sundvall
2009-08-17, 18:22
Den här killen snackar om någon "LCHF metod" som gör att han kan äta lika mycket kalorier som förut, dvs kaloribalans, men ändå gå ner i vikt, för att han äter så pass lite kolhydrater?? Hur mycket sanning ligger det i detta?
Saxat från snubben på annat forum:
Jag kan förstå att det låter ologiskt när jag säger att jag nu äter lika mycket eller mer jämfört med tidigare, men låt mig förklara.
Först måste man förstå vad insulin gör mot kroppen. Enkelt kan man säga att den går ut i blodet då det finns höga nivåer av glukos. Glukos är alltså slutprodukt för en massa kolhydratsprodukter såsom bröd, pasta, socker och även fullkorn. Det insulinet sedan gör är att omvandla glukos till fett (väldig förenkling här, men det är vad som sker via en massa olika processer). Vad insulinet samtidigt gör är att den stryper fettförbränning. Varför gör insulinet så då? Jo, för kroppen är anpassad för att leva vid olika förhållanden, dvs svält / mkt mat. När det är rikligt med mat så vill vi lagra maten i kroppen för knaprare tider...
Okej, så om vi har mkt insulin (pga mkt glukos, pga kolhydratsätande så lagras glukoset (socker) som fett och fettförbränningen avstannar.
Så, om jag tidigare åt säg 2000 kcal om dagen så var den större mängden av den maten kolhydrater (bröd, pasta, ris etc). Vad som då hände med den maten förstår ni nog vid det här laget.
Idag äter jag lika mycket kalorier eller mer men går ner i vikt. Hur? Jo, jag har inga höga doser insulin i kroppen. Dvs, min fettbindning är inte lika stor, samt min fettförbränning är högre.
Så, i det stora hela har du rätt, att man ska äta mindre än man förbränner.
Men glöm inte att vi inte är förbränningsmotorer med statisk förbränning, vi människor fungerar olika vid olika förhållanden, därför kan jag äta lika mycket eller mer än förr och ändå gå ner i vikt, och om jag också hade haft en högre muskelmassa än vad jag har idag (ska ändras ) hade jag nog brännt ännu mer fett vid vila.
Hoppas ni nu förstår varför jag kan påstå att jag äter lika mycket som förr eller mer och ändå går jag ner i vikt.
Det är inte dummare än så
Edit: Ska även tillägga att jag inte slutat helt med kolhydrater, äter mkt grönsaker, helst då ovanjords-grönsaker, men kan inte motstå en grillad lök
Hemmafriterat potatis är också fantastiskt gott. Jag ser det som andra ser bullar o kakor, man måste unna sig lite "gott" också
Saxat från snubben på annat forum:
Jag kan förstå att det låter ologiskt när jag säger att jag nu äter lika mycket eller mer jämfört med tidigare, men låt mig förklara.
Först måste man förstå vad insulin gör mot kroppen. Enkelt kan man säga att den går ut i blodet då det finns höga nivåer av glukos. Glukos är alltså slutprodukt för en massa kolhydratsprodukter såsom bröd, pasta, socker och även fullkorn. Det insulinet sedan gör är att omvandla glukos till fett (väldig förenkling här, men det är vad som sker via en massa olika processer). Vad insulinet samtidigt gör är att den stryper fettförbränning. Varför gör insulinet så då? Jo, för kroppen är anpassad för att leva vid olika förhållanden, dvs svält / mkt mat. När det är rikligt med mat så vill vi lagra maten i kroppen för knaprare tider...
Okej, så om vi har mkt insulin (pga mkt glukos, pga kolhydratsätande så lagras glukoset (socker) som fett och fettförbränningen avstannar.
Så, om jag tidigare åt säg 2000 kcal om dagen så var den större mängden av den maten kolhydrater (bröd, pasta, ris etc). Vad som då hände med den maten förstår ni nog vid det här laget.
Idag äter jag lika mycket kalorier eller mer men går ner i vikt. Hur? Jo, jag har inga höga doser insulin i kroppen. Dvs, min fettbindning är inte lika stor, samt min fettförbränning är högre.
Så, i det stora hela har du rätt, att man ska äta mindre än man förbränner.
Men glöm inte att vi inte är förbränningsmotorer med statisk förbränning, vi människor fungerar olika vid olika förhållanden, därför kan jag äta lika mycket eller mer än förr och ändå gå ner i vikt, och om jag också hade haft en högre muskelmassa än vad jag har idag (ska ändras ) hade jag nog brännt ännu mer fett vid vila.
Hoppas ni nu förstår varför jag kan påstå att jag äter lika mycket som förr eller mer och ändå går jag ner i vikt.
Det är inte dummare än så
Edit: Ska även tillägga att jag inte slutat helt med kolhydrater, äter mkt grönsaker, helst då ovanjords-grönsaker, men kan inte motstå en grillad lök
Hemmafriterat potatis är också fantastiskt gott. Jag ser det som andra ser bullar o kakor, man måste unna sig lite "gott" också