handdator

Visa fullständig version : Risker med mögelost?


Ch4rles
2009-11-04, 19:06
Finns det några risker av att äta mögelost? Kan man bli sjuk av det, om man till exempel skulle ha försvagat immunförsvar?

Vad är det annars för skillnad mot vanlig ost som har möglat, vilket man inte ska äta (väl?)

RandomC
2009-11-04, 19:13
Starkt illamående, kväljningar och minskad aptit.

Nej då, det är inte farligt, bortsett från smaken.

Sverker
2009-11-04, 19:39
Vanlig ost kan angripas av vilket mögel som helst. Många mögelsvampar tillverkar extremt starka gifter som aflatoxin eller patulin.

Mögelostar som du köper i butik är ympade med en känd mögelsort. En sort som är känd för att bilda god arom och inga gifter. Ett exempel är mögelsvampen Penicillium roqueforti som ger Roguefortost

Eddie Vedder
2009-11-04, 20:07
Risken är att du njuter dig till döds. *drool*

Skämt åsido, mögelsvampen är utvald och planterad i osten. Alla bakterier och mögelsvampar är inte farliga. Tvärtom finns det ju många som används i mat och gör oss gott.

Frumpish
2009-11-04, 20:40
Semi-offtopic!

Finns det någon bra statistik på vilka nötter man bör undvika pga aflatoxin, några speciella märken (billigt --> mer mögelgift?), finns det några nötter som helt undgår möglet? Eller någon form av behandling som tar bort gifteffekten, vet att jordnötssmör inte tar bort effekten av mögelgiftet iaf..

Dessutom, är nojjan på något sätt befordrad, finns det någon statistik som menar att ett intag av t ex en daglig näve sötmandel eller valnötter/hasselnötter/jordnötter/cashew etc ens ger en mätbar ökning av levercancer?

Sverker
2009-11-04, 20:45
Extremfallet är paranöten...som inte ens är en nöt. En frukt som torkas långsamt och där mögelsvampen får möjlighet att växa.


Alla nötter som förpackas i Sverige kontrolleras m a p mögelgift.