handdator

Visa fullständig version : Bönor, Hälsofarligt?


Purren
2009-12-28, 16:52
Hej!

Såg denna bild i "Rött kött och cancer tråden":

http://i19.tinypic.com/8bzp2tu.jpg

"Avoid mouldy cereals (grains) or pulses (legumes)"

Vad är det som gör att bönor inte är bra?

Och när vi ändå är där och spanar, vad är det som gör "grains" dåligt?

Om man följer dessa riktlinjer skulle den enda kompletta proteinkällan vara kyckling/fisk.

z_bumbi
2009-12-28, 16:57
Det är inget fel på bönor.

Purren
2009-12-28, 17:03
Var kommer rekommendationen att inte äta bönor ifrån då?

Prankie
2009-12-28, 17:09
Kanske vikten ska läggas på ordet "mouldy".

Jag skulle personligen undvika allt möglig dock, möjligen mögelost.

WHITEFOLKS
2009-12-28, 17:15
Haha ja de menar att man ska undvika mögligt spannmål och mögliga baljväxter. :)

Sniggel
2009-12-28, 17:28
Haha ja de menar att man ska undvika mögligt spannmål och mögliga baljväxter. :)

Det som e så gott :(

Seb74
2009-12-28, 17:54
det som e så gott :(

:laugh:

Frumpish
2009-12-28, 18:59
Det som e så gott :(

Hahahahah :D

Eddie Vedder
2009-12-28, 19:08
Aflatoxiners inverkan på utvecklingen av levercancer var en av de faktorerna där man anser evidensen vara starkast av alla de ENORMA mängder faktorer för olika cancerformer som nämns i rapporten.

Och aflatoxiner är alltså mögelgifter som kan förekomma i olika nötter, frön, spannmål och baljväxter.

Som tur är kan man äta fina mögelostar med gott samvete.*drool* Men vanlig ost som möglat bör såklart inte ätas förrän man skurit bort möglet och en rejäl marginal därtill.;)

Sverker
2009-12-28, 19:47
De stora osttillverkarna anger att man ska skära bort minst 1.5 cm på den mögliga osten. Mögel växer alltid på ytan och giftet kan alltså tränga in drygt 1 cm.


Själv är jag lite tveksam till att äta osten alls. Bättre att äta upp den öppnade osten på kort tid, innan den möglar.

Frumpish
2009-12-28, 21:32
De stora osttillverkarna anger att man ska skära bort minst 1.5 cm på den mögliga osten. Mögel växer alltid på ytan och giftet kan alltså tränga in drygt 1 cm.


Själv är jag lite tveksam till att äta osten alls. Bättre att äta upp den öppnade osten på kort tid, innan den möglar.

Hur länge håller t ex en greveost eller en gräddost i en kyl med ca 6 grader? (öppnad)

Sverker
2009-12-29, 07:11
Helt omöjligt att svara exakt på. Hyvlar du en skiva lite då och då så hyvlar du också bort mögelsporerna som ligger på ytan. De hinner helt enkelt inte växa till.
Mögel behöver någon vecka på sig.

Eddie Vedder
2009-12-29, 07:57
Hur länge håller t ex en greveost eller en gräddost i en kyl med ca 6 grader? (öppnad)

Länge.

Oroa dig inte. Ofta innehåller hårdosten dessutom natamycin som är ett antimögelmedel.

Frumpish
2009-12-29, 09:58
Tack! Säkrast är väl att hyvla av en skiva eller två och slänge denna och sen börja frossa :D (om man inte äter så frekvent villsäga)

Eddie Vedder
2009-12-29, 10:08
Tack! Säkrast är väl att hyvla av en skiva eller två och slänge denna och sen börja frossa :D (om man inte äter så frekvent villsäga)

Skär bort lite till så du har god marginal. Inte ens JAG är så snål att jag skulle hyvla bort minsta möjliga del för att tjäna in lite bevarad ost.:D Men därefter kan du såklart käka på.:)

Sniggel
2009-12-29, 13:20
Länge.

Oroa dig inte. Ofta innehåller hårdosten dessutom natamycin som är ett antimögelmedel.

Är detta vanligt menar du? Jag har inte sett det ämnet på ingredienslistan hos några ostar.

Pepz
2009-12-29, 13:34
Är detta vanligt menar du? Jag har inte sett det ämnet på ingredienslistan hos några ostar.

e235.

Sniggel
2009-12-29, 18:00
e235.

Ringer fortfarande inga klockor, aja får väl ta en titt i osthyllan nästa gång jag handlar :)