handdator

Visa fullständig version : Leverpastejj


Maaattias
2003-09-05, 23:33
Är det en bra protein-källa..

Jag brukar inte äta allt för mke protein, men käkar en hel del leverpastejj....

synpunkter?

Ervin
2003-09-06, 03:33
finns det inte nedrans massa fett i leverpastej?

det har jag för mig....

Det här kan nog Grub reda ut :)

Mattep
2003-09-06, 05:20
Hur mycket fett det är i leverpastej beror på märke.
Men vanlig innehåller
ca 22 g fett 7g kolhydrater och 13g protein (räknat på 100g)
Light innehåller
ca 14g fett 12g kolhydrater och 10g protein (räknat på 100g)
Gröna slaktarens innehåller
3g fett 17g kolhydrater och 8,5g protein (räknat på 100g)

King Grub
2003-09-06, 05:46
Det protein som finns i leverpastejen är bra, men att använda den som proteinkälla istället för smaksättare blir bara oekonomiskt och ohälsosamt.

Sverker
2003-09-06, 06:15
Lever är mycket rikt på A-vitamin, retinol.
En smörgås medleverpastej ger dig mer än dagsbehovet av A-vitamin.

Retinol är direkt giftig i större mängder och det finns ju diskussioner på forumet att A-vitamin i mjölk tvärtom skulle ge svagare ben ! Nu gällde ju detta äldre damer och inte unga, aktiva men ät leverpastej med motta.

Fettet i leverpastej är ister, grisfett.

LunaSpice
2003-09-06, 08:40
Originally posted by Sverker
Lever är mycket rikt på A-vitamin, retinol.
En smörgås medleverpastej ger dig mer än dagsbehovet av A-vitamin.

Retinol är direkt giftig i större mängder och det finns ju diskussioner på forumet att A-vitamin i mjölk tvärtom skulle ge svagare ben ! Nu gällde ju detta äldre damer och inte unga, aktiva men ät leverpastej med motta.

Fettet i leverpastej är ister, grisfett.

Är du säker på att ister är samma sak som grisfet? Jag har nämligen jobbat som produktutvecklare på Pastejköket i Tranås (och varit med och utvecklat 2x75 ::hbang:) och där vet jag att de TILLSÄTTER ister i bakad leverpastej utöver det svålade och osvålade fläsket som ingår i produkten. Men men, hur som helst så är fettet i leverpastej mättat och inte speciellt hälosamt. Kan kan man fördel äta Bredbar Light eller Balans (med extremt små mängder Omega-3).

Sverker
2003-09-06, 11:07
Ojdå:rolleyes:

Okay, man tillsätter fett fläsk i leverpastej. Man kan förkoka det feta fläsket innan ifall man vill ha en bredbar pastej istället för en skivbar pastej.

Jag skrev ister ( som egentligen är den olja man kan koka ur fett fläsk ) för jag trodde att forumets besökare skulle förstå bättre att det är fett från gris jag skrev om.



Sverker.... som också produktutvecklat leverpastej:D

Maaattias
2003-09-06, 13:58
eftersom de innheåller mke fett och rätt så¨bra protein, borde det vara ganska smart att käka en del leverpastej, före man går och lägger sig, eftersom de finns fett som gör proteinet långsammare... Eller är jag helt ute och cyklar nu?

King Grub
2003-09-06, 14:18
Originally posted by Maaattias
eftersom de innheåller mke fett och rätt så¨bra protein, borde det vara ganska smart att käka en del leverpastej, före man går och lägger sig, eftersom de finns fett som gör proteinet långsammare... Eller är jag helt ute och cyklar nu?

Nej, inte cyklar du, men tänk på att du får äta 200-300 GRAM leverpastej för att få i dig några vettiga mängder, dvs ett helt paket. Då lär det väl inte smaka så gott längre? Och så får du i dig runt 50 gram mestadels mättat fett, och så mycket mättat på en gång är nog att gå överstyr.Bättre och billigare proteinkällor, och bättre fettkällor också, kan du hitta.

LunaSpice
2003-09-06, 14:54
Originally posted by Sverker
Ojdå:rolleyes:

Okay, man tillsätter fett fläsk i leverpastej. Man kan förkoka det feta fläsket innan ifall man vill ha en bredbar pastej istället för en skivbar pastej.

Jag skrev ister ( som egentligen är den olja man kan koka ur fett fläsk ) för jag trodde att forumets besökare skulle förstå bättre att det är fett från gris jag skrev om.



Sverker.... som också produktutvecklat leverpastej:D

Bredbar använder fläsk utan svål, skivbar fläsk MED svål eller kindfläsk klass 2 förutom enskilda sorter som kalv, oliv och allt vad det kan vara.

På Pastejköket så förkokas iaf inget fläsk så jag antar att du menar på slakteriet.