handdator

Visa fullständig version : Ost: det är inte bara kasein och fett...


mikaelj
2009-11-14, 15:45
... utan en hel explosion av smaker!

Här kan vi diskutera ostar av olika sorter, ge varandra tips och smakrecensioner.

mikaelj
2009-11-14, 15:48
Först ut. Willys på Mölndalsvägen i Göteborg har en billig 18-månaders cheddar från Holland som är riktigt god för det priset (60 kr/kg). Ligger några kg i kylen. Den gör sig (som alla andra ostar) bäst när den fått stå framme i rumstemperatur i några timmar, annars blir den lätt ganska mesig.

De säljer även en hård getost för en billig penning. Jag skar upp och provade lite idag. Get har en väldigt speciell smak. Stark på ett helt annat sätt än komjölkost. Vilket gör att jag inte riktigt vet hur jag skall behandla den. Har hört att man brukar äta getost med t.ex. honung. Jag hade lingonsylt hemma, så det fick bli det till. Passade fint ihop, men det kändes lite oortodoxt.

Några förslag på vad som passar till get? Hur kan man använda den i andra rätter?

Grenen
2009-11-14, 15:49
Jag är väldigt svag för chèvreost. Gott till matlagning och enbart som den är.

Tips till förrätt är minipizzor med chevreost på.

Eddie Vedder
2009-11-14, 15:50
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=122996&highlight=ost

mikaelj
2009-11-14, 16:05
Jahaja, där fick jag för att jag bara sökte i Matlagning & recept...
Fortsätter att skriva i den.