handdator

Visa fullständig version : veg protein vs animaliskt protein


collieweed
2009-10-25, 00:11
Hej tänkte bara fråga någon som vet, (för det verkar finnas många som kan sina proteiner här på forumet) vad är det för skillnad på veg protein jämfört protein som är animaliskt? Är Veg protein från t ex soja eller diverse böner sämre än protein i t ex kyckling eller kvarg?

Tack för hjälpen

kalajset
2009-10-25, 00:23
Man skulle lite förenklat kunna säga att det protein som är av animaliskt ursprung är s.k fullvärdigt, (innehåller alla de essentiella aminosyror kroppen behöver för att fungera), medans det vegetabiliska proteinet allt som oftast behöver kompletteras för att det ska kunna räknas som fullvärdigt. (Dock är proteinet just från sojabönan att räknas som fullvärdigt).

Detta spelar knappast särskilt stor roll i praktiken för de flesta, då det ofta rör sig om så små mängder som behövs för att komplettera det mesta vegetabiliska proteinet. Dricker man t ex mjölk till måltiden har man säkerligen kompletterat en hel del av det vegetabliska proteinet man äter redan där, t om allt i de flesta måltidssammansättningar kan man anta. Vegetabiliska källor kan även kompletteras med varandra.

Äter man inga animaliska produkter alls/väldigt lite av dessa, kan detta vara värt att tänka på, men annars verkar det ganska tveksamt, om man nu verkligen inte vill vara så optimal som möjligt såklart, eller av någon anledning inte får i sig särskilt mycket protein per dag, men då bör man nog se över sina proteinkällor istället. (Bröd eller pasta t ex är inte direkt de bästa som proteinkällor av flera skäl).

collieweed
2009-10-25, 01:20
Tack för svaret.

kalajset
2009-10-25, 01:50
Varsågod. :) Här är en gammal tråd i ämnet som kan vara intressant att läsa igenom:

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=55120

collieweed
2009-10-25, 18:02
Tack det var en bra tråd.