handdator

Visa fullständig version : Benmärg! nyttigt och hälsosamt?


Mega_man1000
2009-12-03, 10:59
Shoo

satt och käkade lite kokt kyckling igår och eftersom benen i kycklingen blivigt mjuka pga av tillagningen så började jag tugga på benen och då fick jag i mg benmärgen också som för övrigt var riktigt gott!!

Men hur ligger benmärg till när det gäller näring? Är det något som är bra för kroppen eller något som man helst ska undvika större mängder av? Hur ser både makro och micro nutrienterna ut i benmärg?

King Grub
2009-12-03, 11:04
Nästan bara fett.

http://www.nutritiondata.com/facts/ethnic-foods/8088/2

Inte kyckling, men knappast några dramatiska skillnader.

Grenen
2009-12-03, 11:05
Vet inte hur näringen ser ut, men det är väldigt mycket smak i märgen. Se tex när man kokar soppor och har ordentliga märgbitar i, blir sååå mycket godare. Köttsoppa *drool*

Vissa gillar ju att suga ur benpiporna med för smaken, så långt har jag dock inte kommit ännu.

Mega_man1000
2009-12-03, 11:07
vad är det för sorts fett? mättat antar jag?

King Grub
2009-12-03, 11:16
Här är sammansättningen från älg i alla fall.

http://img.photobucket.com/albums/v42/KingGrub/fatty.png

European Journal of Clinical Nutrition (2002) 56, 181-191

Eddie Vedder
2009-12-03, 11:35
vad är det för sorts fett? mättat antar jag?

Alla naturliga fettkällor innehåller mättat fett, oavsett fettkälla så består den av en mix av mättat, enkelomättat och fleromättat fett.

Fågel har i regel en fettsammansättning med mestadels enkelomättat fett men hur det ser ut just i märgen vet jag inte. Olika delar har olika fettsammansättning.

Mega_man1000
2009-12-03, 18:22
ops jag skrev fel det som jag undrade var om majoritet av fettet var mättat :)