handdator

Visa fullständig version : Topp 20


Den Gröna
2010-03-02, 00:18
Wazzup Kolo... :thumbup:

Aftonbladet gjorde följande: " Topp 20: frossa i detta för ett längre liv " -lista...
vet att det dem skriver kanske inte är världens mest forskningsbelagda material, men vore kul om ni kunde hjälpa en okunnig man i ämnet och peka ut vad som stämmer, inte stämmer och eventuellt lägga till egna förslag på en ny topp 20 -lista

(själv tror jag inte på att kaffe skulle vara så värst nyttigt då personer omkring mig, tankar i sig massvis med kaffe varje dag utan att vare sig bry sig om näringsämnen eller träning. dock skulle dem kanske tycka om ifall någon "forskning" visade på att det var bra för dem, så dem kan dricka skiten med bra självkänsla.... står dock inte på säker mark)

*popcorn*

såhär ser då listan ut

1. Äpplen

2. Björnbär

3. Svart te

4. Blåbär

5. Broccoli

6. Fullkornsflingor

7. Körsbär

8. Körsbärstomater

9. Kaffe *bs*

10. Tranbär

11. Mörk choklad

12. Grönt te

13. Apelsiner

14. Persikor

15. Plommon

16. Hallon

17. Röda vindruvor

18. Rödlök

19. Spenat

20. Jordgubbar

Pillert
2010-03-02, 00:25
Wazzup Kolo... :thumbup:

Aftonbladet gjorde följande: " Topp 20: frossa i detta för ett längre liv " -lista...
vet att det dem skriver kanske inte är världens mest forskningsbelagda material, men vore kul om ni kunde hjälpa en okunnig man i ämnet och peka ut vad som stämmer, inte stämmer och eventuellt lägga till egna förslag på en ny topp 20 -lista

(själv tror jag inte på att kaffe skulle vara så värst nyttigt då personer omkring mig, tankar i sig massvis med kaffe varje dag utan att vare sig bry sig om näringsämnen eller träning. dock skulle dem kanske tycka om ifall någon "forskning" visade på att det var bra för dem, så dem kan dricka skiten med bra självkänsla.... står dock inte på säker mark)

*popcorn*

såhär ser då listan ut

1. Äpplen

2. Björnbär

3. Svart te

4. Blåbär

5. Broccoli

6. Fullkornsflingor

7. Körsbär

8. Körsbärstomater

9. Kaffe *bs*

10. Tranbär

11. Mörk choklad

12. Grönt te

13. Apelsiner

14. Persikor

15. Plommon

16. Hallon

17. Röda vindruvor

18. Rödlök

19. Spenat

20. Jordgubbar

...
Hur kan svart te komma flera platser högre än grönt te...
Dessutom är äpplen en frukt, som inte har särskilt mycket vitaminer och mineraler?

Edit: Allt är onyttigt i onyttigt stora mängder.

Den Gröna
2010-03-02, 00:30
...
Hur kan svart te komma flera platser högre än grönt te...
Dessutom är äpplen en frukt, som inte har särskilt mycket vitaminer och mineraler?

Edit: Allt är onyttigt i onyttigt stora mängder.

Ja, det är en väldigt konstig lista där allt som står ska enligt aftonbladet gå att "frossa" på *flex*

Eriic
2010-03-02, 01:22
11. Mörk choklad
Godis?

Tanner
2010-03-02, 01:30
11. Mörk choklad
Godis?

Kan man kanske kalla det för. Inte för att man pallar med så många bitar...

finns en hel del rapporter om varför MÖRK choklad finns med på listan

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=96968&highlight=m%F6rk+choklad&page=2

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6213139.ab

sharkzlayer
2010-03-02, 03:02
Aftonbladet brukar också skriva att folk dog när dom egentligen bröt benet.

OneManArmy
2010-03-02, 05:49
Om jag inte mins fel så är orginal listan ej numrerad. Alltså det är ingen topplista.. Bara aftonhoran som klantat sig igen

Anton Fräs
2010-03-02, 06:12
Listan kan mer eller mindre summeras i det gamla vanliga hederliga (ack så tråkiga); ät 500g grönt om dagen.

Släng in kaffe och te och mörk choklad.

Eddie Vedder
2010-03-02, 07:41
Det finns fler trådar om den där listan. Intressant att man knappt ens skulle överleva om man levde på den "topp 20"-listan.

Apos78
2010-03-02, 08:05
Intressant att man knappt ens skulle överleva om man levde på den "topp 20"-listan.

Säger dock inte så mycket om värdet av att addera dessa livsmedel till sin kost. Det de säkerligen baserat det hela på är till stor del antioxidanter.

Kaffe har inte visat sig så tokigt.

WHITEFOLKS
2010-03-02, 08:14
Äpple hör ju verkligen inte hemma på en sådan lista.

Frumpish
2010-03-02, 09:08
Vad gör körsbärstomaterna där :D

malfunction
2010-03-02, 09:18
http://www.ninasmat.se/recept/matrecept-bilder/special-k-dark-chocolate-strawberry.jpg

Flingor: check
Choklad: check
Jordgubbar: check
Tillsammans med en kopp kaffe eller te blir det ganska opti frukost alltså.
Ja, jag är seriös.

Trance
2010-03-02, 09:31
Äpple hör ju verkligen inte hemma på en sådan lista.

Varför inte? Jag vet att LCHF-propagandan brukar låta att det enbart är vatten, socker och knappt något c-vitamin men man kanske skall tänka på att LCHF-rörelsen kanske inte är den mest vetenskapliga någonsin.

