handdator

Visa fullständig version : Ris/Bön-ratio


Purren
2010-01-22, 20:55
Många, inklusive jag själv, vet ju om att bönor och ris kompletterar varandra ganska bra aminosyromässigt.

Men nu är min fråga följande:

Vilket är det optimala viktförhållandet kokt ris/kokta bönor om man vill ha så mycket fullvärt protein som möjligt?

Dvs:
Kan 100g ris komplettera 100g bönor, eller kan 100g ris komplettera 400g bönor?

Den som aldrig frågar får aldrig veta.

King Grub
2010-01-22, 21:08
The mixture containing 3 g of rice proteins, corresponding to 41g of rice "in natura", and 7 g of bean protein, corresponding to 59 g of bean "in natura", presented the highest protein efficiency ratio and the feed efficiency ratio.

Rev Bras Pesqui Med Biol. 1979 Jun;12(2-3):127-32.

Men det är bara ett exempel. Ett protein från en sorts böna är inte exakt samma sak som ett protein från en annan sort.

Purren
2010-01-22, 21:14
Såklart inte, men någorlunda lika är dom nog.

Detta "in natura" är det okokt ris och torra bönor, eller färdiga-att-ätas?

Ska kolla upp studien!

Tack!

Vicotnik
2010-01-22, 23:06
http://web.telia.com/~u30032762/komplementering.html

^ Bra sammanställning som diskuterats tidigare på brädan

Vikterna avser torrvikt och fullkornsvarianter.

Apos78
2010-01-23, 09:19
Rev Bras Pesqui Med Biol. 1979 Jun;12(2-3):127-32.

Men det är bara ett exempel. Ett protein från en sorts böna är inte exakt samma sak som ett protein från en annan sort.

Det är inte sällan Grub lyckas skramla fram en studie som exakt passar in på trådskaparens fråga :).