handdator

Visa fullständig version : Ej rätt rehabade skador


Prowler-
2010-02-04, 16:18
Jag undrar hur det är om man skadar en muskel på något sätt och sen inte gör rätt rehabträning eller ingen alls. Vad jag har förstått så bildas det någon slags ärrbildning på muskeln. Hur mycket av denna ärrbildning kan man träna bort? Anledningen till att jag undrar är att jag för flera år sedan skadade mig i sne hantelpress. Jag hade gjort några reps med ganska tung vikt och sedan skulle jag ta ett extra andetag medan jag hade hantlarna i "toppläge" och då brakade ena armen rakt ner i backen och jag fick satans ont i baksida axel/skulderbladet. Kunde knappt ta på mig en tröja till en början. Ung och dum som jag var gick jag inte och kollade upp det direkt utan jag tänkte att det säkert skulle bli bra. Fel hade jag ju givetvis och nu har jag ett "klick/kliv" i skulderbladet som är kvar sedan den skadan och gör att jag har sämre ROM på den axeln/armen. Jag ser även tydligt att den axeln hänger mycket längre ner om jag står med armarna vid sidan och tittar mig i spegeln. Om jag lyfter armarna rakt ut i sidled från kroppen så är den skadade axeln synligt högre upp än den andra. Min bröstmuskel och triceps synbart betydligt större på den sidan jag skadade mig konstigt nog. Har tränat lite från och till periodvis sedan skadan men aldrig kommit igång på "riktigt". Var även till en sjukgymnast efter ett halvår-år som kollade på axeln, men hon gav inte så mycket hjälp, bara visade några övningar jag skulle göra så skulle allt bli bra. Det gjorde jag, men inte blev det bättre.

Är grymt taggad nu med att komma igång med träningen, men tanken av att jag inte ska kunna köra på allt vad jag kan pga min axel förstör otroligt mycket av humöret för att träna som ni kan förstå.

Åter till frågan i början, går det att träna bort skador som läkt fel?

Martin Löwgren
2010-02-04, 16:21
Åter till frågan i början, går det att träna bort skador som läkt fel?

Utan att ha undersökt dig blir mitt svar ja (men hur bra du blir är svårare att säga).

Läs gärna texten nedan som behandlar just ämnet muskelbristningar.

Muskelbristning innebär att muskeln och dess fibrer har skadats. Termer som sträckning eller ruptur används också. Belastar du en muskel mer en vad den tål kan detta leda till att dess fibrer går sönder. När fibrerna brister uppstår en blödning med en lokal vävnadsreaktion. Kroppen läker inte skadan med nya muskelfibrer utan med bindväv. Bindväven bildar en ärrvävnad som inte är lika stark och dessutom mindre elastisk än muskelvävnad och har därför en tendens att brista vid belastning. Upprepade muskelbristningar bildar lagning på lagning vilket till slut gör ärrvävnaden så stark och oeftergivlig att samma muskel går sönder på ett annat ställe. Om endast några fibrer gått sönder kallas det partiell ruptur och om hela muskeln slitits av kallas det totalruptur.
Vid en partiell ruptur är det fortfarande möjligt att använda muskeln även om det gör mycket ont. Vid en totalruptur är det däremot inte möjligt att använda muskeln.

Det kan finnas flera olika orsaker till att fibrer skadas. En muskel har (beroende på hur vältränad den är) en förmåga att utföra en viss mängd arbete under en viss tid, sedan behöver den vila. Denna mängd arbete kan uppnås vid kortvarig stor belastning eller vid långvarig lägre belastning. Är man i dålig form kommer man snabbare till det stadium då man kan få en bristning. Muskeln blir utmattad och trött, och det finns risk för att den skadas. Förutom detta löper man större risk att skada sig om man idrottar utan att först ha värmt upp och använt musklerna i dess ytterläge. En plötslig belastning, till exempel springande eller en spark, kan skada en ouppvärmd muskel. Detsamma gäller om en muskel har blivit kraftigt avkyld, då är den stel och känslig för belastning. Man kan även göra misstaget att börja idrotta för tidigt efter en skada och därmed belasta muskeln/vävnaderna mer än de tål.

En muskelbristning upplevs i regel som en stark smärta som plötsligt uppstår i muskeln, särskilt om det är en stor då det kan kännas som om det är något som sprängs i muskeln eller som att någon kör en kniv rakt in i muskeln. Vid mindre omfattande bristningar är det vanligare att det mer känns som en liten sträckning som tillfälligt hugger till men som sedan försvinner. Däremot kommer ofta smärtan tillbaka när man blir kall och en ordentlig stelhet, smärta och ömhet infinner sig i muskeln.

Det är oavsett storlek på bristningen av största vikt att skadan akut behandlas på plats och då efter den så kallade Globala PRICE-metoden. Protection, Rest, Ice, Compression, Elevation. En idrottsutövare som enbart vilar till dess att symtomen har minskat eller försvunnit löper stor risk att skadan kommer tillbaka när idrottsaktiviteten återupptas.

Med en korrekt utförd akutbehandling, noggrann undersökning, bra rehabilitering och behandling av muskelbristningen tar det cirka sex till åtta veckor för bristningen att läka ut.
Det är av stor vikt att inte återuppta idrottsaktiviteten förrän skadan är läkt, det vill säga när full rörlighet och styrka återfåtts. För att förebygga nya skador måste full muskellängd och full styrka erhållas. Om det uppstår ärrvävnad och därmed förkortning av muskeln, är det stor risk för långdragna besvär.

Prowler-
2010-02-05, 16:38
Kort och gott: kör på, ta det lugnt, känn efter, får jag ont, gå och kolla upp det?

Kanske en dum fråga men:
Kommer ärrvävnaden att "tränas" och bli "starkare" om man tränar muskeln? Jag förutsätter då att jag bara fick en partiell ruptur eftersom jag kunde röra armen efter skadan.