handdator

Visa fullständig version : Julskinka


Fru_Flisa
2009-12-09, 11:33
Vilka (kokta) är att rekommendera utifrån kvalité, smak & pris?
Tänkte inhandla en färdigkokt och griljera den.

Nitrometan
2009-12-09, 12:39
Ängavallens skinkor är underbart goda.

I övrigt kan jag inte rekommendera någon tortyrskinka.

stolpskott
2009-12-09, 13:06
Köper våran på lokala slakteriet :thumbup: Asgott.

tsp
2009-12-09, 13:08
Hur är det om man köper ekologisk skinka från scan? Med tanke på allt som vart i media om grisuppfödning.. Är det troligt att en av scans ekologiska gårdar skiljer sig från dessa?

CrazyJoeDavola
2009-12-09, 13:10
Hur är det om man köper ekologisk skinka från scan? Med tanke på allt som vart i media om grisuppfödning.. Är det troligt att en av scans ekologiska gårdar skiljer sig från dessa?

Personligen tror jag inte det, känns mest som hyckleri det där med krav..

stafh
2009-12-09, 13:36
Större chans att den är "ok", hur stor är svårt att säga.

Nitrometan
2009-12-09, 13:41
Hur är det om man köper ekologisk skinka från scan? Med tanke på allt som vart i media om grisuppfödning.. Är det troligt att en av scans ekologiska gårdar skiljer sig från dessa?
Om de är KRAV-märkta ska de uppfylla de krav som KRAV ställer på dem.

Om grisar kan du läsa här: http://www.krav.se/Konsument/Om-KRAV-markningen/Fordjupande-lasning-/Djur/Sa-har-blir-grisen-KRAV-godkand/

Själva de krav som ska uppfyllas:
De flesta slaktsvinen i Sverige får aldrig vara ute. Det får KRAV-grisen. Här kan du se vad som skiljer en svensk KRAV-godkänd gris och en konventionell:

* Den är ute året om och ska alltid kunna böka
* PÅ SOMMAREN SÖKER DEN SJÄLV FÖDA GENOM ATT BETA OCH BÖKA.
* NÄR DET ÄR VARMT UTE KAN DEN SVALKA SIG I EXEMPELVIS ETT GYTTJEBAD.
* Den får KRAV-MÄRKT foder
* Den har fri tillgång till hö eller annat grovfoder som den kan sysselsätta sig med. Detta tillämpas sällan i konventionell slaktsvinsuppfödning.
* SUGGORNA SKA KUNNA BYGGA BO.
* Den ska ha en ströbädd, det har inte alla konventionella slaktsvin.
* Friskvård är viktig och rutinmässig förebyggande behandling får inte förekomma.
* Sjuka djur ska omedelbart få den vård de behöver enligt lag, OM SÅ INTE SKER KAN HELA BESÄTTNINGEN UNDERKÄNNAS.
* KRAV HAR SÄRSKILDA REGLER FÖR HUR SLAKTEN SKA GÅ TILL. De sträcker sig längre än lagen.
* Produktionen kontrolleras varje år.

Hur skiljer sig KRAV-märkt från ekologiskt?
Vad som får kallas ekologiskt är lagstadgat genom regler som EU har bestämt. KRAV-märkt grishållning är ekologisk men också något mer, där framför allt djurens välfärd står i centrum. Exempel på dessa mervärden ser du markerade KURSIVT i punkterna ovan.

Skillnaderna mellan EU-ekologiskt och KRAV-märkt är kanske som störst just när det gäller grishållningen. Ett exempel är att EU-ekologiska grisar visserligen får gå ut, men att det räcker om de vistas på en betongplatta.

Att den KRAV-godkända grisen ska äta KRAV-märkt foder gör också skillnad. KRAVs regler för produktion av foder på gården är strängare än EUs regler för ekologisk produktion. Det gäller till exempel för hur läckage av växtnäring till sjöar och vattendrag ska minimeras.

Andra exempel på skillnader är att självförsörjningsgraden på foder ska vara minst 50 procent och att nyinköpta djur ska hållas i karantän en tid för att inte smitta ned andra djur.

Man får kolla vad som gäller.

Nitrometan
2009-12-09, 15:05
Jordbruksministern rekommenderar en gårdsbutik.

http://www.newsmill.se/artikel/2009/12/08/d-rf-r-b-r-vi-k-pa-v-r-julskinka-i-en-g-rdsbutik

Något som vi sett i spåren av grisdebatten är att konsumenten verkligen har blivit mer medveten. På Ängavallen i Skåne driver Rolf Axel Nordström uppfödning av utegrisar på naturliga villkor. I år är det kö för att få köpa julskinka från hans gård. Och så ser det ut på många gårdsbutiker runt om i Sverige.

För den konsument som känner oro efter det som har hänt brukar jag rekommendera att köpa sin skinka på en gård där du själv kan gå ut i stallet och se hur grisarna har det. Välj med fördel en gårdsbutik som har utegrisar.

För den som inte har möjlighet att åka till en gård så är en KRAV-märkt skinka ett bra alternativ. Enligt KRAV:s regelverk måste grisarna få gå ute och ha tillgång till gräs att beta och jord att böka i. Det är alltså hårdare regler än vad något land har i sin djurskyddslag.

grondahl
2009-12-09, 15:14
Scans behandlade skinka är ekologisk men inte KRAV pga nitritinnehållet.

Hur är det om man köper ekologisk skinka från scan? Med tanke på allt som vart i media om grisuppfödning.. Är det troligt att en av scans ekologiska gårdar skiljer sig från dessa?

Parachutes
2009-12-09, 15:16
Är det någon som kommer avstå från skinka pga allt griseri i media? Eller hålla sig borta från vissa märken?

fishmoose
2009-12-09, 15:18
Jag läste en artikel i DN att det numera finns vegetarisk julskinka (ser ut o smakar ungefär som julskinka), skulle vara kul o prova på den. Någon som vet vart man får tag på sånt?

Malmberg
2009-12-09, 16:21
Ängavallens skinkor är underbart goda.

Hela deras julbord dom servera i deras restaurang är underbar. har för mig att allt i princip är ekologiskt, och håller hög kvalité. :thumbup:

Trevligt att man har ett sådant ställe inte långt ifrån hemmet.

isterbuk
2009-12-09, 19:43
Änglamarks Ekologiska (okokta) skinka ska det vara, har aldrig någonsin ätit någon så god skinka som den.

Gäller tydligen att ligga på om man vill lyckas få någon ekologisk godbit då åtgången tydligen är riktigt stor på dessa enligt de Coop anställda jag pratat med.