handdator

Visa fullständig version : Chili con carne


BigDwarf
2009-08-26, 13:05
Har tänkt att börja käka lite chili con carne då det var längesen och jag har glömt hur gott det är....bomba med recept här tack!!! :D

LadyG
2009-08-26, 13:14
Bästa recepten är de som använder torkade bönor som man får blötlägga och koka själv. burkbönor blir helt enkelt inte samma sak. Hittade ett recept som liknar det jag använder, fast jag använder färsk chilifrukt istället för pulver och ganska mycket mer chili och vitlök än det som står i receptet, men det är ju en smaksak:

Ingredienser
Blötläggning:
vatten
1 msk salt per liter vatten
2½ dl vita bönor eller bruna bönor

Koka bönor (till ca 500 g):
ca 1½ liter vatten
1 tsk salt
1 gul lök
1-2 lagerblad
3-4 kryddnejlika

Chili con carne:
ca 6 dl vita bönor eller bruna bönor, kokta (ca 2½ dl okokta)
2 gula lökar
2 msk margarin eller smör
300-400 g nötfärs, gärna grovmalen
½ dl vatten
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2-3 tsk chilipulver
1 tsk oregano eller timjan
1 stor paprika

Tillagning
Blötläggning av bönor: Rensa och skölj bönorna. Lägg dem i en bunke. Häll på kallt vatten tills det står över dem. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Låt stå minst 4 timmar, gärna 10-12 timmar. Slå bort blötläggningsvattnet.

Kokning av bönor: Lägg de blötlagda bönorna i en kastrull. Tillsätt vatten och salt. Koka upp och tag bort ev skum. Skala löken och skär den i klyftor. Lägg i dem, lagerblad och ev kryddnejlikor. Koka under lock på svag värme tills bönorna blivit mjuka (små vita bönor 30-45 min, bruna bönor 45-60 min, stora vita bönor 1½-2 timmar). Kontrollera dem då och då efter halva koktiden. Häll av spadet.

Koka bönorna enligt ovan eller använd kokta bönor. Skala och hacka löken. Låt fettet bli ljusbrunt i en gryta. Stek köttfärsen och rör den jämnt grynig. Lägg i och fräs löken. Tillsätt vatten, tomater, pressad vitlök, salt och kryddor. Koka under lock på svag värme 15-20 min. Dela, kärna ur och hacka paprikan under tiden. Tillsätt den och de kokta bönorna och koka ca 5 min. Smaka av.

Obs! Hemkokta bönor kan bytas mot 1-2 burkar (à ca 400 g) vita bönor i tomatsås eller ca 500 g färdiglagade bruna bönor, men rätten får då en sötaktig smak.

(från COOP (http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=32982))

Eddie Vedder
2009-08-26, 13:34
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=133668

BigDwarf
2009-08-26, 14:53
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=133668

ty eddie! :)

DavidN
2009-08-26, 17:16
Nu glömmer ni ju chilin ;)

In och skaffa lite plantor till nästa säsong: http://fatalii.net/
Själv har man ett fyrtiotal varianter att skörda snart (YAY!!)

Tomten
2009-08-26, 22:21
Grundreceptet där är väl OK, men i mitt tyckte så borde man göra följande förbättringar

* Använd flera bönsorter, man behöver inte heller blötlägga bönor. Köp bönor som ligger i vatten och inte de där vidriga vita bönorna i tomatsås.

* Använd färska tomater istället för burktomater det gör en jäkla skillnad. Speciellt nu på sommaren när det finns så goda tomater

* Använd köttbuljong eller köttfond för mer smak (motsv. 1-2 buljongtärningar).

* Använd spiskummin, koriander och paprikapulver istället för timjan/oregano

* En matsked tomatpuré eller två

* Färsk chili istället för pulver. Kostar inte många kronor.