handdator

Visa fullständig version : Sportdryck - socker


z_bumbi
2003-09-23, 18:02
Fråga 1
Har nyss läst* att det inte skiljer något med vilken hastighet en druvsockerlösning eller en maltodextrinlösning lämnar magsäcken vid träning. Koncentrationen var 5 g per 100 ml lösning.

Uppgifterna är några år gamla så finns det någon nyare fakta som visar på skillnader mellan maltodextrin och druvsocker i just denna funktion ?
Många säger ju t ex att de klarar av maltodextrinet bättre som sportdryck.


Fråga 2
Uppgiften att fruktsocker i/under koncentrationen 200 mmol/l inte påverkar magensäckens tömning vid träning förekommer också. Finns det något som motsäger detta samt hur mycket är 200 mmol i g ?

Jag kan ju räkna ut det men är det någon som vet på rak arm så vore det trevligt...

Fruktsocker: C6H12O6


*Källa: Physiology of sport and exercise - Jack H. Wilmore & David L. Costill
Utgåva 2

Sverker
2003-09-23, 18:47
C6H12O6 = 6 X 12 + 12 X 1 + 6 X 16 = 180 g / mol

200 X 180 / 1000 = 36 g / Liter.

z_bumbi
2003-09-23, 20:01
Sverker: Tackar!:bow:

Tanman
2003-09-23, 23:53
Har bara kollat lite fort men det här kanske kan vara nåt?
Visserligen från 2000...

http://www.springerlink.com/app/home/contribution.asp?wasp=524c86xhyndrrj13xxb0&referrer=parent&backto=issue,13,14;journal,42,82;linkingpublicatio nresults,id:100513,1

Hittade länken på Vitargo's hemsida, som för övrigt tål att kollas in:
http://www.carbamyl.se/Svensk/Vitargo/Sportdryck.htm
men man ska kanske ta viss fakta med en nypa salt eftersom Vitargo-sidan är en aning partisk :)

Peter
2003-09-24, 00:06
Vid så svag koncentration som 5% är ju även druvsockersportdrycken hypoton. Så fördelen med större molekyler gäller främst vid starkare koncentrationer än så.

z_bumbi
2003-09-24, 16:23
Peter: Jag kom på att det nog var så efter ett tag men nu vet jag säkert.:thumbup:

DrP
2003-09-28, 07:42
Har någon en prenumeration till den där sajten.. Vore kul att läsa hela artikeln..

Ozz
2003-09-28, 11:54
Jag har tillgång till springerlink,
men jag måste veta vad artikeln heter osv om jag ska kunna ta hem den. Länken ledde inte till någon artikel utan kom bara till deras första sida.

a_p
2003-09-28, 12:06
Ju mindre molekylstorlek kolhydraten har, desto svårare blir det att tillgodogöra sig energin då sportdrycken kommer att uppehålla sig längre i magsäck och tarm och även binda vatten till sig och förhindra kroppens vätskeupptag.

Jag som alltid trott att t.ex. druvsocker var optimalt när man snabbt ville fylla på med energi, men så är alltså inte fallet enligt den där artikeln?

DrP
2003-09-28, 13:21
Ozz -

European Journal of Applied Physiology
Publisher: Springer-Verlag Heidelberg
ISSN: 1439-6319
Issue: Volume 81, Number 4

Date: January 2000
Pages: 0346 - 0351
Muscle glycogen resynthesis rate in humans after supplementation of drinks containing carbohydrates with low and high molecular masses


K. Piehl Aulin, K. Söderlund, E. Hultman

A1 Department of Medical Sciences, University of Uppsala/LIVI, S-791 88 Falun, Sweden
A2 Department of Physiology and Pharmacology, Karolinska institute, The University College of Physical Education and Sports, S-114 86 Stockholm, Sweden
A3 Department of Medical Laboratory Sciences and Technology, Division of Clinical Chemistry, Huddinge University Hospital, S-141 86 Stockholm, Sweden


Abstract:


Abstract The rate of muscle glycogen synthesis during 2 and 4 h of recovery after depletion by exercise was studied using two energy equivalent carbohydrate drinks, one containing a polyglucoside with a mean molecular mass of 500 000-700 000 (C drink), and one containing monomers and oligomers of glucose with a mean molecular mass of approximately 500 (G drink). The osmolality was 84 and 350 mosmol · lm1, respectively. A group of 13 healthy well-trained men ingested the drinks after glycogen depleting exercise, one drink at each test occasion. The total amount of carbohydrates consumed was 300 g (4.2 g · kgm1) body mass given as 75 g in 500 ml water immediately after exercise and again 30, 60 ad 90-min post exercise. Blood glucose and insulin concentrations were recorded at rest and every 30 min throughout the 4-h recovery period. Muscle biopsies were obtained at the end of exercise and after 2 and 4 h of recovery. Mean muscle glycogen contents after exercise were 52.9 (SD 27.4) mmol glycosyl units · kgm1 (dry mass) in the C group and 58.3 (SD 35.4) mmol glycosyl units · kgm1 (dry mass) in the G group. Mean glycogen synthesis rate was significantly higher during the initial 2 h for the C drink compared to the G drink: 50.2 (SD 13.7) mmol · kgm1 (dry mass) · hm1 in the C group and 29.9 (SD 12.5) mmol · kgm1 (dry mass) · hm1 in the G group. During the last 2 h the mean synthesis rate was 18.8 (SD 33.3) and 23.3 (SD 22.4) mmol · kgm1 (dry mass) · hm1 in the C and G group, respectively (n.s.). Mean blood glucose and insulin concentrations did not differ between the two drinks. Our data indicted that the osmolality of the carbohydrate drink may influence the rate of resynthesis of glycogen in muscle after its depletion by exercise.


Keywords:

Key words Carbohydrate · Osmolality · Glycogen · Insulin · Glucose

Ozz
2003-09-28, 18:45
DrP >>> Har laddat hem PDF filen nu,
skicka ett PM till mig med din mail så kan jag maila den till dig.
Filen är för stor för att kunna bifogas här.