Som med all mat så är det extremt svårt att hitta direkta samband men jag ser inte varför äpplen på något sätt skulle ha svagare stöd för "nyttighet" än andra.

Jag orkar inte lägga ner tid på att kolla impact factor, eventuella länkar till äppelindustri etc men här är conclusion av en review (samt heltext i länken)

In numerous epidemiological studies, apples have been associated with a decreased risk of chronic diseases such as cardiovascular disease, cancer, and asthma. In vitro and animal studies have demonstrated that apples have high antioxidant activity, can inhibit cancer cell proliferation, decrease lipid oxidation, and lower cholesterol, potentially explaining their role in reducing risk of chronic disease. Apples contain a wide variety of phytochemicals, many of which have been found to have strong antioxidant activity and anticancer activity. The interaction of the many apple phytochemicals warrants more study as researchers attempt to further explain the mechanism behind the apple's ability to reduce risk of chronic disease. Recent research has shown that apples do contain bioavailable phytochemicals, although more work is needed to better understand the bioavailability of phytochemicals within the apple matrix as opposed to pure phytochemicals.

Many factors affect the phytochemical profile of apples, and are important to consider as one attempts to understand and maximize the health benefits of apples. Phytochemical concentrations vary greatly between different cultivars. The level of some phytochemicals varies during maturation of the fruits in response to available light, stage of fruit development and to some types of fertilization. In general, storage of apples does not seem to greatly affect apple phytochemicals, but the processing of apples for juice results in a very significant decrease in phenolics. Processed apple peels retain their phenolic and flavonoid compounds activity and therefore may be used as a value-added ingredient with potent antioxidant activity.

The potential health benefits of apples are numerous. Regular consumption of fruits and vegetables, including apples, as part of a healthy diet may aid in the prevention of chronic disease and maintenance of good health.
http://www.nutritionj.com/content/3/1/5


Annan studie (som säkert är med i den tidigare review):

Prospective epidemiological studies have reported that a higher fruit and vegetable intake is associated with a lower risk of CHD. The aim of the present study was to examine associations between fruit and vegetable consumption, in particular the subgroupings citrus fruits, apples and cruciferous vegetables, and the risk of acute coronary syndrome (ACS). During a median follow-up of 7.7 years, 1075 incident ACS cases were identified among 53 383 men and women, aged 50-64 years at recruitment into the Diet, Cancer and Health cohort study in 1993-7. Fruit and vegetable intake was estimated from a validated FFQ, and ACS incidence rate ratios (IRR) were estimated using Cox proportional hazards models. Overall, a tendency towards a lower risk of ACS was observed for both men and women with higher fruit and vegetable consumption. For men, we found an inverse association for apple intake (IRR per 25 g/d: 0.97; 95 % CI 0.94, 0.99). This association was also seen among women, albeit borderline significant. However, a higher risk was seen among women with higher fruit juice intake (IRR per 25 g/d: 1.04; 95 % CI 1.00, 1.08). The present results provide some support for previously observed inverse associations between fresh fruit intake, particularly apples, and ACS risk.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15140261

Apos78
2010-03-02, 10:16
Håller med om äpplena. Istället för att leta orsaker till VARFÖR de ska vara med kan man fundera på varför de INTE ska vara med. Äpplen är goda :)

Exhale_
2010-03-02, 10:25
Håller med om äpplena. Istället för att leta orsaker till VARFÖR de ska vara med kan man fundera på varför de INTE ska vara med. Äpplen är goda :)

http://www.skvallerbladet.com/santa.jpg

Aaaaaah, döddsfruktåsen!!! *gah!*

Den Gröna
2010-03-02, 10:29
Det finns fler trådar om den där listan. Intressant att man knappt ens skulle överleva om man levde på den "topp 20"-listan.

@eddie vedder: Sökte ett tag för att undvika detta, men kunde inte hitta någon tråd som rörde just denna lista, men om du säger det så kan jag väl ta på mig detta *gah!*

@apos78: är inte t.ex. koffeinet i kaffet dåligt med undantag att det ger en massa ork och energi?

Scratch89
2010-03-02, 10:49
Kaffe innehåller antioxidanter och flavonoider.

Apos78
2010-03-02, 11:11
Kaffe och diabetes.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20008687?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed _ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=4

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15998896?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_SingleItemSupl.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=4&log$=relatedreviews&logdbfrom=pubmed

Koffeinfritt bättre?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17023692?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_SingleItemSupl.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=5&log$=relatedreviews&logdbfrom=pubmed

Apos78
2010-03-02, 11:13
http://www.skvallerbladet.com/santa.jpg

Aaaaaah, döddsfruktåsen!!! *gah!*

Den tappar styrka, den tappar styrka...

http://www.nutritionandmetabolism.com/content/7/1/16

WHITEFOLKS
2010-03-02, 11:15
Hehe jag är inte LCHF-anhängare eller anti-frukt.

Tyckte bara att äpple var lite svagt alternativ att ha med, finns ju så många andra roliga frukter.

Trance
2010-03-02, 16:29
Hehe jag är inte LCHF-anhängare eller anti-frukt.

Tyckte bara att äpple var lite svagt alternativ att ha med, finns ju så många andra roliga frukter.

Men har de lika starkt stöd för dess nyttighet som äpplen? Visst är inte äpplen så exotiskt häftiga men fördelen med dem är att många äter dem så det är lättare att hitta bra statistisk underlag.