Visa fullständig version : tillsatt järn
Visst förekommer det väl att man tillsätter metalliskt järn i mat? Typ flingor, barngröt etc. Diskuterar med en person som hävdar att det inte kan vara metalliskt järn för det kan inte kroppen ta upp (?!)
Det finns två sorters järn i maten. Hemjärn (organiskt järn) som enbart finns i kött och blodmat och icke hemjärn (oorganiskt järn) som främst finns i mat från växtriket.
Det finns två sorters järn i maten. Hemjärn (organiskt järn) som enbart finns i kött och blodmat och icke hemjärn (oorganiskt järn) som främst finns i mat från växtriket.
jo men jag menar järn som inte finns naturligt i maten. i barngröten tex har man tillsatt järn. jag trodde var metalliskt järn. och det verkar som jag har rätt
http://school.chem.umu.se/Experiment/156
Det finns två sorters järn i maten. Hemjärn (organiskt järn) som enbart finns i kött och blodmat och icke hemjärn (oorganiskt järn) som främst finns i mat från växtriket.
Allt järn är oorganiskt. Hem-järn är järn som är bundet till en (organisk) hemgrupp. Icke-hemjärn är bundet till enzymer och annat som också är organiskt. Tror inte det är så mycket lösa järnjoner som flyter runt i någon mat.
TS: jo, det är tillsatt järn i en del produkter och jo, det går att absorbera. Inte lika bra som hemjärn, men absorberas kan det. Det finns ämnen som gör det lättare att absorbera icke-hemjärn, c-vitamin till exempel.
Trashcan
2010-02-07, 21:51
Just järnflisor går väl inte att absorbera? Snarare är det väl så att järnet omedelbart kommer börja lösas upp i det vatten som finns, typ rosta. Detta ger i sin tur joner(Länge sedan kemin nu, öhh) som går att absorbera, eller?
Allt järn är oorganiskt. Hem-järn är järn som är bundet till en (organisk) hemgrupp. Icke-hemjärn är bundet till enzymer och annat som också är organiskt. Tror inte det är så mycket lösa järnjoner som flyter runt i någon mat.
TS: jo, det är tillsatt järn i en del produkter och jo, det går att absorbera. Inte lika bra som hemjärn, men absorberas kan det. Det finns ämnen som gör det lättare att absorbera icke-hemjärn, c-vitamin till exempel.
Fel.
Just järnflisor går väl inte att absorbera? Snarare är det väl så att järnet omedelbart kommer börja lösas upp i det vatten som finns, typ rosta. Detta ger i sin tur joner(Länge sedan kemin nu, öhh) som går att absorbera, eller?
Ja, har för mig det. Sverker eller någon annan får rätta mig om jag har fel, men det förefaller rimligt. Är i alla fall rätt säker på att man tillsätter just järnflisor (väldigt små) i t.ex. flingor.
Fel.
Rätt. Slå upp definitionen av organsik. Det kan vara bundet till en organisk molekyl, men atomen/jonen i sig är inte organisk. Semantik kanske, men ändå.
My bad, trodde du menade på ett annat sätt.
Ja, tillverkarna har tidigare tillsatt metalliskt järn, dvs fint pulver av järn. Hur det är idag vet jag inte men för 10 - 20 år sedan användes järn.
Inte alls konstigt. Järnpulver är reaktivt ( stor yta ) och reagerar med saltsyran i magsäcken. Nu får vi Fe2+ joner som kroppen kan absorbera. Inte lika lätt som hemejärn men långt bättre än "vanligt" järn i maten som finns som Fe3+.
StarkaUlf
2016-07-16, 14:27
Hur bra upptag är det i Järnpyrofosfat jämfört med Järnfumarat, som man normalt sett föredrar i kosttillskott?
Blodmat är ju enkelt sätt att få i sig järn :)
Blodpudding ftw
Man kan väl tillsätta blod i många rätter för att få i sig mer järn?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.