handdator

Visa fullständig version : E-nummerfri korv!


Snorkelfarsan
2009-10-19, 09:39
I en annons som följde med DN idag från city gross marknadsförs wienerkorv och falukorv av märket "Ingemar Johansson". Citat från annonsen:


Principen med tillverkningen enligt den nya metoden är att man inte tillsätter Nitratsalt (E250). Istället använder man enbart Koksalt och Nitrat från naturliga kryddor. Den tidigare användningen av Askorbinsyra (E300) och Askorbat (E301) ersätts av ett naturligt bärkoncentrat med hög halt av C-vitaminhalt.

Jag brukar inte handla på city gross men förhoppningsvis kommer dessa produkter till andra affärer också, och förhoppningsvis kanske man kan börja tillverka fler processerade köttvaror på samma sätt. Däremot undrar jag om ni tror att detta gör någon skillnad i praktiken och hur hållbarheten påverkas?

Cohen
2009-10-19, 09:57
Innehåller den nitrit spelar det väl inte så stor roll om den kommer från "naturliga kryddor" eller är tillsatt på annat sätt.

Eller?

Eddie Vedder
2009-10-19, 09:59
Innehåller den nitrit spelar det väl inte så stor roll om den kommer från "naturliga kryddor" eller är tillsatt på annat sätt.

Eller?

Nitrit ÄR en tillsats och finns inte naturligt. Det sår fel i citatet och de skriver nitrat fast de menar nitrit. E250 är natriumnitrit och E251 är natriumnitrat som finns naturligt i t.ex. rödbetor och spenat.

Skev om E250 häromdagen på bloggen:

http://traningslara.se/blogg/e250-ett-tillsatsamne-att-se-upp-med-del-1/

Snorkelfarsan
2009-10-19, 10:51
Det var jag som felciterade, sorry. Det ska ju stå nitritsalt så klart.

Apos78
2009-10-19, 10:57
Kan inte härifrån läsa Eddies blogg då du kanske nämner följande där men har du nån aning om hur pass mycket av den nitrat man äter som omvandlas till nitrit i magtarmkanalen?

stafh
2009-10-19, 12:33
"Den tidigare användningen av Askorbinsyra (E300) och Askorbat (E301) ersätts av ett naturligt bärkoncentrat med hög halt av C-vitaminhalt"

Så istället för c-vitamin så använder de c-vitamin? *bs*

Kischen
2009-10-19, 12:48
naturligt


Dagens modeord :D

Doctor Snuggles
2009-10-19, 13:05
"Den tidigare användningen av Askorbinsyra (E300) och Askorbat (E301) ersätts av ett naturligt bärkoncentrat med hög halt av C-vitaminhalt"

Så istället för c-vitamin så använder de c-vitamin? *bs*

Jo, men det tillkommer säkerligen en hel del flavonoider i bärkoncentratet.

stafh
2009-10-19, 13:08
Jo, men det tillkommer säkerligen en hel del flavonoider i bärkoncentratet.

Jovisst, men något säger mig att det inte var det de hade i tanken när de bytte.

Nitrometan
2009-10-19, 14:21
Så istället för c-vitamin så använder de c-vitamin? *bs*
Japp. Askorbinsyra från "naturliga källor" är givetvis bättre än "kemisk" askorbinsyra.

stafh
2009-10-19, 14:27
Japp. Askorbinsyra från "naturliga källor" är givetvis bättre än "kemisk" askorbinsyra.

I can tell from some of the orbitals and from seeing quite a few molecules in my time.

Sverker
2009-10-19, 17:42
Det var jag som felciterade, sorry. Det ska ju stå nitritsalt så klart.

Nu är jag inte med alls.

Istället använder man enbart Koksalt och Nitrat från naturliga kryddor.

Korven är konserverad med nitrat står det:confused:

Eddie Vedder
2009-10-19, 19:07
Japp. Askorbinsyra från "naturliga källor" är givetvis bättre än "kemisk" askorbinsyra.

I bärkoncentratet förekommer ju C-vitaminet i en biokemisk miljö tillsammans med massor av andra ämnen som du inte an återskapa i ren form. Om det sedan är bättre eller ej är en annan sak men det kan inte ses som samma sak.

Nitrometan
2009-10-19, 21:36
I bärkoncentratet förekommer ju C-vitaminet i en biokemisk miljö tillsammans med massor av andra ämnen som du inte an återskapa i ren form. Om det sedan är bättre eller ej är en annan sak men det kan inte ses som samma sak.
Visst har du rätt. Men själva C-vitaminet är ju fortfarande askorbinsyra. Men man får ju en hel del andra nyttigheter på köpet med bären.

