handdator

Visa fullständig version : Fullvärdigt protein i vegetarisk kost o dyl.


nynewe
2010-01-13, 12:21
Jag undrar dels hur man kan kombinera olika vegetariska livsmedel för att få i sig fullvärdigt protein ur en måltid och dels så undrar jag om det rent praktiskt blir någon skillnad på fullvärdigt protein från vegetarisk kost och animaliskt protein.

Gör det någon skillnad i en tränande kropp vilken typ av protein (animaliskt/icke-animaliskt) man äter?

Zsara
2010-01-13, 12:28
Lånar tråden lite också då jag har en liknande fråga inom området :)
Om nu proteinet ej är fullvärdigt och ej utnyttjas fullt ut, var tar d då vägen? vad händer med det som ej tas om hand egentligen?

Eddie Vedder
2010-01-13, 12:32
Om nu proteinet ej är fullvärdigt och ej utnyttjas fullt ut, var tar d då vägen? vad händer med det som ej tas om hand egentligen?

Det tas upp men det bidrar inte till fortsatt proteinsyntes av kroppsvävnad utan blir enbart en energikälla. Ett icke fullvärdigt protein har en eller flera begränsande aminosyror och när den/dom tagits upp fullständigt kan just det proteinet inte utnyttjas mer för proteinsyntes.

Zsara
2010-01-13, 12:50
Det tas upp men det bidrar inte till fortsatt proteinsyntes av kroppsvävnad utan blir enbart en energikälla. Ett icke fullvärdigt protein har en eller flera begränsande aminosyror och när den/dom tagits upp fullständigt kan just det proteinet inte utnyttjas mer för proteinsyntes.

Blir det omvandlat typ till en form av kolhydrat istället eller? alltså tas om hand på samma sätt som om man skulle ätit energin från nån kolhydratkälla.

z_bumbi
2010-01-13, 14:21
Jag undrar dels hur man kan kombinera olika vegetariska livsmedel för att få i sig fullvärdigt protein ur en måltid

Den klassiska kombinationen är baljväxter plus spannmål som brukar komplettera varandra ganska så bra, exakta mängder är inte så viktigt då en ganska liten komplettering förbättrar kvaliten avsevärt för båda proteinkällorna.

Bara för att ett protein är komplett så har det inte alltid samma mängder av essentiella aminosyror, en del har mer och en del har mindre så det kan göra en viss skillnad. Jämför man däremot en vegetarisk kost mot en "normal" kost där man blandar animaliska och vegetabiliska källor minskar däremot den här skillnaden.

Det finns flera olika typer av animaliskt protein och det finns en del egenskaper hos bl a mejeriprodukter som kan vara en fördel men i det stora hela så gör det ingen större skillnad. Om man av någon anledning vill äta lite protein men i alla fall se till att man får tillräckligt med essentiella aminosyror kan det däremot vara lämpligt att äta mer eller bara animaliska proteinkällor.

bollio
2010-01-13, 15:02
Blir det omvandlat typ till en form av kolhydrat istället eller? alltså tas om hand på samma sätt som om man skulle ätit energin från nån kolhydratkälla.

Beror på vilken aminosyra. Antingen kolhydrat eller fettsyra.

Zsara
2010-01-13, 20:06
Beror på vilken aminosyra. Antingen kolhydrat eller fettsyra.

hur räknar då man ut hur mkt protein man äter om man är vegetarian? om vi säger att en person vill ligga på typ 30%fett 30%protein och 40%kolhydrater. Det borde ju va omöjligt veta isåfall ju...snurrigt

Sverker
2010-01-13, 20:16
Det finns alltid sojakoncentrat att höja andelen protein med.



Äter du bara sojabönor hamnar du kring dina 30%fett 30%protein och 40%kolhydrater.

Eddie Vedder
2010-01-13, 20:59
hur räknar då man ut hur mkt protein man äter om man är vegetarian? om vi säger att en person vill ligga på typ 30%fett 30%protein och 40%kolhydrater. Det borde ju va omöjligt veta isåfall ju...snurrigt

Nej det är inte minsta snurrigt. Allt protein du äter räknas in i proteinintaget punkt slut.

Zsara
2010-01-13, 21:24
Nej det är inte minsta snurrigt. Allt protein du äter räknas in i proteinintaget punkt slut.
verkar konstigt då viss del iaf används som fett lr kolhydrat.? känns lite fel ttycker jag :)

machine gun
2010-01-13, 21:27
verkar konstigt då viss del iaf används som fett lr kolhydrat.? känns lite fel ttycker jag :)

Det gäller även blandkostare. Det är ju inte precis som att allt protein man äter lagras in som muskelprotein. Lika lite som att allt fett man äter lagras in som kroppsfett. Processerna är lite mer komplexa än så.

Eddie Vedder
2010-01-13, 22:08
verkar konstigt då viss del iaf används som fett lr kolhydrat.? känns lite fel ttycker jag :)

Så ska det vara. Hur tror du man skulle se ut om allt protein man äter under en dag blev muskler? ;) Kroppens metabolisering av näringsämnen funkar så, du skall aldrig räkna om utifrån vad de kan tänkas användas som i din kropp.

Trance
2010-01-13, 22:12
Är det inte en myt att man måste kombinera på måltidsbasis, räcker det inte att täcka in behovet totalt?

z_bumbi
2010-01-14, 08:29
Är det inte en myt att man måste kombinera på måltidsbasis, räcker det inte att täcka in behovet totalt?

Det beror på i vilket sammanhang. Äter man mycket protein så är det inget man behöver bry sig om då mängden essentiella aminosyror i alla fall är tillräckligt, försöker man minimera proteinintaget så blir varje måltid viktigare.

Exhale_
2010-01-14, 09:03
Är det inte en myt att man måste kombinera på måltidsbasis, räcker det inte att täcka in behovet totalt?

Vi har lärt oss att det är komplettering sett över dagen som är viktig. Satt och läste om det nyss i Krause faktiskt.

Zsara
2010-01-14, 12:26
Hur kompletterar en vegan aminosyrorna om denne ej äter ris/pasta/bröd/potatis osv?

z_bumbi
2010-01-14, 12:35
Hur kompletterar en vegan aminosyrorna om denne ej äter ris/pasta/bröd/potatis osv?

Det finns färdiga listor på vegetariska sidor men annars var det en sida upp häromdagen, det var t o m du som startade den tråden...