handdator

Visa fullständig version : Nitrit - livsmedel?


Skrollovicz
2009-08-05, 08:56
I vilka livsmedel finns nitrit? Charkprodukter har jag läst men gäller det bara de paketerade som Pärsons skinka eller också de som säljs i själva charkdisken? *screwy*

Sedan undrar jag om man bör se upp med andra E-beteckningar än nitrit för att bevara hälsan?

Tack för svar.

King Grub
2009-08-05, 09:31
Enligt Livsmedelsverket får nitrit användas i alla förädlade köttprodukter.

Undefined
2009-08-05, 09:41
Är du intresserad av e-nummer kan du kolla in boken "den hemlige kocken", finns ofta på bibliotek att låna.

Skrollovicz
2009-08-05, 09:47
Enligt Livsmedelsverket får nitrit användas i alla förädlade köttprodukter.
Så i vilka köttprodukter kan man säkert säga att nitrit inte finns? Nötfärs, ryggbiff, pepparbiff?

Förädlad betyder vadå?

King Grub
2009-08-05, 09:49
Allt där man behandlat ursprungsråvaran. Charkuteri och färdigmat.

Skrollovicz
2009-08-05, 09:52
Tackar.

Är E-250 den enda E-beteckningen man bör se upp med för att försöka undvika cancer?

Eddie Vedder
2009-08-05, 09:57
Tackar.

Är E-250 den enda E-beteckningen man bör se upp med för att försöka undvika cancer?

Den har troligtvis starkast evidens i alla fall. Men även aspartam tros ju vara en risk enligt en del t.ex. Och den har ju ett E-nummer den också.

King Grub
2009-08-05, 09:58
Alla tillsatser är kontrollerade och godkända av EFSA och/eller Jecfa.

http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Godkannande/

Charkprodukter vore potentiellt farligare utan E250.

Skrollovicz
2009-08-05, 10:14
Okej.

Vad gäller för pizzerior och restauranger; finns det lag på att dem inte får använda konserveringsmedel som E250 i maten? Jag tänker på om det är ofarligt att trycka en Vesuvio någon gång ibland. ;)

King Grub
2009-08-05, 10:16
Är det charkuteriprodukter på pizzan är det klart det är E250 i. Det är vanlig rökt/kokt skinka, t ex.

Skrollovicz
2009-08-05, 10:40
Gäller det även kebabpizza, dvs är det köttet också en charkvara?

Kanske en dum fråga.

Sniggel
2009-08-05, 11:23
Gäller det även kebabpizza, dvs är det köttet också en charkvara?

Kanske en dum fråga.

Nej det tycker jag inte faktiskt. Jag skulle dock gissa på att det innehåller E250.

Skrollovicz
2010-02-25, 17:19
Bump.

Vet nån hur det står till med fläskfilé, om det innehåller E250 alltså? Står inget om det på den så då måste den väl vara "clean"? För det är väl lag på att märka E250 på allt som innehåller nitrit?

Crocker
2010-02-25, 17:25
E250 i fläskfilé vad jag hittar.

Skrollovicz
2010-02-25, 17:31
E250 i fläskfilé vad jag hittar.

Står inget om det på min... *screwy*

RandomC
2010-02-25, 17:36
Bump.

Vet nån hur det står till med fläskfilé, om det innehåller E250 alltså? Står inget om det på den så då måste den väl vara "clean"? För det är väl lag på att märka E250 på allt som innehåller nitrit?

Ja, absolut.

Är det vanlig vakuumförpackad fläskfile du pratar om så behöver du inte oroa dig.

Eddie Vedder
2010-02-25, 17:40
Står inget om det på min... *screwy*

Då har du ju svaret.

Skrollovicz
2010-02-25, 18:01
Ja, absolut.

Är det vanlig vakuumförpackad fläskfile du pratar om så behöver du inte oroa dig.

Okej, tack.

dt06mj2
2013-09-04, 18:35
Nej det tycker jag inte faktiskt. Jag skulle dock gissa på att det innehåller E250.

Någon som kan bekräfta/dementera om kebab innehåller E250?
Googlar mig blå men hittar inget. :confused:

King Grub
2013-09-04, 18:37
Beror på väl på hur köttet hanterats. Är det inte behandlat så låter det osannolikt.

dt06mj2
2013-09-08, 12:54
Beror på väl på hur köttet hanterats. Är det inte behandlat så låter det osannolikt.

Okej, så viss kebab innehåller E250, och annan inte?
Med behandlats, menar du då att det t. ex. har en bas av malt kött, och inte är baserat på orörda köttstycken?
Eftersom man ofta kan avgöra detta, så borde det vara ganska lätt att få en bra uppskattning angående användandet av E250.

King Grub
2013-09-08, 13:05
Jag menar det jag skriver, inget annat. Du får fråga kebabförsäljaren var han får sitt kött från.

Sverker
2013-09-08, 13:19
Okej, så viss kebab innehåller E250, och annan inte?
Med behandlats, menar du då att det t. ex. har en bas av malt kött, och inte är baserat på orörda köttstycken?
Eftersom man ofta kan avgöra detta, så borde det vara ganska lätt att få en bra uppskattning angående användandet av E250.


För mig lät det mindre troligt att kebabkött skulle konserveras med nitrit. Köttet blandas, pressas och infryses. Frusen kebab grillas och serveras omgående. Låter inte så sannolikt att några Clostridier skulle hinna växa till.

Sibylla är duktiga:thumbup: och visar vad sin kebab innehåller http://www.sibylla.se/PageFiles/679/produktblad_Kebabtallrik_Meal.pdf

Svaret är ingen nitrit i köttet hos dem.

dt06mj2
2013-09-08, 15:45
Jag menar det jag skriver, inget annat. Du får fråga kebabförsäljaren var han får sitt kött från.

Det du skrev var i princip "kanske".

Tack, Sverker. Försökt hitta liknande innehållsförteckning utan lycka. :)