Snorkelfarsan
2009-10-19, 23:18
Nu är jag inte med alls.

Istället använder man enbart Koksalt och Nitrat från naturliga kryddor.

Korven är konserverad med nitrat står det:confused:

Det var så det stod i reklambladet. går det inte att använda nitrat för att konservera? Vad är det du tycker är konstigt?

Larsson85
2009-10-20, 00:47
Nitrit ÄR en tillsats och finns inte naturligt. Det sår fel i citatet och de skriver nitrat fast de menar nitrit. E250 är natriumnitrit och E251 är natriumnitrat som finns naturligt i t.ex. rödbetor och spenat.

Skev om E250 häromdagen på bloggen:

http://traningslara.se/blogg/e250-ett-tillsatsamne-att-se-upp-med-del-1/

Är natriumnitrat ofarligt?

Eddie Vedder
2009-10-20, 05:47
Visst har du rätt. Men själva C-vitaminet är ju fortfarande askorbinsyra. Men man får ju en hel del andra nyttigheter på köpet med bären.

Det var inte de andra ämnena för sig jag syftade på utan hur ämnen samverkar i samma mijö. Det är därför man inte kan säga rakt av av C-vitamin i ren form påverkar roppen identiskt som från ett helt livsmedel.

Sverker
2009-10-20, 06:00
Det var så det stod i reklambladet. går det inte att använda nitrat för att konservera? Vad är det du tycker är konstigt?


Att du skrev nitrit när det står i reklambladet att man använder nitrat från någon naturlig källa.



Det går att använda nitrat som konserveringsmedel ifall man kan visa att en viss del omvandlas till nitrit. Varje gång !

Jag har inte den blekaste aning om hur mycket av nitratet som blir till nitrit. Rent spontat känner jag att man bör tillsätta en starterkultur av bakterier som gör den omvandlingen, alternativt att det finns kemiska förutsättningar för det.

Eftersom man ändå måste komma upp i en viss mängd nitrit för att konservera så låter det för mig säkrast att tillsätta natriumnitrit. Istället för att gå över ån efter vatten med nitratet.

Eddie Vedder
2009-10-20, 06:14
Eftersom man ändå måste komma upp i en viss mängd nitrit för att konservera så låter det för mig säkrast att tillsätta natriumnitrit. Istället för att gå över ån efter vatten med nitratet.

Det finns väl redan tillräckligt med produkter där man gjort så? Bara bra att det finns alternativ för konsumenter. Nitritsaltade produkter finns det ju en uppsjö av men få alternativ.

Snorkelfarsan
2009-10-20, 11:17
Att du skrev nitrit när det står i reklambladet att man använder nitrat från någon naturlig källa.

Jag felciterade och skrev nitratsalt (E250) när jag självklart menade nitrit i det fallet. Det var det jag menade, inget annat. Alltså att det var nitrit som inte användes, till förmån för koksalt och nitrat.

Nina L
2009-10-20, 11:26
Skev om E250 häromdagen på bloggen:

http://traningslara.se/blogg/e250-ett-tillsatsamne-att-se-upp-med-del-1/:thumbup::thumbup::thumbup: tack!

Sverker
2009-10-20, 18:34
Det finns väl redan tillräckligt med produkter där man gjort så? Bara bra att det finns alternativ för konsumenter. Nitritsaltade produkter finns det ju en uppsjö av men få alternativ.

Men nitratet är inget alternativ. Oavsett det kommer från rödbetor eller någon mystisk asiatisk kålväxt. Det är nitriteffekten man vill åt, och behöver.

Snorkelfarsan
2009-10-20, 20:04
Är det inte bara hållbarheten och färgen som *eventuellt* påverkas av att man byter ut nitrit mot nitrat? Eller blir rent av farligt menar du?

Sverker
2009-10-21, 05:58
Målsättningen är att hålla tillbaka tillväxten av Clostridium Botulinum.
Nitrit är effektivt och väl dokumenterad för att göra just detta.

Nitrat är oftast harmlöst och måste reduceras till nitrit innan det kan hålla tillbaka tillväxten av Clostridium. Väljer man nitrat måste man också ha kontroll över steget som reducerar nitratet till nitrit. Alltid.

För konsumenten med uppfattningen att nitrit är farligt är det ingen skillnad. Samma mängd nitrit måste finnas med för att garantera varan mot Clostridium Botulinum.

