handdator

Visa fullständig version : Kidneybönor


sipowitz
2003-09-01, 08:01
Tjo!

Satt och sökte lite på nätet hur man egentligen ska tillaga bönorna... igår la jag de i vatten och smakade på en imorse innan jobbet, supergoda... men kan man äta de utan att först koka dem?

Helt otroligt, hittade 5 sidor på google... men faen inte en enda enkel förklaring på just detta...

Hittade dock något om att bönorna innehåller gift och man därför bör koka de två gånger i olika vatten

tips någon?

FUn-tex SSwinger
2003-09-01, 08:31
Låt dom svälla under natten bla bla, släng ut vattnet, spola bönorna med kallt nytt vatten, sätt på kastrullen låt dom koka under uppsikt i lätt saltat vatten, ca 40-50 min, recepten brukar utgår från att bönorna redan är kokta,

sipowitz
2003-09-01, 08:39
Originally posted by Funtex swinger
Låt dom svälla under natten bla bla, släng ut vattnet, spola bönorna med kallt nytt vatten, sätt på kastrullen låt dom koka under uppsikt i lätt saltat vatten, ca 40-50 min, recepten brukar utgår från att bönorna redan är kokta,

tackar för svaret!

Men man kan inte käka de utan att koka de eller? för de var mummmsiga imorse hehe, lite krispiga

FUn-tex SSwinger
2003-09-01, 08:46
Absolut ingen anning asså, aldrig testat faktiskt, ända problemet skulle väl vara om de fortsätter svälla i magen och krossar hjärta/lungorna mot revbenen, kanske är mycket bakterier o sånt shiajt i dom,tänkt på att böndern i tredje världen som odlar till oss här i väst brukar urinera på produkterna innan de skickas iväg ,har jag hört,

King Grub
2003-09-01, 09:19
Finns färdigkokta på burk om du inte orkar koka dem själv först.

sipowitz
2003-09-01, 09:46
Originally posted by King Grub
Finns färdigkokta på burk om du inte orkar koka dem själv först.

Mnjae, saken handlar inte om ork.. utan om att jag tänkte att krispigheten kanske försvinner om man kokar de sen också...

King Grub
2003-09-01, 09:52
Nåja, det är direkt olämpligt att äta okokta bönor. Det är rent farligt att äta dem okokta:

Phytohaemagglutinin, the presumed toxic agent, is found in many species of beans, but it is in highest concentration in red kidney beans (Phaseolus vulgaris). The unit of toxin measure is the hemagglutinating unit (hau). Raw kidney beans contain from 20,000 to 70,000 hau, while fully cooked beans contain from 200 to 400 hau. White kidney beans, another variety of Phaseolus vulgaris, contain about one-third the amount of toxin as the red variety; broad beans (Vicia faba) contain 5 to 10% the amount that red kidney beans contain.
The syndrome is usually caused by the ingestion of raw, soaked kidney beans, either alone or in salads or casseroles. As few as four or five raw beans can trigger symptoms. Several outbreaks have been associated with "slow cookers" or crock pots, or in casseroles which had not reached a high enough internal temperature to destroy the glycoprotein lectin. It has been shown that heating to 80°C may potentiate the toxicity five-fold, so that these beans are more toxic than if eaten raw. In studies of casseroles cooked in slow cookers, internal temperatures often did not exceed 75°C.

The disease course is rapid. All symptoms usually resolve within several hours of onset. Vomiting is usually described as profuse, and the severity of symptoms is directly related to the dose of toxin (number of raw beans ingested). Hospitalization has occasionally resulted, and intravenous fluids may have to be administered. Although of short duration, the symptoms are extremely debilitating.

sipowitz
2003-09-01, 10:28
Originally posted by King Grub
Nåja, det är direkt olämpligt att äta okokta bönor. Det är rent farligt att äta dem okokta:

Phytohaemagglutinin, the presumed toxic agent, is found in many species of beans, but it is in highest concentration in red kidney beans (Phaseolus vulgaris). The unit of toxin measure is the hemagglutinating unit (hau). Raw kidney beans contain from 20,000 to 70,000 hau, while fully cooked beans contain from 200 to 400 hau. White kidney beans, another variety of Phaseolus vulgaris, contain about one-third the amount of toxin as the red variety; broad beans (Vicia faba) contain 5 to 10% the amount that red kidney beans contain.
The syndrome is usually caused by the ingestion of raw, soaked kidney beans, either alone or in salads or casseroles. As few as four or five raw beans can trigger symptoms. Several outbreaks have been associated with "slow cookers" or crock pots, or in casseroles which had not reached a high enough internal temperature to destroy the glycoprotein lectin. It has been shown that heating to 80°C may potentiate the toxicity five-fold, so that these beans are more toxic than if eaten raw. In studies of casseroles cooked in slow cookers, internal temperatures often did not exceed 75°C.

