handdator

Visa fullständig version : Sojaprodukter?


beckman88
2009-11-04, 11:46
Jag har kikat runt lite på forumet den senaste veckan och blivit förvånad över hur många som rekommenderar soja som en bra proteinkälla. Själv är jag emot alla sojaprodukter som konsumeras världen över. Produkter som Tofu, sojamjölk, soja- ost, glass, korv. Sen att spädbarn får i sig detta genom en ovetande mammas bröstmjölk är en annan sak.

Varför är soja skadligt för oss?
Soja innehåller som baljväxter och fröer växtgifter som är menade att skydda dom mot bl.a. skadeinsekter och svampar.

En av dessa växtgifter är Fytinsyra som hämmar upptagning av mineraler (magnesium, koppar, järn, zink och kalcium). Dessa mineraler är essentiella eftersom att tex järn har en stor betydelse i för syretransporten i blodet. Med dessa korden på bordet så är det lätt att se nackdelar med intag av fytinsyrahaltiga ämnen för en tränande individ. Dessa höga halter av fytinsyra är också skadliga för tillväxten hos barn. Det är inte bara soja utan också fullkornsprodukter som har vissa halter av fytinsyra.

En annan växtgift är kallad Lektiner som har förmågan att passera genom vår tarmvägg och om proteinsättningen inte är fullständig, kan proteinrester följa efter och skapa allergiska reaktioner. Din kropp kommer nu också att kunna ge sig på sina egna proteiner om dessa proteinrester liknar kroppens egna proteiner. Detta är en så kallad autoimmun sjukdom.

Även Lektinerna hämmar upptaget av mineraler och dessutom upptaget av protein.

Soja som proteinkälla är undermåttlig jämfört med animalisk föda, eftersom viktiga aminosyror, som merionin och cystein saknas.

Frank Nilsson, istället för doping, sida 33.

U.S Food and Drud Administration har en lista på 288 vetenskapliga studier, som tar upp de skadliga effekterna av att äta sojaprodikter.

Frank Nilsson, istället för doping, sida 34.

Detta var tänk att det skulle bli skrivet som en enbart informerande text men jag kunde inte hjälpa att slänga in vad jag tyckte om saken. Hur ställer du dig till sojaprodukter? Finns det fördelar som väger över nackdelarna?

Alone_in_the_dark
2009-11-04, 12:08
Som jag har fattat ska man ta Frank med en väldigt stor nypa salt.

http://traningslara.se/blogg/bokrecension-istallet-for-doping-av-frank-nilsson/

stafh
2009-11-04, 12:09
Frank Nilsson som källa alltså? Wow.

Är man allergisk mot något bör man inte äta det. Inte direkt "rocket science".

Fytinsyra finns i mycket annat också, och har både för- och nackdelar. Men om man är orolig för mineralupptaget tror jag att det mesta försvinner när man fermenterar bönorna (rätta mig om jag har fel).

Soja som proteinkälla är inte "undermålig" jämfört med animalisk föda. Det räknas som fullvärdigt protein. Det är möjligt att det är lite sämre som proteinkälla jämfört med kött, men då är det ju bara att äta lite mer av det. Big deal.

Själv äter jag det väldigt sällan, mest pga att jag inte är jätteförtjust i tofu och att jag får i mig fullvärdigt protein ändå.

WHITEFOLKS
2009-11-04, 12:20
"U.S Food and Drud Administration har en lista på 288 vetenskapliga studier, som tar upp de skadliga effekterna av att äta sojaprodikter."

Det betyder just... ingenting. De kan ju ha haft som resultat att det inte finns några.

beckman88
2009-11-04, 12:23
Frank kanske inte är den bästa källan, men allt i bokan är ju inte totalt bs. Dock så gillar han att upprepa saker flera gånger. Jag antar att jag är en av de nybörjare som han vilseleder:( Tycker bara att det är så förbannat intressant. Vilka författare/titlar är pålitliga då? finns det några?

King Grub
2009-11-04, 12:57
Soja är inte skadligt.

Sojaprotein kan inte användas riktigt lika bra till muskeluppbyggnad som t ex mjölkprotein, men det är en annan sak.

the Wire
2009-11-04, 13:08
Finns en massa studier på detta om man gör en PubMed sökning men känner inte till någon bok som jag kan rekomendera dig men det finns antagligen en hel del skrivet om det. Kan rekomendera förjande artiklar:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez

Casein and Soy Protein Meals Differentially Affect Whole-Body and Splanchnic Protein Metabolism in Healthy Humans

Författarna säger att:
Compared with casein, soy protein is deficient in the essential amino acids methionine and lysine and contains less BCAA. Moreover, the bioavailability of soy protein is further impaired by the presence of endogenous inhibitors of digestive enzymes (e.g., trypsin inhibitors), and the poor digestibility of raw soybean. (...) In conclusion, a significantly larger portion of soy protein is degraded to urea, whereas casein protein likely contributes to splanchnic utilization (probably protein synthesis) to a greater extent. The biological value of soy protein must be considered inferior to that of casein protein in humans

En annan bra:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez

We conclude that chronic postexercise consumption of milk promotes greater hypertrophy during the early stages of resistance training in novice weightlifters when compared with isoenergetic soy or carbohydrate consumption.

