handdator

Visa fullständig version : Halvhögt, snarare än lågt, fettintag kan minska risken för hjärtkärlsjukdom


mikaelj
2009-11-29, 10:39
http://www.diabetesincontrol.com/index.php?option=com_content&view=article&id=8636&catid=1&Itemid=17

A moderate-fat diet may work better than a low-fat regimen for people suffering from metabolic syndrome, a collection of conditions putting them at higher risk for cardiovascular disease, new research finds.

The study was among several presented at the AHA's annual meeting in Orlando, Florida. Researchers from the University of Washington in Seattle randomized 71 men and women with metabolic syndrome into one of two diet arms, the first made up of 40 percent fat, 45 percent carbohydrate and 15 percent protein (the moderate-fat diet) and the other, the low-fat diet, containing 20 percent fat, 65 percent carbs and 15 percent protein. Saturated fat content was about 8 percent in each, and each had about the same amount of fiber.

Levels of LDL (or "bad") cholesterol fell 3.4 milligrams per deciliter (mg/dL) on the low-fat diet compared with 11.6 mg/dL on the moderate-fat plan. HDL (or "good") cholesterol also fell, by 4.9 mg/dL on the low-fat plan and by 1.9 mg/dL on the other.

C-reactive protein (CRP), a marker of inflammation linked to heart disease, fell more in the low-fat group than in the moderate-fat group (0.82 mg/L versus 0.63 mg/L), but the authors considered it a good drop in both cases.

While triglycerides, another measure of heart health, increased 11.1 mg/dL on the low-fat diet, they dropped 28.6 mg/dL on the other plan.

Dr. Alfred Bove, president of the American College of Cardiology was not surprised by the findings. "This sort of falls within the boundaries of what we used to call the Atkins diet, which was a high-lipid and low-carb diet. Normally this kind of diet suppresses appetite, improves diabetes," said "This diet looks like it does a good job of altering the negative metabolic effects of early diabetes or high carbohydrate stimulation," he said.

"Much of this we've known before, but the idea is that a moderate-fat diet is something most people can tolerate," Bove said. "It probably affects the way insulin is released because if you have a lot of carbohydrates in the diet, you tend to generate a lot of insulin, and insulin is the hormone that lowers blood sugar," Bove explained. "In addition to lowering blood sugar, it also increases appetite so a lot of people on high-carb diets are restimulated to eat more."

Jag har trott att det finns någon "riskzon" i blandningen fett/kolhydrater där det slutar vara nyttigt. Kanske beror på kolhydratkälla. Intressant resultat!

dt06mj2
2009-11-29, 10:52
Vad syftar man på med "metabolic syndrome" ?

Icefire
2009-11-29, 10:57
Vad syftar man på med "metabolic syndrome" ?

Det metabola syndromet
http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=5568

z_bumbi
2009-11-29, 12:39
Hur man citerar en text är alltid intressant.

"This is a good study that essentially confirms that the current recommendations are appropriate," said Alice Lichtenstein, a spokeswoman for the American Heart Association (AHA). "Since 2000, the AHA has been recommending not a low-fat diet, but one that is low in saturated fats and trans fatty acids."

Intressant att en som förespråkar någon form av högfett helt plötsligt länkar till en presentation som stödjer SNR.

mikaelj
2009-11-29, 12:41
40E% är mer än SNR. Det intressanta är att de bekräftar den trenden. Att de har fel vad gäller mättat fett är en annan sak.

stridis
2009-11-29, 13:44
Men man behöver ha lite skillnad i dieterna för att det faktiskt skall bli några skillnader att analysera. 65E% kolhydrater som det blir i lågfettkosten blir lite i överkant, det är inget att tjäbbla om.

Tycker faktiskt detta mer stödjer SNR än inte.

z_bumbi
2009-11-29, 14:50
40E% är mer än SNR. Det intressanta är att de bekräftar den trenden. Att de har fel vad gäller mättat fett är en annan sak.

40E% fett är väldigt mycket närmare SNR än vad någon lågkolhydratskost är och med tanke på målgruppen t o m kanske mindre fett än SNR rekommenderar (jag har inte kollat kalorimängderna).

Bozar
2009-11-30, 01:25
CRP är bland de sämsta markörerna för hjärtinfarkt så det är tråkigt att de inte kunde tagit en vettigare och undersökt. Det måste vara specifikt när det är seriösa samband det handlar om, inte bredspektra-markörer.