handdator

Visa fullständig version : Ska EU subventionera jordbruk?


saab900
2009-10-06, 19:08
Med anledning av följande:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_232425.svd

EU:s jordbrukspolitik bör på sikt vara fullt marknadsorienterad utan några generella stöd alls vid sidan av ren miljövård.

Det föreslår den svenska regeringen i inlaga till EU-kommissionen.

- Vi är det första land i EU som föreslår detta, sade jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) vid en pressträff i riksdagen på tisdagen.

Förslaget lämnades över på tisdagen till EU-kommissionen, som väntas komma med ett skarpt förslag nästa vår när jordbruksförhandlingarna i EU startar på allvar. 2013 ska en ny politik vara sjösatt.

Enligt den svenska regeringen bör dagens exportstöd, interventionsstöd och produktionskvoter fasas ut helt. Kvar av EU:s stödpolitik ska bara finnas arealbidrag för landskaps- och miljövård. I praktiken föreslår regeringen att EU ska få den jordbrukspolitik som Sverige hade innan vi blev medlemmar i EU.

Enligt Eskil Erlandsson finns det "i stort sett" en enighet bland såväl producenter som konsumenter och riksdagspartier i Sverige bakom förslaget. Men det är ett kontroversiellt förslag som kommer att möta hårt motstånd från vissa EU-länder, såsom Frankrike, Polen och Grekland.

- Vi håller på att skaffa oss allierade just nu och de finns hos våra grannar i norra Europa, Tyskland, Holland, Danmark, England, sade Erlandsson.

Jordbruksstöden upptar i dag cirka 40 procent av EU:s hela budget. Hur stor den andelen i framtiden ska vara, vill Eskil Erlandsson inte precisera. Men arealbidragen, som utgör cirka 8 procent av stödet, beräknas öka till cirka 12 procent.

Anledningen till att regeringen tror att omläggningen ska vara möjlig är dagens höga marknadspriser till följd av bland annat en ökad efterfrågan på energi, men även på mat. Spannmålspriset har stigit med cirka 35 procent det senaste året.

- Vi räknar med fortsatt höga marknadspriser och då kan man ta bort stöden, sade Erlandsson.

För svenska bönder vill jordbruksminister behålla den bland bönder kritiserade skatten på handelsgödsel, vilket Sverige är ensamt om i EU. Däremot tänker han föreslå andra åtgärder för att minska de konkurrensnackdelar som svenskt jordbruk har gentemot andra länder. En tänkbar åtgärd är en minskning av dieselskatten.

- Besked kommer i budgeten den 20 september, var allt Eskil Erlandsson ville säga.

Dom på kontinenten vet hur man protesterar dom. När EU inte vill stödköpa mjölk från europeiska bönder blockerar man Bryssel med traktorer, och tippar skit och mjölk framför parlamentet. Bakgrunden är att mjölkpriset (från bönderna) halverats på två år, och nu blir det väl värre med detta utspel.
Kanske är det inte meningen att man ska odla i vårt klimat, där det uppenbarligen är svårt att få lönsamhet i vissa grödor, och kanske är det inte meningen att det ska gå att klara sig på en bondgård med en besättning under 100 mjölkdjur. Det gick kanske förr i tiden när avsaknaden av snabba transporter omöjliggjorde att köpa småländsk färsk mjölk i Dalarna och ännu mindre t ex dansk mjölk.
EU betalar alltså 40 % av sin budget i jordbruksstöd. Det är en jäkla massa pengar. Samtidigt som man subventionerar odling av grödor i vårt missgynnade klimat dumpar man det spannmål vi inte hinner förbruka på t ex den afrikanska marknaden, och sänker därmed priserna där. Istället för att låta afrikanska bönder tjäna pengar på sina grödor och bidra till de fattiga afrikanska ländernas ekonomi.

saab900
2009-10-06, 19:15
Något som också stör mig lite är yrkesfisket. I Hjälmaren, vid vars strand jag är uppväxt, finns ett 30-tal fiskare med näringstillstånd. Går fisket dåligt får de ekonomisk kompensation för detta. Och dåligt går det ibland, för det säger alla som fiskat i Hjälmaren länge, att abborrarna, gäddorna, och hjälmargösen är inte lika stora och framförallt inte lika många som förr. Ändå fortsätts det fiskas och fiskas. Yrkesfiskarna vägrar envist ta andra jobb då deras familjer fiskat i generationer, och tar bidrag delar av året när det inte lönar sig. Ett klockrent exempel på när marknaden borde få råda. Hur många kan öppna upp företag som inte bär sig och sedan få bidrag för att få det att gå runt ändå?

spoonchest
2009-10-07, 06:45
Bönder vill ju inget hellre än att kunna överleva utan bidrag, stöd och alltfan vad det nu heter.
Jag vet inte hur det kom till detta, men numera är vi helt beroende av statliga stöd. Jordbruket verkar ju vara så genomreglerat det bara kan bli. Då är det klart att det är politikerna de blir förbannade på.

"Sluta gnäll" kan jag helt klart fatta att folk tycker. Men det är ju trots allt MAT vi producerar.

spoonchest
2009-10-07, 06:48
sedan är ju konkurenssen ganska sned om man ser till andra länder. Här är det förbaskat dyrt att producera mat.

Nitrometan
2009-10-07, 06:50
Nej.

Jordbruksstödet i Europa ställer bara till med bisarra effekter.

Stödköp?

Bara en sån sak...

Bahir
2009-10-07, 07:18
Nej, så fan heller. Att subventionera europeiska bönder hindrar direkt fattiga länder att utvecklas, eftersom de inte kan konkurrera på lika villkor. Vi i väst får betala ett högre pris för våra varor (speciellt eftersom vi bekostar subventionerna), och de fattiga länderna hålls fattiga.

Nitrometan
2009-10-07, 07:25
EU betalar alltså 40 % av sin budget i jordbruksstöd. Det är en jäkla massa pengar. Samtidigt som man subventionerar odling av grödor i vårt missgynnade klimat dumpar man det spannmål vi inte hinner förbruka på t ex den afrikanska marknaden, och sänker därmed priserna där. Istället för att låta afrikanska bönder tjäna pengar på sina grödor och bidra till de fattiga afrikanska ländernas ekonomi.
Ovanstående visar på flera av problemen med EU's jordbrukspolitik.

raikou
2009-10-07, 12:09
Bump.

Skulle vara intressant och se argument från de som är för subventionen.