Som jag har fattat det har sojaprotein en något sämre sammansättning än animiliskt protein plus att sojabönorna innehåller inhibitorer av matsmåltningsenzymer samt lektiner. Man kan deaktivera dessa henom att upphettning men detta försämrar proteinsammansättningen i sojaproteinet ytterligare. Det är säkert helt ok att träna på det om man är vegan men är man inte det skall man nog hålla sig till mjölkprotein (whey och caseine).

z_bumbi
2009-11-04, 13:36
Det är säkert helt ok att träna på det om man är vegan men är man inte det skall man nog hålla sig till mjölkprotein (whey och caseine).

Det finns väldigt sällan ett direkt motsattsförhållande och soja är en bra proteinkälla bland flera andra. Däremot inte sagt att man ska/bör ha det som enda proteinkälla men det är ingen proteinkälla som är direkt lämpligt för det.

mikaelj
2009-11-04, 16:31
Priven fick bröst - av sojamjölk

Ari Gold i ”Entourage” bälgade i sig tolv glas om dagen

Jeremy Piven är mest känd som mansgrisen Ari Gold i tv-serien "Entourage".

Nu öppnar sig nya karriärmöjligheter – kvinnoroller.

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article6066194.ab

the Wire
2009-11-04, 16:44
Enl. Wiki finns fytoöstrogener även i linfrön, pumpakärnor, solroskärnor och nötter, jag ligger illa till! :)

stafh
2009-11-04, 18:22
Priven fick bröst - av sojamjölk



http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article6066194.ab

Ja, det finns ju ingen risk att hollywoodkändisar knaprar dunderpiller. ;)

Även om han hade i sig en hel del sojamjölk så är risken rätt liten... tänk bara hur mycket sojabönor japanerna käkar. Allihop hade ju haft tuttar om fytoöstrogenet var så potent.

malfunction
2009-11-04, 18:26
Priven fick bröst - av sojamjölk



http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article6066194.ab

Totalt BS. Den killen skulle fan behöva en personlig kostrådgivare f.ö.

Soja är ofarligt. Jag önskar att jag kunde säga samma sak om Frank Nilsson.

Sverker
2009-11-04, 19:02
Sen att spädbarn får i sig detta genom en ovetande mammas bröstmjölk är en annan sak.

Vad vill du säga med detta ? Vore intressant ifall du kunde slänga på mer ved så att brandfacklan tar sig.

Själv står jag med en rejäl hink vatten och släcker facklan. Det är mycket bra för mamman att att äta fullvärdigt protein så att hon själv kan må bra och ta hand om sina barn. Graviditet och amning sliter hårt på mamman. Barnet tar vad barnet behöver och kan i sämsta fall tömma mammman på hennes förråd.

Sverker
2009-11-04, 19:08
Soja kräver värmebehandling för att knäcka lektinerna och andra trypsininhibitorer. När det är gjort är soja ett utmärkt livsmedel.

En smart väg är att fermentera sojan till tempe så att koktiden blir kortare.

Fytinsyran kan vi strunta i. Koka bönorna i en gjutjärnsgryta så fixar du järnet.

Sojans ( och alla andra animaliska livsmedels ) brist på svavelaminosyrorna methionin och cystein kompenseras genom att äta ris eller vete till.

Bozar
2009-11-04, 21:01
Priven fick bröst - av sojamjölk



http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article6066194.ab

Nu vet jag inte hur det är med den amerikanska sojamjölken då den säkert är en gmo produkt men jag har själv druckit minst 1 L sojamjölk om dagen i ett års tid när jag var yngre och det fick jag inga bröst av så jag tror hela artikeln är bs liksom det mesta tramset gällande soja.

beckman88
2009-11-04, 22:37
Sen att spädbarn får i sig detta genom en ovetande mammas bröstmjölk är en annan sak.

Vad vill du säga med detta ? Vore intressant ifall du kunde slänga på mer ved så att brandfacklan tar sig.


