsmedel själv i recept å dylikt men också få förslag på källor som kompletterar aminosyraprofilen i ett valt livsmedel.

Stråhle
2010-03-15, 21:16
Bygger man lättare med fullvärdigt protein?

way
2010-03-15, 21:23
Bygger man lättare med fullvärdigt protein?

Det är ju klart. Kroppen kan inte använda icke-fullvärdigt protein på samma sätt.

King Grub
2010-03-15, 21:25
Det kan man väl säga. Det finns för lite av en eller flera essentiella aminosyror i icke-fullvärdigt protein för att det skall kunna användas användas effektivt i proteinsyntesen. Om man vill eller måste basera sin kost på icke-fullvärdigt protein får man kombinera icke-fullvärdiga proteinkällor så protein med för lite av någon aminosyra äts med ett protein som har överskott på den, eller äta mer av proteinet. Det krävs t ex dubbelt så mycket protein med BV 50 som av ett protein med BV 100 för att få motsvarande muskeluppbyggande effekt. Och då får man mer kalorier och ofta mycket mer kolhydrat och/eller fett på köpet.

Allt protein i kosten behöver absolut inte vara fullvärdigt, utan alla rekommendationer för proteinintag bygger på att individen äter en normal blandkost, och alla källor räknas in i dagens protienintag, även icke-fullvärdiga.

way
2010-03-15, 21:36
Om vi säger att man snackar om träning och att man siktar på att ligga på 3g/kg, räknar man då inte bara de fullvärdiga källorna?

Eddie Vedder
2010-03-15, 21:38
Om vi säger att man snackar om träning och att man siktar på att ligga på 3g/kg, räknar man då inte bara de fullvärdiga källorna?

Nej allt protein.

kalaskonrad
2010-03-15, 21:38
Tack malfunction! Jag ska gå in där och kika runt lite :)

King Grub
2010-03-15, 21:42
Om vi säger att man snackar om träning och att man siktar på att ligga på 3g/kg, räknar man då inte bara de fullvärdiga källorna?

Allt protein du äter, även proteinet i icke-fullvärdiga källor, skall ingå i den siffran.

way
2010-03-15, 21:42
Nej allt protein.

Kan du förklara varför? Jag menar, att äta upp sig till 3g/kg med sammansatta måltider med fullvärdigt protein måste ju vara en helt annan grej än att få i sig det genom att käka havegryn och pasta.

Eddie Vedder
2010-03-15, 21:44
Kan du förklara varför?

Därför att all existerande vetenskaplig evidens på människans proteinbehov bygger på merparten vegetabiliskt protein.

King Grub
2010-03-15, 21:49
Och skall du använda en siffra som baseras på enbart ett intag av fullvärdiga källor, får du hitta på den själv.

Även proteinet i pastan och havregrynet kan användas som fullvärdigt, så länge du inte lever bara på pasta och havregryn. Äter du sammansatta måltider så kompletteras automatiskt det icke-fullvärdiga proteinet upp. Äter man rent vegetariskt får man tänka på hur man kompletterar, men innehåller målen någon form av fullvärdigt (animaliskt eller soja) protein, sköter det sig självt.

way
2010-03-15, 21:51
Då förstår jag, tack Grub & Eddie för bra svar!

Bendermannen
2010-03-15, 22:07
Äter man rent vegetariskt får man tänka på hur man kompletterar, men innehåller målen någon form av fullvärdigt (animaliskt eller soja) protein, sköter det sig självt.

hur mycket behövs från de olika källorna för att man skulle kunna vara säker på att de kompletterat varandra? skulle t ex en ostmacka räcka som komplement till en linssoppa?

Sverker
2010-03-16, 07:10
WHO har angivit minimumbehovet av enskilda aminosyror. Vill man vara nörd ska man nog titta på de siffrorna istället.

Därefter får man multiplicera upp talet med den överskottsfaktor man vill använda. WHO räknar på 0.6 - 0.8 g / kg kroppsvikt och vi på betydligt större tal.