The disease course is rapid. All symptoms usually resolve within several hours of onset. Vomiting is usually described as profuse, and the severity of symptoms is directly related to the dose of toxin (number of raw beans ingested). Hospitalization has occasionally resulted, and intravenous fluids may have to be administered. Although of short duration, the symptoms are extremely debilitating.

Oj du räddade visst precis mitt liv grub ;-)

Iofs hade inte tänkt käka förräns jag kollat upp nogrannt.. hade för mig just något sånt här med giftet ketin (rättstavet?)

Men ska man hårddra, så borde det ju vara varningstexter på förpackningarna...

tackar förresten

Trashcan
2009-10-28, 21:23
Oj, det här är jag intresserad av! Gäller det här även andra bönor? Jag brukar ibland sätta i mig linser och bönor okokta ibland, typ mungbönor. Är det samma sak eller gäller det där mest kidneybönor?

Eddie Vedder
2009-10-28, 21:37
Oj, det här är jag intresserad av! Gäller det här även andra bönor? Jag brukar ibland sätta i mig linser och bönor okokta ibland, typ mungbönor. Är det samma sak eller gäller det där mest kidneybönor?

Det gäller i stort sett alla ja. Det bör du genast upphöra med.

EDIT: Och att jag skriver "i stort sett" beror helt enkelt på att jag inte kan ge ett hundraprocentigt svar för om det gäller varenda ärta/böna i hela världen men du bör hursomhelst inte konsumera råa linser, bönor och ärtor.

Trashcan
2009-10-28, 21:56
Det gäller i stort sett alla ja. Det bör du genast upphöra med.

EDIT: Och att jag skriver "i stort sett" beror helt enkelt på att jag inte kan ge ett hundraprocentigt svar för om det gäller varenda ärta/böna i hela världen men du bör hursomhelst inte konsumera råa linser, bönor och ärtor.

Det hade jag ingen aning om... Lite synd, för dom måste ju koka så sjukt länge, men nu vet jag i alla fall. Tack!
Såg nu att jag gjorde en rejäl bumpning, men skitsamma, det var ju relevant i alla fall. :)

Eddie Vedder
2009-10-28, 22:04
Det hade jag ingen aning om... Lite synd, för dom måste ju koka så sjukt länge, men nu vet jag i alla fall. Tack!
Såg nu att jag gjorde en rejäl bumpning, men skitsamma, det var ju relevant i alla fall. :)

Du behöver ju inte stå vid grytan och titta på bönorna. I blöt över natten och sedan kokning på låg värme i typ 45 minuter.

Inget av dom behöver ju ske under övervakning. Och så har du ju alltid burkvarianter om du vill det.

malfunction
2009-10-28, 22:43
Har för mig att linser (iaf röda) och mungbönor ska vara lugnt att äta okokta. Båda är iaf väldigt vanliga att grodda. Jag känner råkostare som har detta som sin primära protein- och energikälla och dom verkar må bra.

Eddie Vedder
2009-10-28, 22:53
Har för mig att linser (iaf röda) och mungbönor ska vara lugnt att äta okokta. Båda är iaf väldigt vanliga att grodda. Jag känner råkostare som har detta som sin primära protein- och energikälla och dom verkar må bra.

Är dom groddade är de inte råa. Det är också en form av behandling som bryter ner antinutrienter. Groddningen är t.o.m. bättre än kokning eftersom även fytinsyran bryts ner mer effektivt vad jag vet.

stafh
2009-10-28, 23:43
I blöt över natten och sedan kokning på låg värme i typ 45 minuter.

Blir det inte lite jobbigt att klättra i berg så fort man vill koka bönor? :D



On topic: om du inte är jättefattig; köp färdigkokade. Det är ganska billigt det också.

malfunction
2009-10-29, 08:11
Är dom groddade är de inte råa. Det är också en form av behandling som bryter ner antinutrienter. Groddningen är t.o.m. bättre än kokning eftersom även fytinsyran bryts ner mer effektivt vad jag vet.

Det är nog en språkbarriär men jag är så van vid alla råkostare som snackar om rå mat och för dom är allt som inte upphettats rått. Jag visste inte att definitionen av "rå" var att varan ska vara obehandlad.