handdator

Visa fullständig version : Vad skall jag steka i?


austria
2009-10-20, 06:51
Jag blir helt snurrig av alla "råd" vad man skall använda för fett att steka i, eller inte steka i.

Jag har kört på Olivolja tidigare, men det tål tydligen inte att varmas upp över 200 grader ca.
Hörde att Avokado-olja skall vara bra, men när jag såg priset för en flaska så är det bara att glömma.

Vad skall man använda?

Eddie Vedder
2009-10-20, 06:58
Kolla trådarna. Finns massor med samma fråga och smör är nummer ett enligt de flesta verkar det som. Jag håller helt med.

Olja är bättre till dressingar exempelvis.

austria
2009-10-20, 07:03
Kolla trådarna. Finns massor med samma fråga och smör är nummer ett enligt de flesta verkar det som. Jag håller helt med.

Olja är bättre till dressingar exempelvis.

OK. sorry. Gjorde det enkelt för mig.....skall söka lite nästa gång innan jag skapar en ny tråd.

Menar du flytande smör då? Finns ju en hel uppsjö av sådana med olika egenskaper. Vad skall man titta efter? Vad är det bra att den innehåller, resp. inte innehåller?

jontet
2009-10-20, 07:06
OK. sorry. Gjorde det enkelt för mig.....skall söka lite nästa gång innan jag skapar en ny tråd.

Menar du flytande smör då? Finns ju en hel uppsjö av sådana med olika egenskaper. Vad skall man titta efter? Vad är det bra att den innehåller, resp. inte innehåller?

smör i fast form såklart

Alfred Nobel
2009-10-20, 07:06
OK. sorry. Gjorde det enkelt för mig.....skall söka lite nästa gång innan jag skapar en ny tråd.

Menar du flytande smör då? Finns ju en hel uppsjö av sådana med olika egenskaper. Vad skall man titta efter? Vad är det bra att den innehåller, resp. inte innehåller?

Smör är fast:
http://kolhydrater.ifokus.se/Sites/d30ebb9b-e630-42f2-a808-2f518a3d6f2c/sm%C3%B6r.jpg
Den innehåller rent smör.

Margarin är löst:
http://www.mediabanken.se/MjolkbilenWebService/image.aspx?opvno=ugR%2FMk%2BGnlsgYshMNXfwLw%3D%3D&itype=jpg300p


Denna är en nyfavorit:
http://www.arla.se/Images/ProductImages_200/17305.jpg

austria
2009-10-20, 07:08
Smör är fast:
http://kolhydrater.ifokus.se/Sites/d30ebb9b-e630-42f2-a808-2f518a3d6f2c/sm%C3%B6r.jpg
Den innehåller rent smör.

Margarin är löst:
http://www.mediabanken.se/MjolkbilenWebService/image.aspx?opvno=ugR%2FMk%2BGnlsgYshMNXfwLw%3D%3D&itype=jpg300p
Den innehåller en blandning av smör och olja.

Såklart...råkade blanda ihop dem. Så flytande margarin är inte ett bra val?

Scratch89
2009-10-20, 07:30
Jo, visst är det ett bra val. Det är mer en smaksak om man vill använda flytande margarin eller smör. Undvik dock rena oljor (raps- och olivolja), då de skvätter som satan, samt solrosolja.

OneManArmy
2009-10-20, 07:48
Tycker det är så jävla geggigt att hålla på med smörpaketet.
Får nog byta ut min olja då :P

Apos78
2009-10-20, 08:36
Stekfettet blir mycket en smaksak med en viss omtanke gällande temperaturtålighet. Mycket av det som steks tar inte åt sig fettet i speciellt stor omfattning, iaf inte om vi pratar rena livsmedel som en köttbit eller liknande. Panering drar dock åt sig massvis. Att steka i olja är som redan nämnts lite opraktiskt då det skvätter en del samt att det kan vara svårt att avgöra temperaturen i pannan. Där är smör bättre. I mina ögon är flytande margarin en vettig kompromiss då det är i särklass lättast att använda.

LunaSpice
2009-10-20, 08:44
Blanda smör och kokosolja. Överlägset enligt mig.

thenut
2009-10-20, 08:45
Jag steker mest i smör numera (mest pga smak), men jag tycker nog att det stänker/skvätter minst lika mycket som oljan?

Eddie Vedder
2009-10-20, 08:48
Jag steker mest i smör numera (mest pga smak), men jag tycker nog att det stänker/skvätter minst lika mycket som oljan?

Då steker du för hårt.

hoikka poika
2009-10-20, 16:01
Jag använder smör och oljor i olika kvantiteter. För de flesta råvaror/rätter är en smörklick det absolut godaste, i en wok tar jag gärna och blandar några goda oljor.

Flytande margarin har jag faktiskt svårt att se en rationell anledning att använda. Smör används ju som ingrediens i så många recept.

MrBurner
2009-10-20, 16:17
Då steker du för hårt.

För visst ska väl smöra stänka mindre än olja?

Jag steker i det jag har nära till hands, ofta steker jag dessutom utan matfett.

Apos78
2009-10-20, 18:07
Jag steker i det jag har nära till hands

Diskmedel står alltid på bänken :).

agazza
2009-10-20, 18:11
denna har väl bäst nyttighet/smak/skvätt ratio

http://www.arla.se/Images/ProductImages_200/17305.jpg

Annars som sagt vanligt smör.

Scratch89
2009-10-20, 18:16
Jag gillar också matfettsblandningar bestående av smör och rapsolja. Smörsmak fast behändigt som olja.

austria
2009-10-22, 10:50
Blir nog att testa Arlas "Smör & Rapsolja"........