Ja du Sverker, det är andra gången jag läser om din fackla idag... Jag har inget intresse av att diskutera detta med varken dig eller någon annan. Det är inte så att jag är en kostexpert, jag är bara en liten liten pojke som försöker att sätta sig in och bli intresserad av näringslära. Texten jag skrev, skrev jag efter att ha läst om detta i Frank Nilssons bok Istället för doping. Nu i efterhand så fick jag veta att han tydligen inte är så uppskattad av allmänheten. Jag blev bara så ställd av informationen och de negativa effekterna av sojaprodukter.

Jag är inte rädd att diskutera med jag fattar inte vad vi kan få ut av om ena parten i stort sätt inte kan ett skit =)

Tolkia
2009-11-04, 22:46
Ja du Sverker, det är andra gången jag läser om din fackla idag... Jag har inget intresse av att diskutera detta med varken dig eller någon annan. Det är inte så att jag är en kostexpert, jag är bara en liten liten pojke som försöker att sätta sig in och bli intresserad av näringslära.
Ett tips en annan gång du inte själv är säker på att du vet vad du pratar om kanske kan vara att inte låta så tvärsäker när du t.ex. påstår att soja går över i bröstmjölk och att detta är något förkastligt. Så behöver du inte cykla baklänges när du blir ifrågasatt.

malfunction
2009-11-04, 22:47
Det är jätteskoj att du är intresserad av näringslära och peppad på att starta trådar om det men det är nog bra om du faktiskt vill diskutera trådämnet. Inlägget förlorar liksom lite sin poäng annars...
Ett tips till framtiden är att inte förlita sig endast på vad en person skriver i en bok. Försök vara mer kritisk. Det finns sjukt många kvacksalvare inom näringslära.

beckman88
2009-11-04, 22:57
Det är jätteskoj att du är intresserad av näringslära och peppad på att starta trådar om det men det är nog bra om du faktiskt vill diskutera trådämnet. Inlägget förlorar liksom lite sin poäng annars...
Ett tips till framtiden är att inte förlita sig endast på vad en person skriver i en bok. Försök vara mer kritisk. Det finns sjukt många kvacksalvare inom näringslära.

Ja, har förstått det nu =). Jag antog att folk som är kunniga inom ämnet och är författare tom borde ha lite klart för sig hur det ligger till. Jag skapade mest tråden som en informativ text med saker som jag har "lärt" mig av hans bok. Jag bara sökte runt på kollo och hittade ingen som har tagit upp det. Ville bara checka om folket visste det. Men jag antar att jag får ta en och annan käftsmäll av kostexperter nu ett tag.

kan någon rekommendera en bra bok för mig som vill lära mig om ämnet?

malfunction
2009-11-04, 23:36
The whole soy story är en bok som jag läst avsnitt av. Den kan vara värd att ta en titt på om du verkligen vill läsa en hel bok om just detta. Många övertolkar dock det författarinnan skriver vilket hon själv påpekat. Ett stort problem med sojadebatten (och många andra kostdebatter) är att bara dom med "extrema" åsikter får komma till tals. Jag tycker denna artikel http://www.tmuscle.com/article/most_recent/soy_whats_the_big_deal beskriver ämnet ganska bra och på ett simpelt sätt.

Eddie Vedder
2009-11-05, 07:42
Varför är soja skadligt för oss?
Soja innehåller som baljväxter och fröer växtgifter som är menade att skydda dom mot bl.a. skadeinsekter och svampar.

En av dessa växtgifter är Fytinsyra som hämmar upptagning av mineraler (magnesium, koppar, järn, zink och kalcium). Dessa mineraler är essentiella eftersom att tex järn har en stor betydelse i för syretransporten i blodet. Med dessa korden på bordet så är det lätt att se nackdelar med intag av fytinsyrahaltiga ämnen för en tränande individ. Dessa höga halter av fytinsyra är också skadliga för tillväxten hos barn. Det är inte bara soja utan också fullkornsprodukter som har vissa halter av fytinsyra.

Den här delen ser jag inget fel i. Det stämmer överens med sanningen men känns överdrivet och snedtolkat. Dvs som ALLT Frank Nilsson skriver om.

Sojaprodukter är definitivt inte bra om det är tal om otillräckligt behandlade sojabönor t.ex. Men lektiner och trypsininhibitorer kan man minska på genom att blötlägga många timmar och sedan koka länge. Fytinsyran som binder mineralämnen finns kvar efter kokningen dock. Den försvinner vid groddning och fermentering.

Sojabönor innehåller även goitrogena ämnen som hämmar jodupptaget. Om de försvinner vid någon form av tillagning/behandling vet jag faktiskt inte.

Så visst finns negativa aspekter med soja, ingen tvekan om det. Men heller ingen tvekan om att man med lite kunskaper kan minska de negativa aspekterna och heller ingen tvekan om att sojabönor innehåller mycket BRA saker.

