handdator

Visa fullständig version : Högintensiv eller lågintensiv för maximerad fettförbrukning


Bendermannen
2009-09-17, 19:56
Hejsan!

Har sett att åsikterna går i sär lite vad det gäller högintensiv och lågintensiv träning vad det gäller fettförbränning. Enligt vissa källor är det lågintensiv träning som ger maximerad fettförbränning, t ex på http://www.snabb-viktminskning.se/fettforbranning/ skriver de "Det är dock viktigt att tänka på vad du tränar, för att skapa den mest effektiva förbränningen. Vid högintensiv träning så kommer kroppen nämligen hellre att använda kolhydrater istället för fett, men vid en lågintensiv träning så använder kroppen mer fett än kolhydrater. För att gå ner i vikt så är det alltså viktigt att träna så lågintensivt som möjligt.", medan vissa gör gällande att högintensiv träning är att föredra, t ex på http://sv.wikipedia.org/wiki/Högintensiv_intervallträning står det "Det man på senare tid har upptäckt är att denna metod har en mycket positiv egenskap då fettförbränning eftertraktas, men även då, som inom bodybuilding, en muskelvolym är att föredra. Denna typ av träningsmetod har visat sig inneha två motsatta egenskaper, nämligen förmågan att både bränna fett och bygga muskler samtidigt.".

Så hur ligger det till egentligen? Jag har precis bytt ut långlöpningen mot kort och intensiv intervallträning för att bli av med lite fett och börjar bli orolig över att det var fel väg att ta. Kör intervallträning 2 dagar i veckan mellan de dagar jag inte går på gymmet och kör en längre löpsträcka (ca 1 mil) på helgerna. Innan körde jag ca 3,5 mil i veckan bara löpning. Kanske det var mer effektivt för fettförbränningen då?

Tack på förhand!

King Grub
2009-09-17, 20:32
Maximal fettoxidation under aktivteten nås vid en intensitet av 60-65% av VO2Max.

Texten på Wikipedia är inget att rätta sig vid.

Ingen träning, varken låg- eller högintensiv, ökar fettförbränningen över dygnet, jämfört med en vilodag med samma kaloribalans.

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=2201159&postcount=74

Det handlar om att åstadkomma ett energiunderskott. Det gör du genom motion, kalorirestriktion, eller en kombination. Träningen är bara en bidragande del till dygnets energiförbrukning, och du får lika stor fettförbränning av att äta motsvarande kalorimängd i stället, om du så önskar.

Den bästa kalori- och fettförbränningen når du genom att hålla så hög intensitet som möjligt under så lång tid som möjligt, och sedan inte ersätta dom förbrukade kalorierna, sett över dygnet som helhet.

Du går ner lika mycket av ett kaloriunderskott på -500 kcal (exempelsiffra) om du skapat det kaloriunderskottet genom motion och äta lite mer, eller genom att äta lite mindre och inte motionera. Träning i sig ökar inte dygnets fettförbränning ett dugg, annat än den eventuella påverkan den har på kaloribalansen. Det går utmärkt att öka i fettvikt oavsett hur mycket eller intensivt man tränar, bara man äter mer än man gör av med. Och det går också bra att minska i fettvikt helt utan träning, bara man äter mindre än man gör av med.

Bendermannen
2009-09-17, 20:39
Där ser man. Men vad det gäller nedbrytning av muskler, stämmer det då att man bryter ner mer muskelmassa vid långintensiv träning jämfört med högintensiv?

King Grub
2009-09-17, 20:42
Nej, tvärtom. Men det är inget man behöver oroa sig för, återigen sett på ett längre tidsperspektiv än själva aktiveteten. Det kompenserar med uppbyggnad, så länge man inte svälter sig fullständigt eller löper marathondistanser.

Högintensiv träning ökar nedbrytningen mycket mer än lågintensiv, men ökar också uppbyggnaden mer. Normalt innebär konditionsträning +-0 i muskelmassa.