handdator

Visa fullständig version : Glykogeninlagring


Frillan
2009-08-23, 19:08
Hej - angående glykogeninlagring. Den är tydligen som effektivast (45 minuter?) Efter passet. Att den är som ''effektivast'' innebär detta att jag, nästa pass kommer prestera bättre i förhållandevis till om jag ätigt något rikt på kolhydrat 2 timmar efter åt?

Syftar på styrketräning.

King Grub
2009-08-23, 19:12
Nej, det är inte säkert. När det gäller något som inte tömmer mer glykogen än styrketräning, skall du hinna lagra in tillräckligt med glykogen till nästa pass ändå. Dessutom tränar du väl inte samma muskel igen inom 24 timmar? Är du däremot löpare eller liknande, där det dels går år mer energi och dels tränas samma muskler igen 24 timmar senare (eller ännu tidigare), då är det bråttom.

Men, det finns ingen anledning att vänta efter styrketräning heller, även om det inte påverkar prestationsförmågan nästa pass. Om inte annat känner man sig piggare och mer återhämtad kortare tid efter passet.

Frillan
2009-08-23, 19:14
Dåså. Då är det opti att kasta i sig en påse ahlgrens bilar när man kommit hem :)

Eddie Vedder
2009-08-23, 21:28
Det viktigaste är att du så snabbt som möjligt tillför aminosyror, EAA i fri form eller i form av protein från mat eller proteinpulver. Poängen är i alla fall att snabbt ge kroppen byggstenar, fria EAA stimulerar proteinsyntesen kraftigt. Även en drink med vassleprotein eller ett glas mjölk t.ex.

Kolhydraterna är mindre viktiga men vill du lagra in glykogen så effektivt som möjligt är det klokt att även göra det så tidigt inpå du kan.