Snorkelfarsan
2009-10-21, 13:14
Så det är alltså lite pest eller kolera? Man kanske får försöka göra en egen korv :).

Ett nollintag av nitrit rekommenderas av flera forskare etc, vad säger slv? Finns det något maxvärde för hur mycket man kan få i sig utan att det kan orsaka skada?

Typ: Att äta en hel falukorv lär ju inte vara bra ur den synvinkeln, men två tunna skivor skinka?

Sverker
2009-10-21, 17:24
Livsmedelsverket har dessa:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Ekologisk-mat/Nitritseminarium/Halsoaspekter-av-nitratnitrit/

och bildspelet:
http://www.slv.se/upload/dokument/markning/ekologisk/nitratsem_POD_NGI.ppt
Sammantaget äter vi för mycket nitrit idag. Särskilt ifall man äter mycket charkvaror.

Min uppfattning är att man ska behålla nitriten tills det finns säkra metoder att tillverka motsvarande livsmedel. Istället bör man se över sitt intag av charkvaror och inte överkonsumera dessa.

maRRtin
2009-10-21, 19:57
Jag är på din linje Sverker, förstår inte heller riktigt poängen med att tillsätta nitrat.

Vid tillverkning av ost tillsätter man ibland nitrat för att förhindra att ostar blåser upp som ballonger i saltningen på grund av koliforma bakterier som plockar syre från vattenmolekyler och bildar vätgas.

Tillsätter man nitrat så plockar dom syre från denna istället då det krävs mycket mindre energi.

Men jag kan inte så mycket om korvtillverkning och om dom brottas med liknande problem?

Snorkelfarsan
2009-10-21, 22:07
Livsmedelsverket har dessa:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Ekologisk-mat/Nitritseminarium/Halsoaspekter-av-nitratnitrit/

och bildspelet:
http://www.slv.se/upload/dokument/markning/ekologisk/nitratsem_POD_NGI.ppt
Sammantaget äter vi för mycket nitrit idag. Särskilt ifall man äter mycket charkvaror.

Min uppfattning är att man ska behålla nitriten tills det finns säkra metoder att tillverka motsvarande livsmedel. Istället bör man se över sitt intag av charkvaror och inte överkonsumera dessa.

well said!

cero
2015-04-09, 22:29
Finns det några producenter som gör korvar helt utan nitrit? Kanske frysta om de är av bra kvalité.

R Scarpa27
2015-04-10, 06:34
Finns det några producenter som gör korvar helt utan nitrit? Kanske frysta om de är av bra kvalité.

taylor & jones.
de finns ju lite här och var nu för tiden.

annars ju vegetariskkorv :D

Morty
2015-04-10, 09:03
Alla korvar från Astrid och Aporna är e-nummerfria. Vissa har de färgat med järn istället.

Korash
2015-04-10, 10:50
Alla korvar från Astrid och Aporna är e-nummerfria. Vissa har de färgat med järn istället.

Vet inte hur detta är applicerbart på tråden direkt, då allt verkar vara vegetariskt. Ser bra ut annars.

cero
2015-04-10, 11:09
taylor & jones.
de finns ju lite här och var nu för tiden.

Hur länge håller de sig? Om det inte är nitrit i måste datumet vara väldigt kort?

Ola Wallengren
2015-04-10, 12:04
Alla korvar från Astrid och Aporna är e-nummerfria. Vissa har de färgat med järn istället.

Knappast, de låter bara bli att skriva ut dem.
E172 järnoxid, E202 kaliumsorbat, E407 karragenan, E410 fruktkärnmjöl, E461 metylcellulosa.

cero
2015-04-10, 12:58
Fast e-nummer är väl knappast något dåligt, bara E250? Och kanske några till.

Morty
2015-04-10, 14:49
Knappast, de låter bara bli att skriva ut dem.
E172 järnoxid, E202 kaliumsorbat, E407 karragenan, E410 fruktkärnmjöl, E461 metylcellulosa.

Såklart. Smart av dom, too ez av mig.

R Scarpa27
2015-04-10, 18:41
Fast e-nummer är väl knappast något dåligt, bara E250? Och kanske några till.

saxat från ägaren själv.

Den mjölksyrakultur som han använder i stället för nitrit för att få ett par veckors hållbarhet på sina korvar. En gammal tradition som i dag utvecklats och förfinats.

alltså veckor utan e250.
du har ju frys också!