Så att basera kosten på sojabönor kanske man inte bör göra men att då och då äta det och då alltid efter lång tids blötläggning och kokning (gärna groddning och eller fermentering förstås även om det är lite krångel) är utmärkt som del av kosten.:)

Det finns massor av trådar där det diskuteras, jag blev förvånad att du inte hittade någon. Sökte du på t.ex. ord som "lektiner" och "fytinsyra". Sök på "Goitrogena" och välj inlägg gjorda av mig där du begränsar dig till kostfrumet. Sökmotorn är bra om man lär sig begränsa sökningen.

malfunction
2009-11-05, 09:32
Den här delen ser jag inget fel i. Det stämmer överens med sanningen men känns överdrivet och snedtolkat. Dvs som ALLT Frank Nilsson skriver om.

Håller med till stor del. Rubriken borde inte vara "Varför är soja skadligt för oss?" utan något i stil med "Vad finns det för negativa aspekter med soja?". Jag tycker också han kunde nämna studier som antyder på fytinsyrans anticancerogena egenskaper för att visa att det inte är en fråga om svart och vitt. Men det passar ju inte riktigt Frank Nilssons körsbärsplockande. :)

Sojabönor innehåller även goitrogena ämnen som hämmar jodupptaget. Om de försvinner vid någon form av tillagning/behandling vet jag faktiskt inte.

Dom reduceras ganska kraftigt av upphettning och till viss del av frysning som jag har förstått det. Man blir dock inte av med alla. Äter man mkt soja och andra växter som innehåller goitrogena ämnen är det smart att se över sitt jodintag och troligtvis använda jodberikat salt.

beckman88
2009-11-05, 11:00
Tack för alla svaren! Vilka författare och titlar är läsvärda, inte om bara sojaprodukter utan tränings/näringslära? Så att man kan läsa något, lära sig något och kunna ange det som källa i framtida arbeten/texter.

z_bumbi
2009-11-05, 11:22
Tack för alla svaren! Vilka författare och titlar är läsvärda, inte om bara sojaprodukter utan tränings/näringslära? Så att man kan läsa något, lära sig något och kunna ange det som källa i framtida arbeten/texter.

Grundläggande träningsfysiologi
Willmore Costill - Physiology of Sport and Exercise
McArdle - Exercise Physiology: Energy, Nutrition, and Human Performance
(en av böckerna räcker då de är ganska så lika)

Näringslära
Näringslära för högskolan Den är inte bäst men den är den som alla lärare har läst och som används i de flesta kostkurserna. En stor fördel är att den är på svenska.

Sen finns det specialiserad litteratur inom olika områden och den listan blir lång men har du läst en av fysiologiböckerna och näringslära så har du möjlighet att sålla betydligt mer i vad du köper/läser. Ett tips är att kolla på listor över kursliteratur för kurser som du tycker är intressanta och plocka godbitarna där. Alla böckerna är inte bra (långt ifrån) men man får anta att det i alla fall finns ett syfte med att de finns med.

stålballe
2009-11-09, 16:11
Increased aggressive behavior and decreased affiliative behavior in adult male monkeys after long-term consumption of diets rich in soy protein and isoflavones.


Estrogen produced by aromatization of gonadal androgen has an important facilitative role in male-typical aggressive behavior that is mediated through its interaction with estrogen receptors (ER) in the brain. Isoflavones found in soybeans and soy-based dietary supplements bind ER and have dose- and tissue-dependent effects on estrogen-mediated responses. Yet, effects of isoflavone-rich diets on social and aggressive behavior have not been studied. We studied the effects of long-term (15 months) consumption of diets rich in soy isoflavones on spontaneous social behavior among adult male cynomolgus macaques (Macaca fascicularis) (n = 44) living in nine stable social groups. There were three experimental conditions which differed only by the source of dietary protein: casein and lactalbumin (no isoflavones), soy protein isolate containing 0.94 mg isoflavones/g protein, and soy protein isolate containing 1.88 mg isoflavones/g protein. In the monkeys fed the higher amount of isoflavones, frequencies of intense aggressive (67% higher) and submissive (203% higher) behavior were elevated relative to monkeys fed the control diet (P's < 0.05). In addition, the proportion of time spent by these monkeys in physical contact with other monkeys was reduced by 68%, time spent in proximity to other monkeys was reduced 50%, and time spent alone was increased 30% (P's < 0.02). There were no effects of treatment on serum testosterone or estradiol concentrations or the response of plasma testosterone to exogenous gonadotropin-releasing hormone (GnRH). The results indicate that long-term consumption of a diet rich in soy isoflavones can have marked influences on patterns of aggressive and social behavior.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15053944